Tuesday, June 16, 2009

Rehlah Eratkan Ukhuwah



I had a splendid evening. Hari ni ad rehlah (berkelah) kat Pantai Teluk Ketapang. Buat potluck (betul tak eja). Nak wat spagetty bolognaise. Tak cukup bahan. Rasa nak buat puding. Tak cukup bahan. Pergi Sri Manja ada bahan yang tak ada. Pergi Hock Kee Seng, baru dapat. Tapi, dah tak tak sempat nak buat puding. Last2 buat cocktail je. Yang penting, ada benda yang nak dibawa.


Pukul 3, Sarah dan Amirah hantar kek. Kek coklat. Sedap! Harga pun sedap! Kami nak buat surprise kat Hazirah sempena birthday dia. Pukul 5.30 petang Wawa datang ambil saya. Ye ambil Amirah lu sebab takut sesat. Klako guh lah awk ni. Nanti ada peluang, saya tunjuk jalan e.

Sampai kat pantai, mula dengan tazkirah. Point utama, bila kita menyampaikan sesuatu tu, kita kena amal benda tu. Contoh: kalau kita cakap kat orang jangan tinggal sembahyang. Tapi kita sendiri tinggal benda fardhu tu. Allah lebih murka kat kita daripada orang yang kita nasihatkan tadi. Point kedua, menyentuh juga hati saya bila ditanya apa sumbangan kita kat Islam setakat ni. Erm. Kadang2 rasa cam tak ambil berat tentang sumbangan terhadap Islam. Sebab pa? Student? Still kecik lagi? Tapi maut boleh datang bila2 masa. Jadi, tak banyak pun, cubalah untuk menyumbang sesuatu terhadap Islam. Cuba fikirkan, apa nak dijawab tatkala Mungkar Nakir menyoal kita?

Lepas sessi tazkirah, ada game. Dare or Truth. Game ni cuma alibi untuk buat surprise kat sahabat kami. Sebab nak kasi tutup mata. Masa start game, wawa konon2 nak cek kereta kunci ke tak. maklumla, kereta wawa ni bau kedai lagi. Bes bau baru masa naik tadi tau! Lepas tu, memang dirancang untuk kotak beracun tu sampai kat saya. Nampak sangat saya pegang lama lama bila turn saya. Hehehe. Yang penting birthday gurl tak perasan. Bila muzik stop kat saya, konon saya buka kertas tu (padahal takda tulisan). Haizrah suh Amirah baca. Terpinga2 dia sebab tak tahu nak baca apa tapi cover2. LAst2 suruh Sarah. Nasib baik sarah pandai wat ayat. Cuma hairan jugak. Ayat panjang, kertas kecil a.k.a kecik tuik. Hahahaha. Benda nak buat cepat. Tak well-prepared sangat.

Task saya, konon2 saya kena buat sahabat2 menangis. Saya pun pasang nasyid Ke Makam Bonda. Diri bermonolog, kalau sahabat nangis betul2 nanti nak wat surprise, muka sedih la plak. Cehwah. Padahal tak pandai nak wat orang nangis.. Yang pasti bila kek sampai, orang lain tutup mata. Walaupun ada yang buka mata sekejap.

Lepas tu, bila wawa datang dengan kek, saya ambil kek tu, start nyanyi happy birthday, pastu sambung dengan wawa, sarah, nadia, aina, mirah (tapi suara nadia paling jelas. mengapa? hehehehe)

Surprise jadi! Sebenarnya ingatkan dah tak jadi, alhamdulillah Allah izinkan. Lepas tu makan, minum. Kenyang sebab banyak sangat makanan. Pergi rumah Hazirah, solat maghrib di sana, kemudian bahagi2 makanan, dan pulang. Dan sekarang, sedang makan dadihg coklat wawa. Shedap2!

Demikianlah aktiviti kami. Moga ukhuwah kekal ke syurga. Amien... Love you all.


p/s: esok mlm sarah ajak wat post-mortem. Penaja utama tak bagi ucapan. Segala kekesalan amat lah dikesali. Mintak maaf salah silap mase jupe. Telebih gurau atau kata.


