Sunday, July 7, 2013

Untuk Mereka yg Rasa Sedih

Assalamualaikum

Anda pernah tak rasa gembira? Sedih? Sebagai manusia kita semua tak lari dr perasaan2 ini.

Kadang kala kita sedih. Kecewa. Kerna sikap manusia. Kita nak jaga hati orang. Kita sibuk fikir perasaan dia, tapi dia tak consider perasaan kita. Rasa macam, "perlu ke hidup macam ni? Kita sibuk nak jaga hati dia, dia sikit tak hirau hati kita". Masa kita kecewa dan sedih tu memang bisikan syaitan rancak.

Tapi bila bertenang. Fikir balik. Kenang. Muhasabah. Rasa macam, omaigod! Boleh plak aku rasa macam tu. Sedangkan yg tak jaga hati kita tu baru sorang. Dan kesedihan tu menutup kebahagiaan yg kita dpt melalui 10orang yg sentiasa menjaga perasaan kita.

Serius rasa bersalah kat Allah bila ingat balik macam tu. Kan? Tapi seperti biasa. Kita manusia. Ada kala kita ingat, ada kala kita lupa. Andai terlupa, kita istighafar balik ingat benda best2 Allah bagi.

Simply melalui pengalaman aku dan org lain, aku dpt rasakan memang tak ada manusia life perfect. So, it is simply about how to make what we have now, looks perfect! Sebab benda yg nampak tak perfect dlm hidup kita tu la yg buat kita belajar mengenai kekuatan. INNER STRENGTH!

Yg tak ada masalah kewangan, Allah uji melalui family. Yg tak ada masalah family, Allah uji melalui persahabatan. Bermacam2 bentuk ujian yg Allah bagi. Semua tu untuk kita develop inner strength.

Aku pernah terfikir. Bestnya jadi budak kecik. Tak ada masalah. Hidup happy. Just be ureself. No need to think bout others.

But, dont we realise that as we get older, commitment kita makin bertambah. Life gets serious. Tanggungjawab diperkenalkan satu persatu dlm hidup. So, all these commitment and responsibilities could ONLY be carried out perfectly if we have such a strong inner strength.

Contoh simple. Most of us memang look up to our own mother. Diaorg di mata kita hebat. Sebab boleh buat dan harungi almost everything. And all those kehebatan comes with GREAT INNER STRENGTH yg mereka develop dr kecil sampailah mereka digelar ibu.

Every little things in life is simply wonderful. If we look through it, transparently. Cuma nak merasai hikmah disebalik sesuatu yg terjadi itu, perlunya KESABARAN. Macam buat kek. Kalau tak sabar tunggu masak, memang tak dapat rasa nikmat kelazatan kek tersebut.

Simply, post ni lebih utk diri sendiri. Nak didik diri supaya sabar dengan apa yg terjadi. Sabar dengan tindakan manusia. Sabar dengan ujian Allah bagi. Nak nasihat orang lain, rasanya diri sendiri masih jauh untuk ke tahap itu. Cuma sekadar berkongsi.

Kadang kala bila kita memujuk orang supaya bersabar, secara tak langsung kita pujuk diri sendiri juga. Ingatlah. Ahli syurga mcm rasulullah pun diberi dugaan dan ujian just for the sake supaya rasulullah ada inner strength yg kuat. Jadi anak yatim piatu waktu masih kecil tu membantu rasulullah lebih tabah dlm mengharungi hidup dn psiapan utk tggjwb mnjdi rasul.

So pape ujian, ingatlah. This is an OPPORTUNITY MY INNER STRENGTH! Smileeeeeee :-)

8 comments:

Ayuni said...

betul, la tahzan....sye pulak hari2 berhadapan dengan orang macam-macam ragam, bila think positive, every situation jadi best....

Nadhirah Ahmad said...

Yup, every hardships buat kita move on to the next level to finish strong,

Jαnnαhツ said...

nadhirah, semalam makan nasi kukus alias. best ke? saya sampai lauk da habis.. kesiannn~

Nadhirah Ahmad said...

First time mkn kt situ. Nmpk sy e? Knp xtegur. Mse tu lpar jd smua mknn sdp. Sy pun ad aym gulai j. Yg len ikan j tggal

akmall said...

hep!!! jangan sedih2...

Nadhirah Ahmad said...

Im smiling babeeeee!

ermafatiha said...

nice post sis. Ujian diberikan Allah untuk mematangkan kita, mengajar kita macam-macam perkara dlm hidup ni. Itu barula namanya LIFE. Kalau tak diuji, bayangkan betapa dull nya hidup ni. No variasi.

Ujian atas dunia ni tak sehebat mana pun, fana pulak tu. Yang pasti semuanya akan berakhir juga... Take it as the long journey to mardatillah. Insha Allah.

Nadhirah Ahmad said...

ermafatiha: terima kasih krn sudi mmbca. yup. kalau xde ujian, hdup jd monotone plak kan. ad hikmah semuanya..

www.NadhirahAhmad.my

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...