Friday, April 5, 2013

Panduan: Lepasan SPM yang Keputusan Suam2 Kuku

Salam. Dah lama tak update blog. Ni nak update via smartphone since laptop kena curi. Yeah momy's laptop is available. Tapi battery-dependable. Jadi kena gina sambil melekat pada meja (so not me).

Result SPM dah keluar. Tahniah bagi yang cemerlang. Bagi yang tak dapat seperti yang diimpikan, sedihlah anda puas2. Seriusly, uve right to be sad or to cry or to regret and whatsoever. Itu simptom anda manusia normal!

Btw, make good choices for upu. Jangan tgk syarat minimum. Wahai adik2, pemohon tu ramai, saingan tinggi. Like me dulu, subjek sains tak A. Tapi bahasa inggeris A. So I picked asasi bahasa inggeris di UIA. Although i wanted to go to science field like hell. But its about reality. Ukur baju di badan sendiri. And alhamdulillah dapat offer upu. And ada yg xdapat offer upu wlapun dia lebih 2A dari akak ni. Rezeki is one thing, but before rezeki there is USAHA. Usaha is where you try to make the right choices!

Oh ye. Masih tentang upu. Dulu akak isi diploma pilihan 7-8 sbb memang tak berminat untuk diploma sebab tak nak 3 tahun. Namun, kalau ambil diploma, biasanya degree yg 4tahun boleh dipendekkan jadi 2tahun setengah atau 3 tahun sahaja kerana boleh transfer credit. Dan akak ada je kenal student buat diploma IPTA, sambung degree plus master kat ireland. Balik mantap terus dapat pingat emas yayasan Terengganu *clap3*

STPM dengar khabar sistem semester akan diaplikasikan. I know org mcm double standard kalau ambil STPM. Macam terbuang je rasa. Tapi realitinya, chances utk sambung degree dgn kelulusan STPM lebih mudah nanti. Sebab ada kuota khas untuk pemohon berkelayakan STPM ni. Oh ye! Kebaikan sistem semester ni, tak ada la kene banyak sangat silibus masuk setuap kali exam. 

Matrikulasi. Kalau rasa nak express ambil.la matrikulasi sebab satu tahun je. Lepas setahun, boleh masuk degree terus. Boleh jadi budak pling muda dlm kelas masa degree nanti cam akak dulu ;-) cuma matrikulasi bukan kelulusan. Setahun matrikulasi macam bayi yang suci. Nasib bergantung pada result matrik. Ada yg flunked SPM tapi excellent matrikulasi dan dpat ambil kos degree idaman. Tak kurang juga yang gempak SPM, tapi musnah matrikulasinya. So if you believe u can cope, matriculation maybe good for you. Bagi akak, matrik ni gamble je. Ko or ok. 

Yang boleh mohon overseas tu akak xnak cerita. Sebab info untuk geng result SPM gempak nj bersepah kat internet. 

So, ni betul2 dedication untuk mereka yg result suam2 kuku. Macam akak dlu. Takpe. SPM ni one small part of life. Banyak lagi kejayaan yang bisa anda gapai. Seriusly! 

Pesanan ulangan, mohon tempat berdasarkan result anda. Taste pula jangan high sangat.  Important thing is to get a place to study. Stidy utk dapat ilmu. Bukan utk dpt kerja ke ape. Betulkan niat. Jika niat utk ilmu, insyaAllah rezeki akan datang! Study kat mane2 same je. Yang penting diri sendiri. Univ gempak, belum tentu boleh buat kita excel. Everything is on you. Jom buka buku baru!!!!!

Ni gmbr akak baru ambil sijil degree kelmarin sebab perlu utk application master. Kalau tak,mesti xnk ambil lg ;-)
*taboo sbut sal pipi* lol


7 comments:

akmall said...

Lama abang kemal tunggu akak nadhirah tulis blog... lama giler.. abang kemal ingat akak nadhirah tak nak menulis blog dah.. iyala.. sibuk kan? hahaha. MA application.. good then.. alhamdulillah...

aku tak amik lagi sijil.. tak tau bila nak amik.. jauh la terengganu...

but hey.. welcome back.. i would always love reading ur writing...always..

akmall said...

and ur cheek!!! my gosh!!! tembamnya!!!

Nadhirah Ahmad said...

Akmal: tulah.. Aku ambil pun sebab nak apply mster. Kalau x, mmg tak ambil lg. Tp jgn lmbt sgt akmal, lame peram kat akademik tu.

Thank u for reading my blog.. Appreciate it ;-)

Shaddap bout my cheek okey... Ahhaha

Anonymous said...

Diploma pon ok.boleh terus bidang yg diminati awal2..contoh nk engineering, amek diploma engineering.sambung dgree engineering.lagi safe.hehe.. Just opinion.sbb xramai yg pilih diploma.kalo lambat pon satu atau dua sem je dri budak2 matrik.

Nadhirah Ahmad said...

Yup. Upu tu termasuk diploma. Diploma pun okey sbb boleh transfer credit masa degree :-)

Anonymous said...

Oh.yelakan..upu untuk asasi dgn diploma..xde beza sgt pon kalo amek diploma..kalo asasi/matrik akan cpt bergelar pelajar dgree dan lame dgn gelaran tu.kalo diploma lambat bergelar pelajar dgree tp kejap je dgn gelaran pelajar dgree.win win

Nadhirah Ahmad said...

Tulah. Terima kasih tlg appoint tntg diploma sbb sy tlupa nak mention tntg tu. Sy dh update skit tentang diploma kt post ni. Btw, thabk you for reading my blog and willing to drop ure comments. Sy hargai ;-)

www.NadhirahAhmad.my

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...