Monday, May 12, 2014

Resepi: Chocolate Chip Cookies


Assalamualaikum. Pernah tak tengok iklan tv. Biskut chocolate chip yang besar tapak tangan, choc chip 3D yang timbul. Tapi bila beli, tak seperti apa yang telah divisualisasi. My cousin memang mengidam biskut choc chip yang timbul. So homemade is the solution. Bahan pun mudah. 

Pernah cuba beberapa resepi. Alhamdulillah Hershey Chocolate Chip recipe is acceptable and delicious. Here it is.


Bahan-bahan

2 1/4 (Dua dan suku) cawan gandum
1 teaspoon baking soda
1 cawan butter/ planta
3/4 (tiga per empat) cawan gula biasa
3/4 (tiga per empat) cawan gula perang
1 teaspoon esen vanila
1 paket Hershey chocolate chip (semi sweet)
2 biji telur

Cara-cara

1. Panaskan ketuhar 170 C
2. Pukul planta, gula biasa, gula perang, dan esen vanila sehingga tekstur nampak creamy.
3. Masukkan telur.
4. Masukkan baking powder. 
5. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan kacau hingga sebati.
6. Masukkan sedikit sahaja choc chips ke dalam adunan.
7. Bakar dalam masa 8-10 minit.

Untuk membakar, saya lapikkan kertas a4 atas tray. Lebih bagus kalau ada baking paper. 

Tips tambahan:
- saya tak guna mixer, sekadar senduk je.
- jangan campur semua choc chip dlm adunan. Nanti lama2 choc chip cair. Maka tak timbul. 
- bila dah ltk cookie atas tray, tambah lagi choc chip ketika ini.
- jangan terlebih pukul adunan
- saya guna Hershey semi sweet choc chip sebab tak nak manis sangat. 
- cara bakar, lebih kurang macam bakar kuih raya
- saya suka buat saiz kecil2, senang nak makan dan cepat masak

Boleh cuba ye sempena cuti umum esok :-)

0 comments:

www.NadhirahAhmad.my

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...