Saturday, July 3, 2010

House Chores


Often people say "keje ape gop kat rumah tu. bukan ada orang pun". Wowowo. False! I think everyday they are lots of things to settle. Okay, I am an only child, but I still do have lots of chores to do and to settle.

Ahli rumah yang sedikit, lagi banyak kerja. Why? If you have like 4 siblings. You can divide the work among you. Like your sister clear up the kitchen and you do the living room. In my condition, no dividing tasks here. Let me share with you the 'kerja' in my house.

Mumy: towards cooking (tapi saya juga bertugas di dapur ye. jangan nak kutuk saya tak pandai masak)

Dady: Sidai baju. Throw the garbage. Kerja lasak2 seperti bawa kereta ke tempat basuh kereta (dikira lasak sebab melibatkan kereta). Buy groceries (ni kerja rumah juga ke)

Me: Lipat baju, simpan baju.

Kerja lain, semua dikongsi bersama. But, major of house chores done by Mumy and me. Nama pun perempuan. And since I am an undergraduate that stays at home, my free time goes to business or house chores. Siapa yang suka rumah sepah? Normalnya, orang suka kemas2 kan. Although they're chores to do, I still do not want any Bibik. Bibikophobia ar anti-Bibik. You can read why I do not prefer any Bibik here, in my previous post.

Siapa buat sepah? Bila dah nama rumah, mesti ada yang sepahkan (termasuk diri sendiri) lebih2 bila semua orang ada kerja atau nak cepat.

Memandangkan Dady yang beli semua bahan masakan atau makanan, saya rasa pelik bila ada mak kawan saya ajak menantu dia pergi pasar.



0 comments:

www.NadhirahAhmad.my

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...