Wednesday, July 1, 2009

Tahap Kesedaran Kesihatan Yang Minima


Zaman sekarang, ingatkan pemikiran manusia semakin maju, semakin update tapi tak juga sebenarnya. Tak kira berpelajaran atau tidak, ia bukan ukuran untuk mengetahui tahap kesedaran mengenai kesihatan mereka. Ada yang tergolong dalam golongan professional, tapi langsung tak menitik beratkan hal kesihatan dan sebaliknya.

Anda dah baca post sebelum ni, bertajuk Check Ure Sanitary Pad. Salah satu moral yang disertakan di situ, make sure pad dibeli bebas dari kotoran. Otak saya berfikir... Macammana nak kenal pasti. takkan setiap kali beli nak perhati melalui mikroskop. Sebab, memang tak boleh nampak dengan mata kasar.

Sebab itulah wujud tuala wanita yang bebas dari ini semua iaitu FC Bio Sanitary Pad. Tak payah kita nak beli mikroskop ke apa. Mengapa? Kerana tuala wanita ni dah ada clinical report yang Malaysia. Malahan, singapore punye clinical report pun ada. And for ure info, Singapore is very tight in approving health items. Clinical report yang menguji FC Bio Sanitary Pad mengesahkan bahawa tuala wanita ini bebas dari sebarang kuman dan bahan kimia.

Mengapa wujudnya kuman di tuala wanita biasa? Tahukah anda tuala wanita biasa dibuat dari bahan terbuang seperti kertas, kotak, pulpa kayu yang diproses dari warna asalnya (koko) hingga menjadi putih. Berapa banyak bahan kimia dan peluntur yang digunakan semasa proses ini. Semasa proses inilah, wujud bahan yang dikenali sebagai Dioxin ( 2 3 7 8 Tetra chloro dibenzo p dioxin). Dioxin inilah satu ancaman yang sangat berbahaya sekarang. Dalam akhbar, pernah keluar mengenai ancaman dioksin. Infact, you can type 'Dioxin' in Google and read the effects of this chemical. Antara kesan2nya: endometrosis, mandul, gangguan tumbesaran janin dan banyak lagi.

Pusat Penyelidikan Kanser Antarabangsa mengelaskan Dioksin sebagai bahan penyebab kanser kelas utama pada manusia!

Menurut Persatuan Pengguna Pulau Pinang: Jumlah bakteria di tuala wanita biasa amat tinggi sehingga 10 kali ganda lebih dari piawaian antarabangsa dan boleh membawa jangkitan faraj.


Dah tahu ia berbahaya, kenapa kerajaan tak band je? Soalan ini pernah ditanya pada saya. Industri tuala wanita bukan industri yang terkawal. Ada yang masih tak memahami apa yang saya maksudkan? Industri tuala wanita tak dikawal oleh kerajaan. Sesiapa yang ada duit boleh saja buka perniagaan membuat tuala wanita. Tak seperti bahan elektronik, di mana barang2 elektronik perlu melalui SIRIM sebelum dijual. Secara simple, rokok yang jelas merbahaya, tetap berada di pasaran. Namun, tak seperti rokok, masih ramai yang tidak tahu sejauh mana bahayanya tuala wanita.

FC Bio Sanitary Pad juga mempunyai insuran bernilai 3 juta. Menunjukkan ia berkualiti. Secara logiknya, sanggup ke syarikat Insurans memberi insurans 3 juta jika mereka tahu FC Bio sanitary pad ini memudaratkan? Cukup dua kali pengguna complain, pasti bankrupt syarikat insurans ini.

Pembuatan tuala wanita ini sangatlah rapi. Dibuat dari kapas berkualiti dan mempunyai herba yang membantu merawat masalah-masalah wanita.

Ada yang memberitahu saya, mahal la FC Bio Sanitary Pad ni. Saya tersenyum. Melihat gelagat masing2 yang sibuk membeli baju yang mahal, tapi berkira mengenai penjagaan mahkota yang pasti tiada ganti!

