Tuesday, August 11, 2009

Eksperimen Sahur

Memandangkan Ramdhan dah nak bermula. Maka saya membuat eksperimen. Persoalannya tentang sahur. Saya dapati bila saya sahur dengan nasi, bangun tidur mesti lapar gila. Kalau tak tidur pun, still rasa mcm cepat lapar je pagi tu. Bila saya sahur dengan roti plak, rasa kurang lapar pada waktu pagi. Jika saya terus tak bersahur, ada jugak terbit rasa letih sedikit pada waktu petang. Maka saya pun bertanya, mengapa jadi camni. Kalau dari segi logik, makan nasi, sepatutnya paling lambat lapar. Tapi sebaliknya yang jadi. Any saintifik explaination or explanation yang memang dah ada dalam Quran?

p/s: lewatkan sahur itu sunat

9 comments:

Muhammad Anas bin Kamarudin said...

camtu eh?... interesting... but sorry... no explanation...

al-amin said...

salam...
kan salah 1 tujuan pose tu,mmg tuk sedar kan kite ksusahan org len..
klu lapar sket2 tu,bese la...
wtpe pose klu xnk lapar

dalil2 aqli n naqli,sile google yer..
huhu

aya harith said...

oo, cmtu k?
urm, stakat ni x penah ag wat exprmen cmtu..hu3

lukpi said...

takyah pose la..
xperlula sahur or pe
ngee kiddin~

Nadhirah Ahmad said...

alamin: xkesah lpr. tp mcm pelik klu dr segi logik sbb mkn nasi jd mkin lapar dr makan sekeping roti..

izan said...

eh same la kite!
aku pun rase gitu
so sahur minum air masak je
amik syarat

Nadhirah Ahmad said...

bile la mu xmo same ng ak. same skmo.

tp tu r. pelik op. mkn bende berat jd lapo

Mohammad Lokman Hakim said...

mau tau cmne nak sahur bg elak cpt lapar? hahaha, mkn la mknn y mempunyai lemak. sebab lemak akan mnybabkan diri anda rase lbh lmbt lapa brbnding mngmbil karbohidrat (nasi, roti).

tp lemak lmbt dicerna. tu masalah die.hahaha...

wallahualam...ni pe y ak blaja je.hehehe

ena said...

aku pn mkn la mnde2 pn, tgh ari tu tetap lapor cam bese.
sbb bese terajor lapor sket, mkn.
cian ke perut.
huhu

www.NadhirahAhmad.my

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...