Friday, August 14, 2009

Hakikat Topeng


Memandangkan sekarang ini musim H1N1 di dunia, dan bilangan kematian semakin meningkat di Malaysia. Level of glamour for face mack is getting higher. Still, there're are those who are so irresponsible by taking advantage by increasing the price.

Namun, mentaliti manusia khasnya rakyat Terengganu masih kurang kesedaran tentang langkah2 berjaga2 yang perlu diambil dan kesedaran tahap keseriusan h1n1 sangatlah rendah.

Contohnya, yang kita boleh lihat, dari segi gathering. Masih ada yang buat gathering waktu macam ni. Tapi kalau tak boleh avoid, nak wat macamana. Yesterday afternoon pergi Sabasun nak beli groceries, and boleh bilang dengan jari siapa yang pakai mask. Tak lebih dari sepuluh orang. Ada juga yang bawa baby tempat orang ramai macam tu. KEsian kat baby. Maybe they have their own reasons. Tak ada orang jaga ke apa ke.

Then mind set terhadap orang pakai mask pun masih salah. Bagi mereka, org yang pakai mask ni selsema ke tak sihat ke. Padahal, mask is mainly for prevention. We dont know siapa yang bawa virus tu and it can be anywhere. So, its better for us to wear mask, right.

Mindset macam ni mula2 ada juga kat UDM. Yang pakai mask, dianggap tak sihat. Tapi, once dah banyak suspected cases and postitive cases, mindset telah ditukar bahawa mask is for prevention. Actually kalau tak siaht, biasa dah malas nak pakai mask. Sebab nak batuk and bersin dalam mask sangat tak selesa dan nak buka mask masa nak bersin or batuk cam complicated. Sebab tu la yang belum kena tu kena pakai mask. Virus terbang situ sini. Tu, in UDM.

The public pula still mempunyai mindset yang salah. Hari khamis keluar pergi TTC programme YPU. Terserempak dengan kawan mum. Kawan mum ni tengok saya pakai mask, and asked whether im having influenza or what. If a business woman macam kawan mum tu boleh fikir macam tu, mcm mana lah dengan orang ramai yang kurang pendedahan.

And ada yang saya kira educated, infact, bakal doktor cakap kat saya tak payah la nak pakai mask ke nak avoid public ke, because benda ni bala dari Allah. Nak kena, kena je. And dia cakap kalau nak avoid sangat, jangan keluar gi mana2 terus. Well, sometimes ada benda yang tak boleh avoid. PErgi kerja. Pergi sekolah. Contohnya, prog usahasama dengan YPU di TTC. Perancangan program tu dah dirancang sejak beberapa bulan lepas. Jadi, go on jelah. Lagipun banyak syarikat terlibat, jadi kalau cancel banyak kos kena cover dan susah sebab jemputan dah keluarkan dan mcam2 lagi. Bukan senang2 je nak cancel. Sama juga nak beli barang, perlu. Padi tak tanam dekat rumah. Tapi bila pergi kat public, kene precaution la. Wash hands when you come home. Masks. Antiviral soap or anything.

Kalau tak payah pakai mask sebab fikir ni bala and takpayah la nak avoid pergi mana2 sebab kalau nak kena, kena je, mana letaknya ikhtiar, ya? tak guna lah kereta ada seatbelt. Tak gunalah naik bot pakai life jacket sebab kalau nk lemas, lemas lah. benda nak jadi kan. Hurmmm.. Kalau mentaliti masing2 macam ni, memang sukar kita nak atasi masalah macam h1n1 ni.

0 comments:

www.NadhirahAhmad.my

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...