Tuesday, September 27, 2011

Ini Tentang Kita...


Orang selalu cakap nak kaya, kahwin dengan Datuk. Nak glamor, kahwin dengan artis. Nak ilmu agama, kahwin dengan ustaz.

Tapi, pernah tak kita fikir kenapa kita nak bergantung pada orang lain. Kenapa tak kalau nak kaya, aku yang kena usaha cari duit. Kalau nak glamor, aku yang kena mendapatkan glamor. Kalau nak ilmu dan nak masuk syurga, kita yang sepatutnya berusaha dahulu untuk ke arah itu. It's not about others, but it is about us (individual).


Benda-benda ni perlu bermula dalam diri kita. Kita yang perlu initiate atau mulakan dahulu. Pernah ada orang cakap kat aku masa aku fras aku tak dapat A bio, maka aku tak boleh apply medic. Orang tu kata takpe tak jadi doktor, nanti carilah doktor. Mind you. Dia yang doktor, bukan saya!

Mari kita cuba ubah mind-set kita. Macammana nak membangun jika asyik bergantung harap dan impian pada orang lain. Everything starts with a single dot. A dot become a line. Then, it grows from that. We have to be the dot! Not waiting for other people to be the dot. Everybody including you or me can be that particular dot. Cuma mahu atau tidak sahaja.

Pesanan kepada diri sendiri: It is about me, not them. It is about what and who I am. It is about what I do and what I had achieved and will be achieving. Btw, kita dihisab seorang diri juga nanti. Apa-apa pun, balik kepada diri sendiri juga! *tampar muka sendiri kiri kanan supaya sedar*

2 comments:

Shafiq said...

Tepuk dada, tanya diri sendiri..:-)

Heidi Shafiq said...

betul tu.. kenapa mesti pandang saja kpd org lain.. cuba jadi seperti mereka.. :)

www.NadhirahAhmad.my

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...