1 pack pantiliner = 20 keping RM10
1 pack pad (biasa) = 10 keping RM 11
1 pack pad (night) = 10 keping RM 12

Walaupun mahal 20-30sen tapi, nilai mahkota anda 20-30 sen ke? Bahan berkualiti pasti harga lebih sedikit. Contoh? Sutera dan nylon. Mengapa ada yang memilih sutera walaupun mahal. Kerana ia lebih selesa! Sekarang dalam aspek tuala wanita pula. Sayangkah anda membeli sesuatu yang selesa, berkualiti dan bebas dari kimia bagi memelihara diri dan mahkota.

Jika terdapat fibroid, kos rawatan pasti beribu. Jika fibroid besar, rahim pasti dibuang. Bagi yang bernasib baik, masih dapat memiliki rahim. Tapi, masih berisiko kerana fibroid boleh terbentuk lagi selepas pembedahan. Ada perempuan umur 23 tahun yang dah alami fibroid. Terbaru! Bulan lepas, dalam akhbar, budak 8 tahun, pesakit kanser termuda dunia. Kerana menghidap kanser ovari.

Hairan saya. Ada yang dah tahu bahaya tuala wanita biasa, tapi masih menggunakannya. Doktor pakar sakit puan HKL sendiri recommend wanita memakai FC Bio Sanitary Pad. Tak kuran
g juga gelagat yang rela membeli baju, handphone, tapi bila nak membeli tuala wanita ini, mahal pula katanya.

Dulu saya fikir yang berpelajaran, pasti tiitik beratkan kesihatan. Rupanya tak. Kadang kala, yang berada di kampung tu lebih aware dan takut mengenai penyakit.

Panjang juga saya menaip hari ni. Semuanya sebab terbaca pasal Cek Xpired Tuala Wanita tu.

Nilah produk FC Bio Sanitary Pad saya maksudkan tadi. Dari 2004 lagi saya mengenalinya, dan telah banyak membantu wanita2.


" Dan belanjakanlah (harta bendamu) di jalan Allah, dan janganlah kamu sengaja mencampakkan dirimu ke lembah kebinasaan dan berbuat baiklah kerana sesungguhnya Allah mengasihi orang yang berusaha memperbaiki amalannya" (Al-Baqarah,195)



Gambar2 tambahan boleh didapati di sini .


call/sms -Noraini (Kak Ani) 019-9847920
email -nadhirah_1989@yahoo.com


9 comments:

izan said...

aku dh cari kat sini
tp xjumpe =(

durakhyar said...

nad cam nk mrh jer..paper pun yg kmu ckp tu betul..

Nadhirah Ahmad said...

mu blik bli j kt mesia. wt g dinu. ringan lepung j.

cm nk mrh k. hahhaha.. takdela. mmg mcm tu yg sy dpti.. teremosi kot la ket

wawa said...

delete2 hok td..tergune acc kakak aku la plk..ye x sign out la tu..hok ni ke pad nye?

Nadhirah Ahmad said...

yup. tp ak xsure ye still gune k tak skrg.

cuma bila guna tu jgn cmpur ng hop bese sbb jd xbrkesan. bakpe. mu pkai doh k hop ni

tapi amik mase nk hilang. 3-6bulan sbb ye kn herba natural. bukan drugs

izan said...

adok ruang ah beg aku..
lagipun kalo beli paka duit sini dok wase ngt :P

Nadhirah Ahmad said...

lbh krg j hrga mek weh ng indon. bnde tu kcik j, ringan n nipis

HafizAdam said...

post nih sangat menarik. pinjam utk olahan semula.
(i mean: gabung dengan post 'gambar2 tambahan boleh didapati di sini' tuh)

oke?

=)

Nadhirah Ahmad said...

ddop pehe la ambe. pnjm gapo nih

www.NadhirahAhmad.my

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...