Saturday, March 13, 2010

Mengapa ku tak dapat ini?


Baru balik dari Avail Rally. Sessi malam ni, Ibu. Ada yang bergenang air mata, ada yang bisa menahan sepertiku. Masih punyai kekuatan untuk menahan air mata. Tapi tak bermakna ku tak menghayati inputnya. Namun, diriku selesa sembunyi apa yang terbuku.

Bila mendengar pengalaman2 peserta dalam kehidupan mereka, ku bersyukur. Ku bersyukur ku tak pernah merasai kelaparan. Aku dapat menikmati apa saja makanan dan minuman yang ingin ku rasai. Ku dapat mengenali negara2 dan suasana di benua lain. Ku dapat merasai kelembutan memakai sutera dan banyak lagi nikmat. Dan ku masih mempunyai pancaindera yang bisa digunakan untuk urusan seharian ku.


Dari Abdullah bin A'mr r.a. berkata, aku mendengar Rasulullah s.a.w. bersabda,

"Barangsiapa yang berdoa kepada Allah S.W.T., Allah S.W.T. akan memasukkannya di kalangan orang-orang yang bersyukur dan bersabar dan barangsiapa yang tidak berdoa dengan doa ini Allah S.W.T. tidak akan menuliskan di kalangan orang-orang yang bersyukur dan bersabar. Dan barangsiapa yang melihat seseorang yang lebih baik dari segi agamanya dan dia mengikutinya, dan mengenai perkara dunia dia melihat orang yang lebih rendah daripadanya dan dalam keadaan itu dia bersyukur kepada Allah S.W.T. (dengan kurniaan dan limpah Rahim Allah S.W.T.), Allah S.W.T. akan meletakkannya di kalangan orang-orang yang terbaik dan akan menuliskannya di kalangan orang-orang yang bersyukur dan bersabar dan barangsiapa yang melihat kepada orang yang kurang agamanya dan melihat orang yang lebih dari segi dunianya dan sentiasa mengeluh dalam memperolehi dunianya yang kurang, maka Allah S.W.T. tidak akan menggolongkannya di kalangan orang yang bersabar dan di kalangan orang yang bersyukur." - Hadith riwayat Tirmizi

Syukur dengan nikmat Allah telah berikan kepada kita. Jangan tengok orang yang lebih dari kita, tapi orang yang kurang dari kita. Baru kita tahu apa erti nikmat yang diberi!

0 comments:

www.NadhirahAhmad.my

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...