Friday, September 24, 2010

Not to Pay!


Last night, I had a meeting. Lepas tu borak2 dengan kawan2 sementara tunggu ayah ambil. Topik adalah cara memandu kereta. And one of my friends classified me as 'bawak laju dop ahu bende'. I smile and went like, laju ke? (grin). Well, ok.. I do agree on that. But I'm not dat F1 driver nowadays. Ha... Must be a reason right?

Suatu hari iaitu Selasa. I went to town with my mom. Untuk ke bandar, ada jambatan yang dinamakan Jambatan Sultan Mahmud. Semasa dalam perjalanan ke bandar, dah terang lagi jelas nampak polis bersiap sedia untuk melakukan 'road block' sambil mengangkat papan yang tertulis Pemeriksaan Polis ke hulur ke hilir di jalan sebelah (route town-my house). Lantas mulut berkata, " aishh.. kena slow ni".

Speed limit setahu saya adalah 90kmph dia atas jambatan itu. Maka, saya pun memasang mode 'cruise 89kmph' untuk memudahkan saya mengawal hadlaju kereta. Fine, sampai jugak ke bandar. Bila on the way pulang ke rumah, perlu lalu jambatan itu lagi. Jambatan itu sebenarnya strategik untuk pile-up namun tempat paling syok untuk speed up kereta kerana 2-lane dan jalannya yang begitu lurus!

Saya masih menjaga hadlaju. Argh.. Dah lewat. Kelas pukul 11 am ni. Hati berbelah bahagi untuk menekan minyak. Motor polis lalu dengan pantas, saya pun menekan sedikit minyak sampai 103kmph dan mengekori polis itu. Sampai di tol, polis! (padahal dah nampak masa perjalanan ke bandar tadi). "Ke tepi!" jerit si berbaju ptuih itu dengan penuh bergaya. Pfftt.. What now! Dahla lewat ni..


Si berbaju putih: Cik, minta lesen?
Si muka cuak: Kenapa lak ni?
Si berbaju putih: Cik bawa lebih dari hadlaju. Hadlaju 80kmph sahaja.
Si muka cuak: Saya siap cruise tadi cik.. Camne ni (pdhl ada suatu ketika speed up skit. Mengapa camera berada pada masa mode speed up?)..
Si berbaju putih: Nanti cik boleh tengok kamera. Bagi lesen dulu.
Si muka cuak: Pfffttt... Eh. cik tulih WJH 78. Kereta saya WJU 78. Mana boleh camni?
Si berbaju putih: Kereta mercedes hitam ni. Betullah.
Si muka cuak: Eh takde2. Banyak lagi mers lain warna hitam plat lebih kurang camni (mode tanak ngaku gak).
Si berbaju putih: Em. Saya tanya pegawai saya dulu.

Setelah beberapa ketika.

Si muka cuak: Cepatlah cik.. Saya ada kelas plak ni
Si berbaju putih: Em.. Jalan je lah..

Ok.. Sampai kelas 11.20 am. Jelas dan terang saya lewat tapi dah bagi tahu kat lecturer.

Setelah sekian lama.. sewaktu saya di rumah.

Pon.. Pon.. (bunyi hon posmen). Nyet2 kuar rumah ambil surat. Aih.. Surat2 kena sign ni yang lemah. Ha! Dah agak. Surat saman. Again, pfffttt...

Setelah meneliti surat itu, jelas
waktu saman: 11. 03am
tempat: jambatan sultan mahmud

Argghh. Aku kalah. Kau saman jugak ak.. Jumlah perlu dibayar, RM300! (kalau ak tau kene saman, ak bawak 150 ke 160 ke.. berbaloi skit nak byr)

Dady: Awak bawa laju tak pasal2 kena bayar RM300.
Si muka innocent: Mane ad laju pun. Follow polis tu je.. Dia bawa lebih hadlaju takpe plak..
Dady: Dah tu, takkan dia nak saman diri sendiri
Si muka innocent: Hehhehhe (grin again)

Setelah beberapa ketika, roadtax nak habis. Terpaksa bayar RM 300 untuk saman itu sebab kalau tak bayar, tak boleh buat roadtax baru.. Agian, pffttt...

Ok. Saya cuba untuk menjadi pemandu lebih berhemah. Bersara dah dari menjadi pemandu yang gemar tekan minyak. Sampai 60kmph atas Jambatan Sultan Mahmud turut dipatuhi ketika musim raya. Kancil pun pintas keretaku.. Serius, tension! Tapi RM300 itu banyak.. Xsanggup lg byr RM300 sesaje. Kalu infak kat anak yatim ada faedah jugak kan daripada bagi free free kat kerajaan. So, I choose to slow down and NOT TO PAY!

p/s: gmbr di atas adalah hiasan semata2.


5 comments:

azuhazana said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

agagaga...mmg mu bawak laju pom...

Nadhirah Ahmad said...

mmg jage speed doh leni ats jmbtn tu

izan said...

eh kenape aku terlalu lambat membaca post ni?
haha kesian mu. mmg mu bwk laju pooonn..!!

Nadhirah Ahmad said...

izan: ak dah quit bwk laju2. Ok? hahahha

www.NadhirahAhmad.my

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...