Monday, April 19, 2010

Hakikat Kera Gong Badak


Ingin berkongsi sejenak kisah kera-kera di Gong Badak. hampir setiap hari, ada la couple kera ni datang rumah ku. Kadang2 dia ajak kawan2 dia. Tapi, biasnaya mereka berdua. Agak2 loving couple lah tu. Takpe, tak ada hukum yang mengatakan mereka perlu menikah. jadi, tak ada la istilah maksiat mereka jalan berdua.

Mereka ni datang nak cari rezeki. Yang kera jantan ni (agak2 je) ajaklah couple dia pergi cari rezeki. Cari rezeki kat rumah ku. Banyak pokok buah. Kesian tuan rumahnya, tak sempat nak rasa. Takpe, saya halakan. Cuma tolong doa kat keluarga saya supaya murah rezeki, ya!

Tabiat kera kat Gong Badak ni. Suka sangat2 naik atas kereta. Tadi seekor duk main gelongsor kat cermin depan kereta Getz. Kadang2 klaka jugak tengok. Tapi, yang tak tahan, kotor kereta. kaki dia kan jalan merata-rata, jadi kotor la kereta. Dahla ketiga2 kereta warna hitam. Tadi, saya saja mengacau. Tekan alarm kereta Getz, tekejut gila dia. Sampai melompat ke kereta sebelah. Adeh.. baru je lap baru ni. Sayang nya, dekat remote kereta Merc tak ada alarm. Jadi tak boleh nak kasi diaorang tekejut lagi.. Tapi hari tu, dia pernah naik kereta Merc satu lagi. Kereta tu macam sensitif skit. Dia orang naik, terus bunyi. Lawak tul tengok muka terkejut versi kera.

Nak halau? Huh. Mati hidup balik mereka ni takutkan saya. Saya pernah halau, tapi skali wat muka kat saya plak. Rase macam, ei, tolong la. Datang rumah orang, buat muka cam tu plak. Ada ke patut dia wat muka nak kasi sy takut. Tapi, saya baik. Tak melawan. hahaha. Padahl takut dieorang kejar ke pe ke, naye nanti. Dahla nak exam.

Dieorang punya rumah dah takda. Sebab tu dia orang hilang punca rezeki. Maklumlah, pembangunan banyak sangat. Kesian2.

Ape punye kera la.. Suka naik atas kereta. suka makan roti gardenia yang tertinggal kat luar hari tu. Suka main party pack. Suka duk atas meja. Memang unik kamu ni, ya.

5 comments:

izan said...

hahaha, ape ke lawak post mu kali ni,
tersuke2 aku bace sorg2.

p/s : ade kete merc lagi satu? haa~

Nadhirah Ahmad said...

mmg kera rmh ak tu gtu. nk wt gne.. tgh di awan2 cinte la katekan. wat bnda plik ah jd

Anonymous said...

acu try simbah air skali tgk gane..hahaha
-marami-

Nadhirah Ahmad said...

xblh buat mcm tu. sbb nnti dia marah

sarah said...

haha.nad weh, hari2 kot kera ni mari bilik ak kt uia ni.byk kali dh ye msuk bilik ak amik mknn,abih jerit seblok.kdg2 ak bli roti phtu dh expired date,ak ltk kt luar tingkap,saje nk wi kera mkn..x la bazir nk buang..

www.NadhirahAhmad.my

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...