Thursday, September 20, 2012

Disease Detector


Dah lama tak berblog. Sebenarnya ada idea, tapi taip separuh jalan. Kali ini, tekad mahu habiskan tu post sebab mahu berkongsi cerita. 

Baru ni Momy nak ke KL, jumpa lah isteri Tan Sri ni. Tan Sri ni bukan orang politik tapi businessman yang kaya. Tapi sebab dia bukan ahli politik, aku sebelum ni tak kenal pun dia. Momy beborak santai dan bagilah sample Avail pantiliner pada dia. 

Sebab dia ni warga emas, dia cakaplah, "akak dah menopaus dah". Tapi Momy cakap menopaus still boleh pakai sebab bila perempuan menopaus, dia lebih berisiko untuk mendapat kanser serviks dan jangkitan kuman. So, she used the sample. And guess how the feedback went?

Momy got a call. Thanking us for giving the sample. Sebab isteri Tan Sri ni cakap ada keluar darah bila dia pakai pantiliner ni. Jadi dia pergi buat checkup dengan Gynae. And she was diagnosed to have Cervical Cancer. Dan masa buang cancer tu, doktor pakar tu cakap, tinggal senipis selaput bawang je lagi untuk kanser tu pecah. Bila pecah ia akan merebaklah ke bahagian lain.

So, she was pleased. She tried the sample at the right time. Imagine what happened to her if she was late and the tumor tu dah merebak ke bahagian lain. Mesti lagi teruk. Kanser ni kan silent killer. So, symptoms kadang2 takda pun. Bila sedar, dah pun late stage.

Jadi kepada yang tanya hari tu, camna Avail punya pad dan pantiliner ni boleh jadi detector, harap fahamlah bila baca cerita ni. Pantiliner dan pad Avail ni bagi tindakbalas jika kita ada masalah. Macam this Puan Sri lah. Bila pakai, keluar darah. Sepatutnya dah menopaus takda darah lah kan. Jadi, kepada yang guna, kalau ada tindakbalas yang lain, sila ambil tahu sebab tu mungkin tindakbalas pad tu nak bagitahu kita sedang alami masalah BESAR.

Btw, for those yang belum kenal macammana tuala wanita dan pantiliner Avail ni, kat bawah tu ada gambarnya. Yang atas hujung kiri tu, warna pink, hijau dan biru. Hijau tu pantiliner. Biru dan pink tu tuala wanita.

(Click to Enlarge)

So, siapa kat luar sana belum cuba, rasanya wajib cuba. Sebab kita tak tahu masalah kita. Jadi, bila pakai ni, ada masalah apa-apa insyaAllah dapat detect awal. Yang dah kahwin mungkin buat pap-smear. Tapi yang bujang memang tak buat checkup kan. Yet, we may be diagnosed to have ovarian cancer, cyst, fibroid etc. Sebab ada my senior di sekolah dulu, 18 tahun kena kanser ovari dan kena buang sebelah ovari. Nasib baik Allah buat 2 ovari kan. Kalau tak, mmg tak boleh lahirkan anak. Nauzubillah.


4 comments:

Jαnnαhツ said...

wow, impressive. nice story. kena beli avail la lepas nie. hehe

Nadhirah Ahmad said...

Jannah: tq for reading. tulah. bila tahu sebab kena guna pad yg kapas dan berherba cm avail ni, mmg automtclly xnk guna yg biasa. sbb tu sy sjk form 3 mmg xguna.

haney said...

hani mmg pengguna avail ni. so far alhamdulillah ok je. kalau dulu tiap2 bulan senggugut, sekarang takde dah. :)

Nadhirah Ahmad said...

Haney: yup. Kena pakai scra btul

www.NadhirahAhmad.my

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...