Monday, February 1, 2010

Relevankah Nama Allah Dikongsi Bersama Agama Lain?

(Diambil dr email yang sy dpt)

Assalamualaikum w.b.t….
Brother & sisters..
Just want to share something with you all. Think carefully for our next future generations. Remember the quote “to see the future of nation just look at their youth @ youngster. What their done is the mirror of what will happen in future?". So what happen now give big implication on our next generation.

It’s a story about using Allah as same word as other God which in Christian they believe Jesus is the son of God. So, the Malaysian Christian (which I believe only some of them) currently claim that the word Allah not only belongs to Muslim but also for them. For me, it’s really sad they can’t even simplest thing & hurt Malaysian people really bad. After many decade we Malay Muslim had sacrifice a lot for the others Malaysian (neither race or religion) in the name of unity but right now when it relate to ‘Aqidah’ & purity of Islam religion it’s really too much.

I don’t want our past mistake happen again & again. I believe this part of the Jewish plan. So to all Muslim, please come unite & protect our beloved religion & country.

P/S : Here I attached some interesting photo that may open any Muslim eye regarding this matter. So, please don’t say in the name of democracy, or whatever.




What the kids will think after this if Allah can be seen at church like this?
It’ll make them confuse like ‘we can pray Allah at church’ or ‘Allah has more than one’?
What will happen next?

17359_1076635612328_1719385278_144636_2369863_n.jpg

This already happen in East Malaysia, so please do something before its spread here.

17357_106749889337123_100000063365276_180655_6189715_n.jpg

Don’t wait until it happen like in Indonesia which lot of confusion like this. That time ‘Murtad’ is normal & can’t be stop anymore. Again, to all my Muslim friend lets unite and face this for sake of our future. Thanks…..

Allahuakbar!! Allahuakbar!! Allahuakbar!!


Sekadar pendapat umum tentang penggunaan nama ‘Allah’…..


Just nak kongsi pengalaman sepanjang lebih 5 tahun tinggal dan belajar di Indonesia. Saya tidak berniat memburukkan Indonesia.. They have my respect, dan saya tahu orang2 Indonesia tidak seburuk yang disangkakan di sini. (orang Indonesia baik dan ramah, pintar dan rajin. that's the fact!)

Pengalaman ini saya kongsi supaya orang ramai boleh tahu dan membayangkan implikasinya jika penggunaan nama Allah oleh non-muslim dibiarkan. Di satu sisi memang agak lucu, tapi di sisi lain terdapat keseriusan di dalamnya.

Aku ingat satu hari aku bukak TV perdana dia pastu tengok satu program.. Aku ingat ceramah agama lah.. dia punya penceramah punya semangat berkobar2.. "Kita semua sudah berdosa! Allah Maha Kuasa! Allah Maha Penyayang! Kembalilah kita semua ke jalan Allah! (aku dalam hati, Alhamdulillah.. bagus!) pastu tak pasal2 dia sambung "Kembalilah ke Yesus Kristus dan Bunda Maryam!" aku langsung tergolek.... astaghfirullah! ceramah Kristian rupanya..

Satu lagi kenangan aku kat Indonesia, kalo baca surat khabar sana nanti ada slot obituaries: "Telah Kembali ke Rahmat Allah, Sdr. XXX pada XXX Semoga ruh beliau dicucuri rahmat Allah" Bila tengok balik nama yang mati Eduardus, Kristus, Paulus, etc. (nama org Kristian) pastu ada salib diikuti tulisan kecik "ash to ash, dust to dust, fade to black"... tergolek lagi aku.. wakakaka...

Satu lagi cerita aku kat Indonesia, satu hari aku 'bermusafir' lah ke daerah Jawa Barat naik motor, pastu nak berhentilah solat.. aku toleh ke kiri kanan jalan cari masjid.. Pastu aku nampak ada signboard kalimah Allah (dlm arab!) pastu ada banner "Ayuh kerjakan kewajipan kita kepada Allah dan agamanya!" aku pun pergilah dekat.. tup2 aik, awat lain macam tempat ni, siap ada patung jesus kena salib??!! Tergolek lagi aku.. lah.. gereja Kristian rupenye..

Satu lagi kat sana nak beli buku-buku agama kena hati-hati.. Aku dulu pernah 'usha' buku kat kedai buku.. Ada satu buku aku tak ingat persis tapi tajuk buku dia lebih kurang camni: "Memantapkan Iman Anda Kepada Allah" bila bukak2 browsing per helai aku start confuse, amacam lain macam aje ayat2 dan hadis dia.. Aku tengok balik lah.. ayat2 kutipan dari Bible.. tergolek aku lagi... lah, buku dakyah Kristian rupanya….risau gak klu jadi camni kat mesia ..???

Di tengah tengah bandar bandung juga terdapat sebuah geraja yg dinamakan "rumah allah"...
Mcm2 lagi isu akan timbul lepas ni selagi malaysia mengamalkan demokrasi-sekular.


3 comments:

Auni Najwa said...

lots of confusion sure...wish everything here settles quickly. Snot nice, bombings of churches and mosques..awful

durakhyar said...

astaghfirullah..hope not happend in mas.BHy tuk akidah org2 yg lemah

durakhyar said...

astaghfirullah..hope not happend in mas.BHy tuk akidah org2 yg lemah

www.NadhirahAhmad.my

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...