Sunday, May 30, 2010

JUST

Bukan JUSTin Timberlake, tapi hanya JUST. JUST ialah Jordan Univ of Science and Technology di Jordan. Baru2 ni saya ke Jordan, dan alhamdulillah berkesempatan ke JUST. Merupakan kali pertama memerhatikan universiti di Arabs sehingga ke dalam. Terima kasih kepada kawan2 saya; Both 'S' Boys- Sidi dan Shukri. Mahera dan Tengku Nad. Mereka ni yang menemani saya jejalan sekitar Irbid.

Univ ni comel ke hudoh ke, anda judge bila lihat gambar2. Tapi yang bes, ada bas yang free untuk naik dalam univ ni. Hospital sebelah je dgn Fakulti Perubatan. King Abdullah University Hospital. Unik sebab bentuk 'cross' yang first aid tu. Nice architecture.

Masuk kuliah Perubatan selama 3 jam. Dim light act as a catalyst to sleep. Semasa kuliah tu, tak da la tumpu sangat sebab balik, 2 minggu je, terus study week untuk Final exam. Dan balik je, ada 3 test kena ambil. Tak campur dengan assingment lagi. Tapi, tu tak bermakna kita tak boleh enjoy. Boleh happy, asalkan bahagi masa elok2. Dapat cuti, pengalaman, ilmu, study dan siapkan assingment pada waktu yang sama. Siap assignment selitkan element dan contoh2 berkait dengan Jordan lagi. Jadi, sementara student Medic pay attention pada lecturer, saya baca nota subjek kokurikulum. Bace subjek yang major, tak masuk. Tapi ada part2 yang saya pay attention dan ada part yang lecturer tu sebut, masuk dalam exam saya, iaitu Brocka and Wernicke's aphasia. Kuliah dalam BI. Jadi Ok je. Cam matrik dulu.

Masa gap kuliah, solat. tapi berapa kerat je yang solat. Kata kwn2 sy, ramai arab yang ambil kuliah kedoktoran ni, orangnya kaya2 dan kurang dari segi perihal agama.

Sudah tu, pergi makan. Apa yang saya belajar, kat kedai tu, ada yang meal dan ada yang roti tu je. kalu meal tu, mesti ad chips punye. Dari 1st day di Jordan, hari2 jumpa chips. Chips tu french fries. Tapi chips ni gemuk skit. French fries kurus2 bentuknye. Ada orang belanja kita orang makan. Kenyang sangat. tak habis tu, kawan2 saya yang swit ni bagi saya bungkus yang tak habis tu. bungkus, kalau tak silap, disebut safari. eja salah? sory. ke memang salah tafsir. hu3..

My day in JUST went well. nice experience. 1st time dealing and be in an Arabs univ. Something different as I'm more familiar with Western culture since I was a kid.

Lastly, again, credit to Mahera, Tengku Nadhirah, Sidi, Shukri. Tak lupa kepada Khir juga (kenal ke xlg sy ni?). Nak jejalan lagi kat tempat yang ada kengkawan. Hehehe.

4 comments:

Tengku Nadhirah said...

Hehe =)
lenkali mari laa lg jalang sini..~

Nadhirah Ahmad said...

nk.......... klu tgku nd sponsor. he4

sarah said...

xdop pn gmbo mu ngn mahera kt nu?

Nadhirah Ahmad said...

ad. se je. tp ak udoh lam gmbr tu. ahahh

www.NadhirahAhmad.my

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...