Friday, January 14, 2011

Bisnes Kalah Gaji Prof

Bila orang tengok saya drive dia, selalu orang ingat tu kereta Dady sebab fikir dia Prof jadi mampu nak beli. Realitinya, kalau kerja kerajaan, tak mampu nak beli la. Cuba tengok BMW X6 di Terengganu. Dah makin banyak bersepah. Tapi, tuannya semua buat bisnes.

Memang allah dah bagi tahu kita bisnes ni 9/10 rezeki. Dah jelas, sunnah rasullah lagi. Tapi ramai orang Islam hanya percaya je. Percaya tapi tak yakin. Kalau yakin, kenapa nak susah2 nak minta kerja kerajaan atau rela menganggur di rumah sementara tunggu respond dapat ke tak kerja kerajaan. Nak juga bergantung kepada kekosongan kerja kerajaan walaupun dah tahu perniagaan untungnya lebih besar.

Kalau dah yakin, fikir pula nak buat bisnes apa. Pergi lah attend kursus2 keushawanan yang dianjurkan universiti ni. Bila bentang Business Plan, modal 100-200 ribu. Hang nak korek dari mana modal banyak tu? Dengan pengalaman tak ada, fresh graduate nak buat bisnes modal banyak macam tu? Siapa nak percaya nak bagi modal banyak tu pada fresh graduate yang tak ada pengalaman. Ok. Kalau nak apply? Belum tentu dapat. Jadi, biar kita realistik, berpijak pada bumi nyata. Buat bisnes dengan modal yang kita mampu.

Kalau tengok bisnes AVAIL. Dengan pakej yang bermodal RM375, dah dapat untung runcit 64% iaitu dalam Rm241 (tak termasuk bonus). Bisnes apa nak dapat untung tinggi macam tu. Tu baru pakej yang tu, tak termasuk dengan pakej yang lain yang lebih untung.

Sebab yakin dengan janji Allah iaitu 9/10 rezeki dari perniagaan, Mumy dari pelajar lagi dah mula berniaga. Dan sekarang dah 5 tahun dalam AVAIL. Alhamdulillah rezeki Allah bagi. Dan janji Allah itu pastinya benar. Income Mumy 3-4 kali ganda lebih dari Dady yang Prof di IPTA. (skrg Dady part time AVAIL). Kalau IPTA, gaji paling mahal mesti la Naib Canselor. Tu pun dalam 20 ribu. 20 ribu sibuk dan otak pening nak fikir pasal universiti, nak jaga kakitangan, nak jaga ribu-ribu pelajar. Kalau bisnes, tak ada la pening macam tu.

Mari kita buka MINDA. Buat bisnes yang BETUL disisi hukum dunia dan akhirat. Tak kira anda pelajar (saya juga pelajar) ke pekerja ke, It's never too early or too late to start!

0 comments:

www.NadhirahAhmad.my

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...