Monday, November 21, 2011

Penghayatan Disebalik Sukan


First time to write a post on football. I guess Malaysians will be sleeping with a smile tonight. Pertama kali tak tinggal langsung TV sebab bola. Berbaloi TV3 buat montaj khas yang cantik untuk final bola sepak sukan SEA dan pembaca berita utama pakai jersey sangatlah comel dan unik!


Tahniah Malaysia! Pulang hotel elok-elok ye. Kunci pintu nak tidur. Kot-kot ada yang tak puas hati serang bilik pula. Kepada pelajar-pelajar Malaysia yang pergi stadium, jaga diri baik-baik. Semangat hang nak pi kelas esok dengan muka bangga jadi rakyat Malaysia.

Just want to share a FB status written by a Malaysian studying in Egypt.  The last sentence made me giggle. No offence. Lol. But you brought us to the FINAL. Thank you..

Walaupun dalam keadaan Mesir sedang mengalami sedikit ketegangan menjelang pilihanraya, kita semua sangat perlu bersyukur kerana kerajaan Mesir tidak memutuskan talian internet seperti revolusi awal tahun ini. Boleh tengok Malaysia menang pingat emas Sukan Sea. Tahniah!  But, Fakri..ko memang flop of the match la malam ni. Dari mula game sampai habis game tak habis-habis buat bingai.

Salah satu matlamat sukan SEA adalah mengeratkan silaturahim sesama negara. Jadi, semua rakyat Malaysia ke Indonesia ke, jadikanlah sukan sebagai platform untuk berkenalan antara satu sama lain, bukan BERMUSUHAN.

Dear Indonesians, please stop mocking us Malaysians and also too our country. You are a big country with such big population. If anything happens, we will be ready to help you. Be open minded! Malaysia pun sama. Jangan kutuk-kutuk sangat orang lain. Tak professional. However, I'm certain there are still many Indonesians that are kind and open-minded. And this reminds me of Glasgow where Malaysians and Indonesians are together in A COMMUNITY.





6 comments:

Jαnnαhツ said...

haha! fakri, fakri....

Nadhirah Ahmad said...

jannah: tulah. dh agak msa pnlti dia xgol td. hu3.. xda rezeki dia mlm ni

Mohammad Lokman Hakim said...

alhamdulillah dah slmt sampai hotel smbil dieskot abg polis dr stadium.baru dpt rasa mcmmne atlet kne pressure.huhu..

Nadhirah Ahmad said...

lokman: bkn terasa pressure. terasa sprti kerabat diraja.. escort dgn polis.. hehehe

Mohammad Lokman Hakim said...

yup,rase mcm artis ada,anak raja ada,player manchester ada.keliling bas kami tu motor polis.lampu biru siren polis tu menambah rasa.haha...nanti sy post kat blog.mcm2 cerita ada =)

Ayuni said...

betul, Malaysia boleh1

www.NadhirahAhmad.my

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...