Thursday, November 24, 2011

Kejayaan Bukan Hanya Petik Jari


*mod asap keluar dari telinga*

saya sungguh tak faham. Saya rasa bila saya berada di rumah, mak ayah outstation, dan dipertanggungjawab untuk menjaga rumah dan seorang atuk lebih banyak kerja jika berbanding saya berada di hostel. Di hostel, saya hanya perlu jaga diri sendiri sahaja.

Saya langsung tak rasa komitmen saya menghalang tanggungjawab saya sebagai pelajar. Bagi saya, ini cara saya melatih diri saya untuk menjadi seorang isteri di mana hal rumah saya kena jaga dan hal kerja (sekarang belajar) pun saya kena jaga.

Okay, sekarang cuba anda jelaskan kenapa orang yang berada di hostel tidak boleh menyelesaikan kerja pada waktunya. Infact, when I was in KL every weekends for three weeks in a row, I still managed to do my assignment and also to study. Alhamdulillah, I got full mark for the quiz. I am not trying to show off about my marks, but the point is it soes not matter how busy a person is, as long as you TRY TO MANAGE YOUR TIME.

It is towards the end of the semester, and group assignments are lining up waiting to be completed. So, group work means team work. And each member has to give their cooperation. So, hopefully, EVERY MEMBER can gives their commitment and effort to complete their work. Jangan kerana kita seorang, habis orang lain kena susah. Kerja last minute, waktu tidur entah ke mana, kualiti kerja pun tak ada. Markah pun setakat yang ada. Result pun tak seberapa. Tapi kalau ada sebab yang munasabah seperti kawan sekelas aku yang babynya main2 hide and seek (contraction tapi belum opening) tu takpelah. Kejam kot aku paksa orang buat kerja time tergolek sakit.

Jika orang lain yang lebih busy, boleh siapkan kerja, cuba muhasabah balik. Mungkin bukan kerana kerja yang berlambak, tapi masa yang kita takpandai atur. Atau habit yang sengaja menangguh kerja. Benda yang kita nak bukan datang petik jari macam tu je. It comes with a plan and sacrifices. Tak ada orang yang berjaya kat luar sana tu, yang tak pernah berkorban apa-apa. Even royal family kena berkorban tak dapat normal life minum kat kedai kopi, pergi jalan2 atau main game di video arcade Giant sebab nak dapat duit dan kedudukan. Peringatan untuk diri sendiri juga yang kadang- kadang tangguh kerja.

Perghhh.. Siapa yang segroup dengan aku ni, mesti tertekan lepas baca post ni. Haha!


- Posted using BlogPress from my iPad

4 comments:

akmall said...

aku baca da...hahaha...memang pun..memang letih kan...buat je kerja...tapi tula..disebabkan banyak kerja lain.... macam pening je semua...semua nampak menyakitkan hati (kerja)..haahah.....

Nadhirah Ahmad said...

Akmal:Just do one by one. Siapkan cpt mungkin. Klu kite rse kita sbuk, org len lg sbuk dan bnyk kmtmen. Wt kje dlu, Lps tu bru enjoy... Ak bukan nerd yang xreti enjoy.. Jom enjoy dgn bowling!

Wan Nor said...

aku pon bace jugak... huhuhu..aku rase cam..huhuhu..
tak taw cakap... giler sem ni rase macam suffocated sesangat... :(

But then thanks to Nadhirah for CT and CA.. ngeeeeheee...:p

Nadhirah Ahmad said...

wannor: haha! CT dan CA dh siap diprint sjk smlm. xde bnda pun. sje je kasi org cuak post ni

www.NadhirahAhmad.my

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...