Sunday, April 3, 2011

Perempuan itu Padlock?!

Ada baca status di Facebook, dia kata lelaki kalau isteri ramai maknanya cool sebab lelaki ibarat kunci. Perempuan adalah pad lock. Kunci kalau boleh buka banyak padlock macam master key. Tapi kalau pad lock yang boleh dibuka oleh banyak kunci adalah padlock yang tak elok. Membaca status itu, apa perasaan saya? Offended, of course (walaupun tak tuju pada saya).


Walaupun perumpaan yang diberikan adalah logik. Otak berfikir macammana nak buktikan perempuan lagi cool dan lebih harga diri. Let me explain. There are many kinds of locks nowadays, due to development of technology. Have you ever confront a lock that can only be accessed by a fingerprint. To set the fingerprint so that it can be accessed to the lock, it needs verification from the lock itself. And every a person has their own fingerprint. Meaning, only a person have the right access to that woman (upon to the woman's agreement).

Jadi perempuan adalah padlock tu memang tak boleh pakai. Zaman Neolitik dulu boleh lah. Sebab sekarang perempuan boleh pilih nak jadi lock yang jenis apa. Jenis berkunci, ber nombor pin atau fingerprint. So, whether a woman is cool or not is based on what she wants to be.

********

Di UniSZA ramai yang 'dating' duduk sebelah-sebelah. Saya selalu tanya pendapat kawan-kawan saya mengenai hal itu. Bagi saya duk depan2 lagi senang nak berkomunikasi. Ada kawan kata sebab nak ambil gambar senang, boleh duduk rapat2. Dan ada kawan saya bagi jawapan, sebab si lelaki tu tak hensem. Jadi bila duk tepi, tak perlu tengok muka. Kiranya tak ada lah nak merana sangat hati si perempuan. I like the last opinion. Dan saya ambil jawapan kawan saya itu bulat2. Haha.


5 comments:

Shafiq said...

Boleh je saya duduk depan bila dengan miss A saya tu. :-) Tak selesalah duk sebelah-sebelah. Susah nak sembang-sembang.

Mohammad Lokman Hakim said...

tp kan, mangga y murah mmg boleh dibuka oleh bnyk kunci even dawai tetapi mangga yang mahal mcm sure-lock mmg xboleh guna kunci lain nak buka.

mksud sy disini, mangga tu ada y berkualiti ada y tidak.y berkualiti itu hnya u satu kunci dan jarang orang beli sbb mahal, dan akan di display dlm bekas kaca berbanding y murah just gantung kat dinding.

btw...ohoooo tak hensem ye.hehe..

Nadhirah Ahmad said...

syafiq: gulp. he3

lokman: tp still nk plih yg fingerprint lock tu. lg cool. ha3

Mohammad Lokman Hakim said...

kalau tibe2 nnt jari hilang sbb main mrcun ke, gane nk buka? hehehe...

Nadhirah Ahmad said...

lokman: come on la.. reasonable la skit. ha3

www.NadhirahAhmad.my

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...