18 comments:

sarah said...

alhamdulillah seme lancar..tp ak pn kejut tgk kertas mu dpt tu kosong.plk tu tnye plk ak dare kaler nape..ye Allah,ms tu ak plik gk.bkpe gi kbo ke mu..sapa zirah pn tnye bkpe gi kbo..he3, nape lah kite nih..nasib baik ad idea nk reka ayt..aduhai,ssh jgk nk wt suprise kt org ni..

Nadhirah Ahmad said...

yup. bru tau betape ssh nk wt surprise kt org. fest time plan surprise kt org

wawa said...

hok part kertas tu plg debo kali!!!hok x leyh thnnye time bwk kek tu blh plk hazirah bukak mate..isk2..dbo jap

nurhazirah ali said...

LAWOK LOP BILA MIKIR BALIK..BANYOK MENDE PELIK YANG BERLAKU TAPI ADIK DOK EXPECT LOP ADE SUMTIN SPECIAL AKN TERJADI..

nurhazirah ali said...

LAWOK LOP BILA MIKIR BALIK..BANYOK MENDE PELIK YANG BERLAKU TAPI ADIK DOK EXPECT LOP ADE SUMTIN SPECIAL AKN TERJADI..

Nadhirah Ahmad said...

hzrh: hahahha.. mmg bnyk bnde cm mu blh detect, tp mu dop prasan sbb fikir lain

izan said...

sonok ye mu2 seme.. :)
tp bagus ah,aku suke la..
walaupun aku xdok kat tempat kejadian
tp aku dapat rasakan hangatnye suasana tu..

p/s : aku komen ni dalam kdaan tersenyum2 kambing..hehe..

Nadhirah Ahmad said...

snyum kmbing?? mu snyum la btul2. tp stiap kli jmpe, mmg tak mis sbut name mu

'amirah said...

sme ah wa..ak bjet matila kalo hzrh tgk krts tu kosong je..hu3..peluhs..
mmg pon ssh sgt3 kalo nk wt suprise..
ak penoh doh wat skali ke kwn kt ukm..kne meredah hujan..menyorok..belakon n plg ssh thn suka tym belakon..haha..
tp hsil suprise tu yg plg menyeronokkn..
yg sedey sgt3 kalo suprise tak jd..
:-(
yg tak bes sgt3 jgk jd org yg disuprisekn.. ak lbey ske jd org yg wt suprise (style ak, ak suke buli org yg nk kne suprise tu dlu sblm disuprisekn)..
be a planner...very2 syok..who's the next victim??..hu3

'amirah said...

mmg syok wat suprise..!!
ak suke wat suprise kt org..nk2 dpt buli org tu dlu sblm disuprisekn..ha3
nk wat suprise pon mmg sgt3 ssh
penoh dh skali kt ukm wat suprise k kwn ak..kene redoh hjn la..nyorok la..belakon..n plg ssh thn suke tym belakon..ha3

besnye ble suprise jd ..
yg tak bes: bile suprise tak jd n bila jd org yg disuprisekn (especially ble kte tau doh ye nk wat suprise..dok sapa ati nk kbo "ak tau doh la"..)
who's the next victim?...huhu

Nadhirah Ahmad said...

ak bljo dr mu cre wt surprise. mmg syok. tp gtu r. ssh. sbb kene pelit. mu tau dop pelit npe

sarah said...

klako r bile igt2,ak ske sgt tgk video hk kite rakam o..hk plg ak xtahan, bile nad kate "cube bayangkan.." mirah pn kate "cube bayangkan mende.." plk tu zirah ms tu xtahan dh mu xleh wt ye sedih..haha..klako gle rase..

wawa said...

pelit tu mende??izan,setiap kali kupo op mesti set2 ni ade selit psl tdo umoh mu dlu mase parents mu g haji..kalu mu ade mesti lg meriah :)

Nadhirah Ahmad said...

pelit tu cm ngelak. cm mu nk kuo, tp mok mu xbg. mu pun msa tgk tv, snyp2 kuo. pelit ah tu. klu org ganu ah. hehhehe

hazirah said...

ak pon fes time dgr perkataan pelit..

Nadhirah Ahmad said...

hahaha. ak kn warga tetap ganu.

izan said...

isy2,dok abis agi ke pasal cite tido umoh aku?
kenangan sepanjang zaman nguh..

*aku dok tau gok pelit nape,dok rajen dgr pun..maksud pelit base indon aku tau*

Nadhirah Ahmad said...

npe pelit mngikut tfsran endon?

www.NadhirahAhmad.my

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...