Thursday, October 11, 2012

Nikon P510 Review


I would like to write a review. A review on gadgets! Woha. So not like me. Sebab Nadhirah ni biasanya hanya menerima gadget seadanya, mungkin kerana ilmu sedikit. Let's read the story.

Since handphone Sony Ericsson J20i kesayanganku (hadiah birthday from Aunty 2010) dah rosak, jadi Dady mengajak saya survey Samsung Note. Entah kenapa beria benar dia nak belikan telefon mahal untuk saya. RM1000 ke atas adalah mahal bagi saya. But I resisted. Mungkin kerana cinta pada J20i itu masih utuh.

Saya menolak Note kerana ada benda lain yang berkenan di hati. KAMERA! Kamera Sony dah berusia 6 tahun. Masih berfungsi baik, namun teknologi sekarang membuatkan rasa tak puas hati. Mana tak nya, nak ambil gambar baby gelak, tekan snap, yang di savenya gambar baby yang sudah berhenti gelak. Amatlah pending!

Nikon P510 (but mine is maroon)

So I got this, Nikon P510. I think this model suits me really much. Ingat nak beli DSLR tapi saiznya yang tak dapat masuk handbag. Try juga testing snap DSLR yang harga lebih kurang dengan Nikon yang dibeli. Tapi rasa tak berbaloi beli DSLR sebab:
1) zoom terhad (kalau nak zoom tinggi lens mahal plak)
2) kena servis 

Ya, DSLR kena servis bila dah capai certain amount of snaps. Nak pergi klinik gigi untuk servis 6 bulan sekali pun malas, apetah lagi nak servis kamera!

Sebab Nikon P510 ni dipilih ialah:

1) COLOUR. Black is so typical. Memang suka warna metallic maroon ni.

2) Boleh adjust shutter speed. Means gambar yang tengah bergerak boleh diambil dengan baik. Sebab fedup gambar 10 disnap, 2 yang jadi. Sebab kamera Sony lama tu pending jadi orang dah bergerak itu ini. And I always take pics of Speakers during AVAIL programme. Speakers ni tau2 jelah diaorang tangan bukan duduk diam kan. So, Ive tried taking pics of a person walking, a fan spinning by using my new camera and all turn nicely. Tak ada unsur movement atau blurr dalam gambar!

3) Zoom 42x. Masa prog nak ambil gambar speaker kan. Dan disebabkan zoom kamera lama tu faham2 jelah jadi nak ambil gambar speaker sahaja tu payah. Mesti ada termasuk gambar crowd skali. So, dengan zoom yang tinggi ni, duk belakang pun xpe, boleh snap gambar speakers nicely.

4) ISO tinggi. My friend said kamera bagus ialah iso 1600 keatas. Dan kamera ni sampai 3600.

Orang kata beli mesti bersebab. Dan this model manage to solve my problems in photoshoot. Nak guna manual adjustment boleh, nak guna auto setting pun boleh. Ada juga settings lain tapi benda tu tak penting bagi masalah saya, jadi tak tulis kat sini. Bagi yang tak pandai kamera, jangan risau kamera ni user-friendly. Dulu aku pun cam bengap tak faham2 shutter speed, aperture etc wlaupun kawan aku berbuih explain. But, when it comes to this, senang je. Mungkin kerana dah jatuh cinta, jadi wujud persefahaman antara aku dan P510. Oh ye, kamera ni masih berada dalam category compact camera sebenarnya. Compact camera yang telah diinovasi :-)

Btw, harga dia RM1598 sebab upgrade memory card dan screen protector. Harga asalnya 1400+. Tapi my friend Izan beli 1390+ tanpa memory card. Dan dia beli di pantai barat. Logiklah murah skit sebab saingan sana banyak, jadi tu yang mungkin murah skit.


1 comments:

izan said...

Salam. Laah, mu g beli cmre sama kee?? Ish3.. Tp nasib warna lain.
Blajo ngn sape apeture, shutter tu? Ajar aku plk pas ni.
Btw,correction,,aku beli rm1380 tu da ade bag,mini tripod,screen protector,memory card 8GB..

www.NadhirahAhmad.my

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...