Wednesday, February 6, 2013

Masalah vs Kopi


Assalamualaikum. Lama tak berblog. Mungkin kerana berblog asyik berada di rangking bawah dalam to-do list saya. Btw, ada benda yang excited sangat nak share. Actually I hear this thingy dalam sebuah rancangan tv kerana rohani minta diisi sesuatu yang baru. This story really inspires me, a lot!

Ada seorang manusia ni. Dia tension banyak masalah. So he met a wise man. This wise man said, okey cuba kamu pergi dapur ambil segenggam kopi. Letak kopi tu dalam segelas cawan berisi air. Kemudian minum air kopi tu. Of course lah rasa pahit kan.

Wise man pun ajak lelaki yang banyak masalah ni pergi ke luar rumah pula. Mereka menuju ke perigi. Wise man ambil setimba air dan suruh lelaki tadi letakkan segenggam kopi ke dalam timba tadi. Lelaki tu minum dan cakap air yang diminum itu tak rasa apa-apa


The point is. Kopi tu ibarat masalah. Dan bekas air itu ibarat jiwa kita. Jika jiwa kita kecil dan lemah, sesuatu masalah akan rasa besar dan susah nak handle. Tapi kalau jiwa kita besar, kuat dan kental, masalah timbul kita masih rasa okay. Sebab dalam hidup memang kita tak boleh avoid masalah. Infact, mati pun mungkin ada masalah. Masalah semasa menjawab soalan Mungkar Nakir, masalah nak handle seksaan kubur. Nauzubillah.

Oleh itu, kuatkan jiwa kita. Yeah, I know that it is easier to be said than to be done. Walaubagaimanapun, kenalah cuba. Cuba untuk memiliki jiwa yang kental. Kekentalan jiwa kita juga bergantung pada kuatnya kebergantungan dan keyakinan kita pada Allah. 



Ya Allah, kuatkanlah jiwa kami, kuatkanlah hati kami wanita sekuat dan seteguh Asiah. Ameen...


*dah lama tak berblog, rasa macam ayat tunggang-terbalik. harap maksud masih sampai ^_^


0 comments:

www.NadhirahAhmad.my

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...