Wednesday, August 29, 2012

Ragam Ibu Bapa Kini

Assalamualaikum. Happy Ramadhan Happy Eid. Actually I wanted to write about something else, but then something else came up. Haha. You really cant predict ideas. Btw, I know its Syawal already, but I still want to wish you Happy Ramadhan. Malu lah kalau sebut raya tapi tak sebut ramadhan. 

Sebenarnya, sekarang tengah cuba digest ragam ibu-bapa sekarang. Walaupun aku belum menjadi seorang ibu, aku masih cuba nak faham jiwa ibubapa kini sebab bagi aku sesetengah jiwa ibu bapa sekarang ni pelik.

Ketepikan soal kes baru-baru ni yang ibu angkat kasi anak dara keluar untuk 'bersahur'. Serius aku yang bukan ibu pun boleh ada emosi, "wadehek kau nak keluar bersahur dengan lelaki pukul 3 pagi. Kat rumah ni tak ada lauk sangat ke nak makan". 

Terbaru aku pelik makayah yang boleh belikan Ipad untuk anak dia. Okey, tak payah cakap Ipad ni untuk budak belajar buat latihan matematik ke apa ke sebab aku sendiri memang guna Ipad untuk Facebook dan download game sampai ayah aku naik serabut tengok apps game banyak sangat. Aku tak kisah budak nak main game sebenarnya, aku masa kanak2 dulu pun suka main game walaupun game tu kena jawab soalan matematik, aku masih rasa best gile game tu sebab nak jawab tu kena tembak warna belon yang betul. Makin lama, belon bergerak makin laju. 


Ops.. Dah jadi topik game. Tapi begitulah. Gadget2 ni mahal kot. Lepas tu bagi tahu aku, anak dia performance belajar kurang baik. Bila aku cuba sarankan alternatif, bagi anak dia makan Ikids supaya fokus lebih dan untuk tingkatkan IQ dia berkira2. Okey, RM56 sebotol untuk tahan 2 bulan untuk bantu masa depan anak. Yang tu boleh dia rasa mahal. Ipad RM 1000 lebih tu tak mahal e?

Sama juga kes anak dia selalu demam. Bila bagi solution, ambil Ikids untuk bantu tingkatkan imunisasi badan dia cakap takpelah mungkin cuaca sekarang panas. You cant change the weather. But you can improve your health to adapt with the weather. Serius, aku sangat tak boleh digest mentaliti ibu-bapa sekarang. Sebenarnya aku tak kisah pun kalau diaorang tak nak sebab aku tak rugi apa2 sebab aku hanya nak tolong bagi alternative solution pada mereka. Cuma yang aku pelik ialah, apa sebenarnya yang mereka nak bagi kat anak mereka dan apa yang mereka harapkan dari anak mereka?

Kadang2 bila difikir balik, umpama kita tanam pokok rambutan. Tak siram tak baja, lepas tu bila pokok tu bertahun tak berbuah, mula nak complain. Padahal, salah diri sendiri tak jaga betul2 pokok tu dan tak bagi apa yang sepatutnya diperlukan pokok tu.

Dulu, masa aku di UK, benda2 elektronik macam Sega, Playstation, Nintendo memang wajib ada setiap rumah sebab terlalu murah. Tapi mak aku tak beli, dan dia boleh pulak belikan aku LASY yang macam lego tu cuma harga lebih mahal. Dan aku rasa benda tu bantu aku untuk jadi kreatif. Hands-on. Dengan benda2 ni aku boleh baiki sendiri barangan rumah kalau rosak dan pasang benda2 DIY. Sangatlah berbeza dengan budak sekarang yang expect benda semua ready-made depan mata. Aku tak genius pun cuma membantu lah skit otak aku ni. Dan aku juga main game, game di komputer. Kiranya, tak boikot teruslah.

Inilah LASY. Boleh bina macam2 dari benda ni. Istana, buldozer, motor dll

Aku tak haramkan game, dan ok je belikan gadget2 untuk anak. Tapi penggunannya kenalah balance. Ibu bapa pula kena main peranan. Sediakan dan berikan pada anak apa yang mereka LEBIH PERLU. Dan pemakanan dan persekitaran yang positif sangatlah penting untuk perkembangan anak-anak.

Aku tak tahulah macamana generasi akan datang. Kadang2 aku fikir juga, apa agaknya approach yang sesuai untuk mendidik anak-anak kita nanti (mode futuristik)


3 comments:

akmall said...

that's more like it!

Nadhirah Ahmad said...

akhirnya... aku berblog lg.. haha

Anonymous said...

suggestkan la parents bg anak2 main ngan Avail.. da besar leh jd DR MLM!

www.NadhirahAhmad.my

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...