Tuesday, April 30, 2013

Parasailing in Pattaya



Salam. Wowwwww. Jauh kan. Parasailing first time di Pattaya. Bg siapa yang tak tahu parasailing ni mcmana, let me explain. Kita cam attached pada parachute. Then parachute tu ada tali yang sambung pada bot. Bot tu akan speed laju2, dan kita pun naik dengan tinggi bersama parachute.

Di Pattaya, benda ni buat kat tengah laut. Maybe sebab angin lebih okey berbanding pantai. Actually aktiviti pagi tu pergi ke Coral Island. Dan on the way ke Coral Island, bot akan stop di tengah laut jika ada yang nak parasail.

Masa nak sampai jeti tengah laut, aku langsung tak masuk otak yang akan buat parasailing. Dalam bot sekali dengan aku tu pun dua tiga orang je dengar nak buat. Yang lain semua macam tak nak je.Tu masa dlm bot. Tapi once atas jeti, dah tengok one by one buat, mak aihhh. Ramai pula beratur nak buat. And bila majoriti buat, of course it urged me to join.

Di sini aku dapati pentingnya bergaul di kalangan orang yg positif. Bila surrounding kita tu yg pushes us to move forward, kita yg nk drawback skit pun terus motivate untuk ke depan.

Actually Momy Dady tak ikut gi Coral Island. Tapi nasib baik network pergi, si Areil (my cousin) and I dapat ikut. Tapi Momy cakap siap2, tak payah main benda pelik2. But she didnt define pelik tu macammana.

Dalam hati masa nk try parasail tu, terfikir ni pelik tak. Coz i jenis kalau Momy Dady tak kasi, means I tak buat. Sangat takut nak langgar daulat diaorang takut jadi pape nnti menyesal kan. So my mum doesnt defines pelik. So try la. Dalam hati doa supaya Momy restu. Sekali baru je naik skit, hamikk kau! Jatuh dalam laut. Tengah laut okey. Dah la masa tu, mata tengok pemandangan, sedar2 tenggelam dan tertelan air laut. Masin. Nampak biru je. Nasib baik tak panik sebab yakin akan okey since life jacket dah ada. Cuba juga aplikasi teknik mengapungkan diri tp agak sukar sebab badan attached dgn besi yg berat.

Bot pula 3-4 minit juga nak ke datang ambil org jatuh ni. Pekerja atas jeti tu boleh tengok and buat dunno je macam no big deal pun aku jatuh. Rasa dalam hati, helllo guys! jatuh dalam laut okey! Actually sy tkut laut sebab xnmpk apa yg ada dlm laut. Tp hairan mcmana masa tu boleh rileks. Mungkin sebab tengok pekerja tu relax, so tempias kerilekssan mereka itu padaku. Infact bila naik jetty, boleh pula buat 2nd attempt utk parasail. Alhamdulillah naik tinggi. Cuma masa nak sampai jetty, kedudukan hmpir dgn atap jetty and of course i jerit. Mak aihh takut jatuh atas atap tau. Luckily my 2nd attempt turned out well.

Bila difikir balik, berani kot aku ni cuba lagi sekali. Masa jatuh macammana aku boleh gelak je. Sedangkan kalau jaws datang ke kan. Tak pasal2 kena gigit kaki ke. Okeyy... dah dah.. tak nak fikir lagi. Cuak okey! Bubye....

2 comments:

Naz said...

what a great experience

Nadhirah Ahmad said...

Naz: alhamdulillah dbri pluang :)

www.NadhirahAhmad.my

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...