Sunday, May 20, 2012

Kenali Darah Anda

(click to enlarge)

Saya mahu buat entry yang ringan sahaja memdangkan jadual padat. I came across this thingy and thought.. 

Sabar: Saya memang sekarang tengah memupuk sabar dalam diri. Alhamdulillah sabar tinggi sedikit berbandingkan dulu. Cuma sangat perlu ditingkatkan lagi. Yelah, sabar ni antara akhlak yang terpuji dan banyak benda yang kita boleh elak kalau sabar. Contoh, fikir sendiri!

Kuat cemburu: Agaklah. Kalau tengok orang lebih mesti rasa jeles. Tengok orang pandai jeles. Tengok orang berjaya jeles. Tengok orang banyak ilmu jeles. Tapi jeles jenis ni, bukan aku sabotaj dia biar dia dapat C+ ke apa. Jeles yang memotivasikan diri supaya lebih berusaha kuat. Oh ye! When one of my BFF got married, I was also jealous. Jealous sebab dapat cintakan seseorang.

Setia: InsyaAllah. Cuma nak dapat tahap setia tu, agak payah. Bukan senang-senang saya setia pada sesuatu atau seseorang. It's like this loyal thingy is hard to get/achieve, but once achieved to the loyal level, i'll be really loyal to the thing or person.

Ego: Yes. And I'm trying to put the ego in the right place, where it should be. And of course, this one need to be improved also.

Ingin jadi ketua dalam kumpulan: Kalau kumpulan kecil, ya! I remembered my teacher once wrote in my report, I work best in small groups. Agreed, i usually take the lead. But for big things, i prefer to follow. Sebab pening kot nak urus semua. Tapi, bila orang bagi tanggungjawab, aku biasanya komited. Kadang-kadang terlalu komited sebab aku nak benda tu perfect.Contoh masa jadi sidang redaksi. aku sanggup bawa laptop (masa tu cikgu pun jarang ada laptop) semata-mata nak pastikan kita orang boleh buat majalah sebab komputer yang disediakan skrin warna kuning, kadang2 pink. Sampai ada kena 'sound' dan jd isu sebab bawak beg laptop (dulu laptop besar dan sgt berat) kehulur-kehilir dan isu tu buat aku nangis. Tapi, aku tetap nak pastikan tanggunjawab sekolah bagi tu berjaya dilaksanakan. Tiba-tiba rasa sedih ingat cabaran masa ni Thank you Aina, Izan, Gee, Amila, Athirah, Syak, Faizuan, Rostam dan Amin.

Yakin: Bergantung pada situasi. Tapi masa sekolah menengah, tahap keyakinan aku sangat tinggi.

Kuat berusaha: Bila aku dah set sesuatu target, aku biasanya akan really work for it. Lepas dah capai, nikmati saat-saat relaks.... Cuma aku perlu baiki ialah, kerapkan set target. Sebab target aku dalam sebulan tu skit je. Jadi aku perlu tambah target2 tu rasanya untuk menjadi individu yang lebih baik.

Serius: Kalau mood main, buat lawak dan mengarut je lah memanjang.

Tekanan: Ye! Aku jenis suka strive first, relax later. Jadi kasi tekanan skit. Ni berlaku pada semester2 lepas. Tapi smeester ni, aku agak relaks skit. Siapa yang jadi group members aku dari dulu hingga sekarang, mungkin diaorang rasa berbeza. Aku tak bagi due-date awal2 pun untuk diaorang siapkan group assignment. 

Amacam, betul tak personaliti anda? Yang mana personaliti yang betul, yang mana salah? By the way, aku sebenarnya darah O+. Penderma universal. Tapi sampai sekarang belum derma darah. *gulp*





4 comments:

akmall said...

haa.. ada entry baru boleh baca.. ini tidak.. haha..takde entry suh kita buka blog.. mana boleh bro.. hahaha.. aku darah jenis apa eh?

Nadhirah Ahmad said...

@akmal: mu xderma darah ke bru ni. drma drh, phtu tau la

Ayuni said...

I'm type B! Samer x?

Nadhirah Ahmad said...

Kak yuni rs same x dscrption tu dgn diri kyuni? Kyuni lbh kenali diri kyuni. Cuma yg btrus trng dan bdkari tu ndhrh perasan ad pd diri kyuni

www.NadhirahAhmad.my

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...