Thursday, December 2, 2010

Media and Persuasion 2


BEN 5 oh BEN 5. Sabtu ni last paper iaitu Media & Persuasion. Dinasihatkan di sini sudilah berjumpa dengan Dr Rosemala. Ramai yang dapat rendah untuk Progress Test. Anda sepatutnya bimbang. Kenapa?

Soalan 2 iaitu jenis soalan bergambar akan masuk exam hari sabtu ni. Paling tinggi Sapizi. Bila saya baca jawapan Sapizi baru saya faham apa yang saya silap.


Baca soalan betul-betul sama ada soalan tu nak aspek persuader ke audience ke. Kalau macam soalan baru ni, kena lebihkan aspek language, style, image. Jawapan simple je, tapi mudah tersilap kalau tak hati-hati dan kena tengok iklan secara keseluruhan.

Contoh yang baru ni perkataan yang ada seperti Fines Quality, New, Majestic. Kena explain. Dari segi tu jenis font tu betul. Tapi kena explain juga seperti Jotun guna perkataan Finest Quality sebab nak menunjukkan kepada audience yang cat ni paling berkualiti daripada yang lain. Perkataan Majestic ditulis dengan besar untuk tekankan kepada audience yang cat ni bertaraf superior. Gambar ni ada patung memberi makna bilik kanak-kanak. Jotun cuba letakkan elemen kekeluargaan dalam gambar tu supaya orang berkeluarga lebih memahami iklan tu. Mungkin major target audience di sini ialah Family. Ni contoh je. Jangan jawab pendek ni pula.

Harap sedikit komen saya ni membantu anda. Untuk lebih jelas, silalah berjumpa dengan Dr Rosemala. Sekian.


3 comments:

New Interesting Manuscripts said...

yours nadhirah??..what did you got??...muhuhu...

Nadhirah Ahmad said...

sy prog test rndh j. utk PR, Semantic dan MS prog test sume rndh. jtuh crymark

Anonymous said...

Sangat bagus memang saya mungkin akan mendownloadnya. Terima kasih

www.NadhirahAhmad.my

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...