Saturday, January 22, 2011

Kenali Potensi Diri

Pernah kenal tak logo kat bawah. Macam bersepah je di mana-mana lebih-lebih lagi di kaca televisyen. Tak percaya, cuba buka perlawanan badminton Malaysia Open 2011. Pada baju pemain China, jelas tertera logo ini. Sekarang, cuba teliti elok-elok pada logo ini. Cari logo arrow. Jumpa tak?


Cari lagi sampai dapat. Ha, siapa yang jumpa dulu, saya bagi hadiah iaitu saya promote blog dia untuk pos selepas ini (tak tahulah menarik ke tak hadiah ini). Bila anda dah jumpa, setiap kali anda tengok logo FedEx, mesti jelas arrow tu di mata anda. Lepas tu, terfikir. "Kenapa lah aku tak pernah nak nampak logo tu sebelum ini?".

Saya anggap arrow itu sebagai potensi diri kita. Sukar nak lihat dan kenali potensi diri sendiri. Tetapi, bila dah tahu, kita akan tahu potensi kita tu selamanya. Cuma antara kita nak guna atau tidak.

Potensi, kadang-kala kita perlu melalui suatu pengalaman untuk kenali. Contoh, dengan melibatkan bisnes Avail, potensi boleh dikenalpasti dan digilap. Seperti kebolehan menjadi leader, memberi ceramah, memotivasikan diri sendiri serta orang lain dan sebagainya. Dalam Avail, lahir ramai great leader with no title. Maksudnya di sini, orang yang biasa-biasa menjadi luar biasa dengan Avail ~karakter yang hebat, kesihatan, kehidupan dan kewangan yang lebih baik. Dan ini pasti didiringi dengan kesungguhan dan izin Allah. Alhamdulillah dan terima kasih Avail kerana menjadi platform. Tapi, diri aku jauh lagi nak hebat macam mereka.

Ada satu cerita, Fernandes ni adalah suami kontrak kepada Victorious. Fernandes ni dulu bekerja di kedai muzik dan bila kedai muzik tutup, dia jadi pemotong rumput. Disebabkan kekurangan wang, dia terpaksa jadi suami kontrak kepada Victorius iaitu wanita yang berstatus. Fernandes berlakon la seperti orang upper class dan ketika itulah dia menyedari dia sangat berbakat dalam muzik kerana ayah Victorius menyuruh Fernandes untuk perform sebuah lagu dengan violin disediakan. Berpuluh tahun dia bekerja di kedai muzik, dia tak pernah sedar dan tahu dia ada nilai muzikal dalam dirinya. Membuktikan, potensi ini perlukan medium untuk kita kenal. Apakah medium/platform anda?


Be Extraordinary with Your Own Potential


4 comments:

Me Jutawan AVAIL said...

DM termuda kita bersuara, anda rasa tidak bagus? nadhirah can do itla, jangan mengalah, xkan nadhirah xleh jadi hebat? nadhirah mesti jadi hebat sama macam CM kak ani, CM azman, huk2 sy doakan e, cuma jgn terlibatkan diri dengan benda2 xberfaedah mcm lepak2 ke, bercinta ke, men fb ke, yg penting servis n ckp, good luck DM termuda, bila nak jadi CM termuda> hehehe~~~ikhlassss

Nadhirah Ahmad said...

Me Jutawan Avail: Banyak lagi benda perlu buat ni. Terima kasih kerana doakan saya dan semoga kita akan berada di puncak kejayaan suatu hari nanti. Amien

Em. CM termuda. Aiya.. Line berterabur nih.. He3

akmall said...

potensi ada untuk dikenali dan adakah kita perlu tunggu the ah-ha moment to be well-known or we have to work our butt off in order to get the ah-ha moment?..
the answer lays in our very own hands... we have to decide whether we want to be known or not but we also have to choose between the good known or the bad known.

thank you..

p/s: ada kene-mengena kan ngn artikel you kan?..

Nadhirah Ahmad said...

akmal: what do u mean by ah-ha moment?

www.NadhirahAhmad.my

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...