Tuesday, February 15, 2011

Berapakah Hari Anda Hidup?

Tadi, ada yang bertanya pada saya macamana saya tahu yang saya ini hari ke 7777 saya hidup di dunia. Begini jalan kiranya.

Saya dilahirkan pada 1 Nov 1989.

Kira bilangan tahun lompat.

Tahun lompat ialah: 2008, 2004, 2000, 1996, 1992.

5 (bilangan tahun lompat) X 366 (bilangan hari pada tahun lompat)= 1830 hari

2011-1990= 21 tahun

21-5 (bilangan tahun lompat)= 16 (bilangan tahun biasa)

16 (bilangan tahun biasa) x365= 5840 hari

5840 (bil hari tahun biasa) +1830 (bil hari tahun lompat) = 7670 hari (Bilangan hari hidup dari 1990-2011)

Bilangan hari pada 2011 (hingga 15 Feb)= 46hari

7670+ 46= 7716 hari (Bil hari 1990-15 Feb 2011)

Bilangan hari tahun 1989 (1 Nov-31 Dec)= 61 hari

Jadi 7716+ 61= 7777 hari!

Column kiri anda, ada I Live in This World for. Itu saya gunakan blogspot gadget. Tetapi saya lupa nama gadget itu. Jadi, apa kata kita kira guna manual. Selamat mengira!




2 comments:

TeacherAzimah said...

mesti teror add math ni ;)

Nadhirah Ahmad said...

teacher: malangnya..... tidak terer. sob3

www.NadhirahAhmad.my

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...