Sunday, January 17, 2010

Tawar Menawar. Kemahiran atau Bakat?

Saya tak tahu sama ada dah buat post tentang ini. Tapi, saya memang teruk la dalam bidang tawar menawar ni. Sebab tu kalau beli, malas nak beli sendiri. Senang ada mak ayah. Kecuali macam shopping di kedai yang fix-price macam beli makanan ke. Dah banyak kali tak pandai tawar. Ada hari tu saya beli accessories lepas tu, harga dia letak RM35. Saya pun cakap, RM30 boleh? Dia cakap okay. Menyesal tul minta RM30. Gaya penjual tu, macam sepatutnya boleh murah lagi.



Baru ni saya order cenderamata. Juga tak pandai tawar. Aduhhhh.. Tak boleh jadi la macam ni. Nanti orang beli benda A harga 30. Saya beli harga RM 50.



Saya sangat akui tawar menawar adalah suatu kemahiran. Tapi boleh dipelajari.


Tadi tengok Serena kawin dalam Nona. Huh.. Grand tul. On second thought, her husband is kind of cute. Interculture marriage. Anak memang comel nanti. Tapi, memang perlu sangat2 memahami dan menghormati masing2. Maklumlah, individu dah lah berbeza. Budaya pula lagi berbeza. Semoga anda melayari kapal perkahwinan dengan jayanya. Ceh wah. Macam berpengalam je yang duk bagi nasihat.. Ish3..


Tadi beli trainers baru (kasut sukan) sebab yang dulu punya tercabut tapak masa jungle trekking. Ingatkan nak beli yang ada style macam Nike yang tak ada tali tu. Tapi fikir balik, kasut sukan mahal, nanti mesti saya tak ikut program jungle trekking lepas ni. Atau tak sanggup nak bawa kasut tu masa berkhemah. Jadi baik beli yang harga sederhana. Tak ada lah nak fikir sayangnya kasut ku perlu dikotorkan. It's not like I'm in Glasgow. I wear trainers everyday. Trainers utk casual use. Berbaloi juga beli yang branded. Kalau kat Malaysia, untuk buat aktiviti kotor2 pakai yang branded, tak perlu kot. Bayangkan anda celup Bonia anda dalam tanah liat (mud).. Huhhh...


Tadi my mum tanya, "kereta apa tu". My dad and I said "that's CLS". The car that got the award for the most executive car. If I'm not mistaken. Mak saya kata tak lawa la bonnet dia macam tu. Then I said, "If it's not the shape, the people want. Then, It's the brand". Isn't it. Kalau ikutkan honda jazz yang model baru ni punya lah buruk gila rupa berbanding dengan honda city baru. Tapi kadang2 orang beli sebab kereta tu harga 100k. More stylo dan lebih kepuasan. Jaguar pun sama. Tengok tak ada lah berkenan. Tapi sebab prestij, orang beli... Juga sebab power kereta tu.. 160kmph pun still okay maintain steady. That's my highest speed record actually (if my dad read this, i'm toast!). Tapi saya berkenan BMW 3 series. Kecil dan comel. Kerja malas, tapi berangan nak kereta mahal. Beca pun belum mampu. Ish3.,,



p/s: dah lama tak tengok cerita arthur. bertahun lamanya. saya suka kartun arthur...

- pos ku akhir2 ni sangat lah bersikap duniawi. buat kali ke-3, ish3


2 comments:

Auni Najwa said...

saya pun suka arthur. lama tak tengok

Nadhirah Ahmad said...

too bad not in nickelodeon or disney

www.NadhirahAhmad.my

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...