Thursday, July 12, 2012

Kesihatan: Nutrisi Anak-Anak


Apa pemakanan yang kita bagi pada anak-anak atau adik-adik kita? Biasanya kita akan cuba bagi makanan yang terbaik bagi mereka. Teringat dulu, sepupu aku beli banyak Super Ring kat kedai runcit kat kampung, ada yang dirampas oleh uncle. Dia kutip semua tu sambil marah dan masuk bilik untuk buang ikut tingkap. Tapi sebenarnya kitaorang terjumpa benda tu atas almari. Tapi punya takut wo masa tu tak berani nak makan. Begitulah seriusnya orang dewasa mengawal pemakanan kanak-kanak kerana pemakanan ni membentuk jiwa dan badan. Input sihat, maka sihatlah. 
Sabda Rasulullah saw, "Perut manusia itu tempat segala penyakit, manakala pencegahan itu pokok dari segala pengubatan". Riwayat ad-Dailami.

Jadi nak share apa kami bagi pada budak ini: I-Kids. Here is our little bibidiboo! Arish Aryan. 

Him sitting without support and being attentive. Ya, dia sangat2 suka benda bercahaya seperti laptop, Ipad, handphone. Hujung rumah pun boleh dia kejar laptop yang dibuka walau apa jua halangan ada. Alhamdulillah, fokus tinggi! Age: 5 months

Umur 5+ bulan dah selalu angkat punggung. 6 bulan dapat merangkak. Supposedly crawling only comes at 7-9 months.

One of the latest photos. Current age: 6+ months. Dan sangatlah aktif. Dan apa yang saya tertarik, dia bangun tidur, pasti senyum. Positive baby! Kalau nak suruh dia sambung tidur memang kita kena pejam mata konon tengah tidur. Kalau kita tengok dia, memang dia sengih habis dan SAH tak akan tidur lepas tu. 

Memang suka baca blog-blog para ibu dan saya perhatikan sangatlah common untuk baby demam. Tapi, budak kecik ini alhamdulillah sejak lahir tak pernah demam walau selepas kena inject. His immune system is high. Dan toky kitaorang tinggal sekali dan selalu batuk situ sini. Alhamdulillah Aryan is cool with it. Tak pernah selsema dan batuk :-) 

Masa injection 5 bulan hari tu, doktor paed ni tanya nak try cek IQ Aryan tak. Dan dia cakap kalau 6 dari 10 ujian tu baby boleh buat kira tersangat bagus sangatlah sebab ujian IQ tu untuk baby 1 tahun. And Aryan managed to pass all the 10 tests! Alhamdulillah.

Usaha di tangan kita, hasil di tangan Allah. Jadi, sewaktu mengandung momy Aryan memang hari-hari ambil I-kids dan bila dia lahir, setiap hari bagi dia 4-6 biji sehari. Alhamdulillah positif sangat perkembangan dia, dan yang penting sihat! I-kids ni mengandungi kolustrum dan ini membantu perkembngan, tingkatkan imuniti, elakkan allergi dll. Kolostrum dalam i-kids ni unik sebab ia diambil dari lembu-lembu New Zealand yang tak diberi suntikan hormon, bebas GMO, dan rumput yang lembu ni makan tak guna racun. Alhamdulillah produk ni ada clinical report dan pengeluarannya dapat jaminan dari Jaminan Kualiti Antarabangsa ISO 9001.

Infact, if you search medical journals, there're so many benefits of colustrum.  Dan juga baik untuk pesakit SLE (kanak2/ dewasa). 
Colostrum, and Proline-rich Polypeptides (PRPs) specifically, have been shown to be of benefit in a number of autoimmune conditions,77 such as multiple sclerosis,78 rheumatoid arthritis,79 asthma,81 systemic lupus erythematosus,83 several experimental autoimmune responses to red blood cells,84 and hemolytic anemia.85
Btw, bukan kanak-kanak je. Orang besar dan tua macam aku pun boleh makan. Aku tak tahu effect dia apa pada aku. Cuma dulu sebelum aku makan i-kids pointer aku tak sampai 3.00 dan alhamdulillah pointer semester lepas 3.94. Plus tak tahu bila akhir sekali demam (even after climate changes semasa pergi umrah hari tu). Tulah kot testimoni aku :-)


Cakap punya panjang lupa nak tunjuk rupa I-Kids. Berkhasiat. Suitable for Vegetarian dan dapat halal dari Halal Food Council South East Asia dan JAKIM. Rasanya macam coklat susu yang paket kecil-kecil kita beli masa zaman sekolah tu. Sedap. Oh ye! Further info, contact saya 013-9714599 atau FB.


Rujukan:
77.    Dutta RC. Peptide immunomodulators versus infection: An analysis. Immunology Letters, 83(3):153–161 (2002). Immune stimulators have been found to be useful in helping to fight off infections, while immunosuppressors have been found useful in autoimmune conditions and transplants. 
78.    Hughes RA. Immunological treatment of multiple sclerosis. Journal of Neurology, 230(2):73–80 (1983). Transfer factor (PRP) slowed the progression of the disease whereas interferon and levamisole did not. 
79.    Nitsch, A, Nitsch, FP. Clinical Use of Bovine Colostrum. Journal of Orthomolecular Medicine, 13(2):110–118 (1998). Low molecular weight components of colostrum (PRPs) were used in a clinical study for the treatment of rheumatoid arthritis with promising results. 
80.    superoxide anion (02*-). In the presence of iron, 02*- may be converted to more reactive oxygen radicals, such as to H202 and/or *OH, which may augment antigen-induced airway inflammation. LF lowered the increase in cellular reactive oxygen species
81.    (ROS) levels in bronchial epithelial cells. The results suggest the utility of LF in human allergic inflammatory disorders. 
82.    superoxide anion (02*-). In the presence of iron, 02*- may be converted to more reactive oxygen radicals, such as to H202 and/or *OH, which may augment antigen-induced airway inflammation. LF lowered the increase in cellular reactive oxygen species (ROS) levels in bronchial epithelial cells. The results suggest the utility of LF in human allergic inflammatory disorders
83.    Tsai WJ, Liu HW, Yen JH, Chen JR, Lin SF, Chen TP. Lactoferrin in rheumatoid arthritis and systemic lupus erythematous. Gaoxiong Y Xue Ke Xue Za Zhi 7(1):22–26 (1991). 
84.    Hraba T, Wieczorek Z, Janusz M, Lisowski J, Zimecki M. Effect of Proline-rich Polypeptide on experimental autoimmune response to erythrocytes. Archivum immunologiae et therapiae experimentafis (Warszava), 34(4):437–443 (1986). 
85.    Zimecki M, Hraba T, Janusz M, Lisowski J, Wieczorek Z. Effect of a Proline-rich Polypeptide (PRP) on the development of hemolytic anemia and survival of New Zealand black (NZB) mice. Archivum immunologiae et therapiae experimentalis (Warszava), 39(5–6):461–461 (1991). 

0 comments:

www.NadhirahAhmad.my

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...