Monday, November 9, 2009

Patience is a Good Deed


Hari ini exam Hubungan Etnik. Dah baca bab 1-10. Carry mark 50 dari 60. 40% lagi dari final exam. Untuk dapat A perlu 30 markah lagi. kalau 75, A-
Exam hari ni lambat skit sampai. Tepat2 15 minit sebelum exam. Bertolak 8.30am dari rumah. Hujan sangat lebat tapi drive 80kmph. Laju untuk waktu hujan lebat sangat2 sampai kena buka lampu. Tapi, exam punya pasal. Masuk kampus, drive to daddy's office sebab hntr mobile dia yang tertinggal. Lepas tu pergi hall untuk exam.

Bila sampai, tengok classmate pegang past year punya soalan.
"Where did she get that?" I wondered.
Subjek universiti soalan tak boleh bawa balik sebab soalan dari tahun ke tahun lebih kurang.
Saya pun tumpang je la tengok. Hafal dalam 5 jawapan yang 4 darinya muncul dalam exam. Alhamdulillah, Allah tolong aku memilih yang mana untuk dihafal pada waktu2 kritikal.

Nampak ada pelajar yang dari course lain yang pegang soalan past year tu. Masa kuliah, tak ada lecturer bagi. So, student passing sesama sendiri soalan tu. Bila dah masuk dewan masa check cukup ke tak page soalan, dengar classmate cakap kat kawan dia, yang soalan tu lebih kurang dengan yang lepas (meaning both of them memang dapat past year tu). Huh. Rasa macam darah terus kat kepala. Sampai hati tak ada yang nak inform dapat soalan past year tu. Kalau dia orang kata, kenapa saya tak tanya, how can I? Sebab memang against policy student dapat soalan tu. Tak expect langsung ramai yang dapat ulangkaji soalan past year tu.

I did my beast to calm myself. Selawat. Deep breath. Dugaan sebelum exam. Selepas exam, cakap2 rupanya subjek Keushawanan (subjek wajib universiti) pun dia orang dapat past year. I told her yang I did not do really well for that subject. Sebab jawapan confusing and ada yang terlupa. Dapatlah tahu pula tadi, yang soalan past year tu banyak sama dengan final baru-baru ini. Tu memang saya dah tahu. Nama pun subjek universiti. Through my experience, soalan subjek universiti adlah ulang-ulang macam tu je. Sebab tu soalannya tertutup.

On the way balik rumah, tanya one of my classmate yang lebih kurang rapat juga la dengan saya sama ada dia dapat ke tak soalan past year. Dia cakap dapat tapi bluetooth. What do you tapi??? Bluetooth is more than enough. Boleh bluetooth kat hp. And transfer by USB kat laptop. Then, print! Kalau laptop ada bluetooth, boleh transfer terus.

Tak tahula perasaan sekarang apa. Marah tu maybe 5% kepada diri sendiri sebab tak tanya. But, as I said earlier, macam mana nak tanya kalau tak terfikir sebab subjek tu soalan tertutup. Terasa sangat kecik hati or kecewa sebab langsung tak ada yang nak inform dapat past year. To me, dapat past year is like gold! Banyak sangat membantu. Bayangkan la, yang saya sempat tengok 5 soalan sebelum masuk hall tu pun, dah bantu saya jawab 4 soalan masa exam. Apatah lagi dapat ulangkaji the whole past year.

Overall, exam tadi okay. Ada beberapa yang comfuse tu, adat exam. Tawakal + Doa sebab sudah usaha. Serik ke nak bantu orang lain dalam English major subjects? Tak lah. Ilmu yang dikongsi itu membantu kita saat diri bergelar jenazah. Lagipun, bila orang tanya, jadi makin ingat. Kecuali my TJ friend, Aina. Yang dia ajar saya, saya boleh jawab masa exam, tapi dia pulak salah. Aina, Rindu dop ak blebe kat mu sebab mu saloh wat masa exam?

Sabarlah, nad. Hope this picture can ease you a bit.




2 comments:

Anonymous said...

..nadhirah..
..actually I bru bce ur story nih..
..hope u knw me..

..i really understand ur feeling..
..sOklan tuh..
..masing2 nk play safe..
..ye laa..keciankan "org" yg pegi curik2 kLuo kan sOklan tuh..
..korek ctu korek cni..
..dapatt la gak..

..yg x dapat??..hmm..
..Tuhan tlg kOrang..
..mungkin lebih dri mereka yg dapat sOklan tuh..
..sebabnye,,kOrang usaha lebih!!=))

Nadhirah Ahmad said...

nevermind.lgipun dah cuti. its ok

ive no clue who's writing

btw, its alrite

www.NadhirahAhmad.my

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...