Friday, October 19, 2012

Masalah Wanita: Keputihan


I subscribed Persatuan Ibu-Ibu Mengandung as I love to read about mommies and babies. Yelah kan, takkan nak tunggu jadi mak baru nak cedok ilmu. Bak kata pepatah, tuntutlah ilmu sehingga ke liang lahad. Bila baca cerita-cerita dan masalah-masalah mereka, tertarik pada satu bab iaitu: KEPUTIHAN.

Keputihan tu merujuk pada salah satu masalah sakit puan. Dan bila banyak jumpa orang, turned out that ramai yang kurang tahu mengenainya. Since pernah attend health talks by Gynae jadi terpanggil untuk berkongsi.

Sebenarnya keputihan tu memang patut ada. Cuma kuantiti dan waktu yang menentukan sama ada kita normal ke tak. So kita explain one by one.

Warna.
Warna yang normal ialah putih. Kalau kuning tu maknanya ada sedikit jangkitan kuman. Pernah ada satu customer ni cakap dia punya keputihan warna hijau. I was like, "what! wujud e warna hijau?". So, terus call Gynae dan dia bagi tahu yang warna hijau tu means jangkitan kuman yang teruk. Jadi berjaga2 lah ye sebab kalau tak jaga dengan baik, memang mudah berlaku jangkitan kuman. 

Waktu.
Keputihan tak sepatutnya ada 24 jam. jadi, bila sepatutnya keputihan ni ada? Normalnya, waktu hampir haid dan habis haid. Sebab salah satu tanda habis hadi adalah keluar keputihan jernih (selari dengan ketetapan dari segi hukum syarak). Waktu subur pun sepatutnya ada keputihan. Tapi ada keputihan ni tak bermakna banyak sampai berketul-ketul. 

Rasanya tu jelah yang dapat saya kongsi. Harap membantu. Btw, tentang customer yg masalah keputihan yang menjadi kehijauan tu, we advice dia untuk basuh dengan air suam dan pakai pantiliner Avail ni setiap hari, kerapkan tukar. Alhamdulillah, positive feedbacks. Sebab salah satu fungsi pantiliner Avail ialah sebagai antiseptik. Means, mengelakkan jangkitan kuman berlaku.

Pantiliner Avail. Clinically Verified & recommended by Gynae.

Oleh itu, saya nasihatkan kepada wanita diluar sana supaya lebih peka terhadap masalah-masalah sakit puan ni. Jangan pandang remeh, sebab ramai yang rasa keputihan tu common. It is common but only under certain conditions.


1 comments:

akmall said...

Im back!!! hehehe..

www.NadhirahAhmad.my

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...