Wednesday, December 26, 2012

Singapore Vacation

Assalamualaikum. Setelah plan ditangguh-tangguh, alahmdulillah jadi juga kami sekeluarga ke Singapore. Nak dapat date free tu punya lah payah memandangkan masing2 ada komitmen. At last dapat juga book tiket dan tempat. This is our second vacation together; my family and uncle's. So, I would like to share a few tips that I learned. Btw, trip yang AVAIL buat lagi best sebab semua benda orang dah tolong urus, just tunggu kita enjoykan diri je.

1) If you transit for long hours, never take Air Asia.

July 2011 aku ingat lagi di terminal tu bnyk kerusi. Tapi sekarang seme kerusi dia angkut. Kalau pukul 12 malam tu, dah macam perlarian airport tu dengan orang tidur situ sini. Dan aku dan mak aku habiskan duit kat kerusi urut Gintell sebab nak duduk. Sambil duduk sambil urut. Gintell tu satu hal juga pandai. kalau duduk saje2 mesti berbunyi neeno neeno yang amat membingitkan telinga. So nak tak nak, masuk duit la jawabnya.

Jadi kalau rasa nak transit dengan lebih selesa, pilihlah Firefly untuk ke Singapura :-)

2) Sila book Festive/ Hard Rock Hotel.

Target utama sebenarnya Universal Studios Singapore. Maklumlah. Nak ke LA tak tahu bila kan. Jadi nak cari penginapan yang dekat dengan USS. Bila search booking.com, ada Sentosa Resort & Spa. Since USS tu di Sentosa, ingatkan resort nilah paling dekat. Macam nak gi Safari and Water World di Melaka. Dua benda tu dalam A Famosa Resort. Jadi penginapan terdekat ialah A Famosa Resort Hotel.

Sentosa Resort ni memang dekat. 5 star ada wifi semua. Tapi nak ke USS kena naik shuttle (free). Jadi bagi family yang suka benda dekat2, aku perasan Festive Hotel dan Hard Rock Hotel sangatlah sesuai. Festive Hotel rate Festive beza RM200 dengan Sentosa Resort. Hard Rock pula lebih tinggi ratenya. Pandai2 pilih ikut kemampuan. Sebelah USS ada Malaysian Food Court. Kat sini ada 2 kedai yang halal. Jadi kalau dah tidur hotel Festive ni, nak makan pun dekat sebab kat makanan hotel tak halal.

3) Jangan pergi ketika musim cuti sekolah

Jika nak pergi masa cuti sekolah juga, pergi waktu awal-awal pagi. Kalau tak, nak tunggu naik rides di USS tu akan jadi lebih lama dengan naik rides. Bayangkan aku dan sepupu aku, Azareil tunggu 35-40 minit untuk naik transformers ride. Ride tu pula dalam 5 minit je. Nasib baik benda tu best, jadi buat-buat berbaloi tunggu lama ;-)

I think that's all. Enjoy the pictures

Me joining the Mummies Club

At Changi Airport


Experiential Museum

SEA Aquarium (world largest aquarium. tapi aku tak rasa large pun)

Tunggu nasi beriani di Malaysian Food Court

At Candilicious. Gile banyak candy sini

Song of the Sea show

2 comments:

SingaporeMemoryProject said...

Dear Sir/Madam,

On behalf of the National Library Board (NLB), we would like to invite you to pledge your blog to the Singapore Memory Project as part of efforts to collect memories that are already manifested in existing online channels.

The Singapore Memory Project (SMP) is a national initiative to collect, preserve and provide access to Singapore’s knowledge materials. Spearheaded by NLB, the SMP aims to build a national collection of content in diverse formats (including print, audio and video), to preserve them in digital form, and make them available for discovery and research.

By pledging your blog to SMP, you are affirming that every memory matters. Whether your posts are an account of your daily life, or an expression of your thoughts, the SMP hopes to find a home for your memories so that it can help build towards an understanding of Singapore. You will also receive a badge that you can display on your blog in recognition of your contributions.

Contributors to this blog pledging initiative will be listed on Singapore Memory portal’s blog pledging webpage. All blogs pledged to SMP will archived using NLB’s web harvesting software, in addition to images of each blog’s landing page.

If you are keen to pledge your blog to SMP, simply fill up our response form at this following URL: http://singaporememory.simulation.com.sg/Public/Pledge.

You may find out more about this initiative at http://www.iremember.sg/?page_id=2822.

We are looking forward to your contribution.

Simulation Software & Technology (S2T) Pte Ltd
583 Orchard Road #14-02 Forum The Shopping Mall S(238884), Singapore
|w: www.simulation.com.sg

arini_puteri krs said...

nice story.. kak, follow me ok! =)

www.NadhirahAhmad.my

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...