Saturday, June 20, 2009

Pengalaman di PSM Academy


Berapa kali anda jumpa dengan JPJ sebelum mendapat lesen? Bilakah anda boleh bawakereta setanding dengan Michael Shumacher (salah eja rasanya)?

Adakah ini pendahuluan sesuai? Tak sesuai? Saya tak kisah. Biarla, saya nak tulis sesedap hati dan rasa saya.

Saya mahu tulis mengenai PSM academy di mana di situ saya menuntut ilmu nak memandu bahan pengangkutan seperti kereta. Saya ambil lesen kereta sahaja dan harganya lebih kurang RM1000. Kata orang, di Terengganu sangat mahal. Apa kes? Saya pun tak tahu. Nak kaitkan dengan isu bandaraya, sebelum jadi bandarraya memang dah mahal. Saya nak selidik hal ini, tapi tak berpeluang menemu ramah pegawai JPJ. Maka, hal ini masih misteri di kaca mata saya.

Tahun 2007, selepas SPM, saya memulakan pengajian memandu saya di PSM (dekat dengan stadium hancus tu). Mula-mula ada ceramah yang saya kira sangatlah lama. Saya duduk di barisan belakang maka di barisan belakang itulah para syaitan paling sibuk bertugas. Bergayut situ sini, beranggapan bulu mata ku sebagai buaian, hingga ku tersengguk-sengguk dek kenakalan anak anak syaitan ini. Yang pasti, bila seorang demi seorang ditanya mengenai nombor untuk 'colour blind test', saya jawab salah. Malunya! Colour blind kah aku? Namun ku cuba menebalkan muka ku. Lagipun tak ramai yang ku kenal masa itu.

Slepas ceramah, tiba masa ujian. Ujian dimana kita wajib menge'tick'kan jawapan yang betul bila soalan tertera di kaca komputer. Saya tak tahu nak 'study' apa. Izan selaku rakan ku menasihatkan aku untuk menjawab 500soalan yang terkandung di dalam buku latihan yang disediakan oleh PSM.

Setelah berjam-jam berlatih memandu dan mengenal jalan A, B, dan C, maka berjumpalah saya dengan pegawai JPJ yang ku dan kawan-kawan ku kira kacak juga la. Nama nya sama dengan seorang artis melayu lelaki.

Masa ujian untuk parking, saya ingat, saya terkandas. Sebab? Bila saya lambai tangan ke luar setelah siap parking, pegawai kacak itu berkata, "keluar!". Saya pun, ingat saya gagal ujian tersebut, lalu dengan 'confident'nya saya membawa diri beserta beg keluar.

"Bukan awak keluar, kereta keluar"

Dengan muka kemerah biruan, ku masuk kereta semula sambil tersengih-sengih tersipu-sipu malu.

Untuk ujian jalan raya, saya dapat pegawai kacak itu lagi. Dah la malu tadi, jumpa pula dengan dia. Emosi malu masih berada di benakku, melenting lenting mahu keluar dari hatiku. Akan tetapi, emosi tu sukar membawa diri masing masing keluar.

Masa dalam kereta, menurut guru saya, perlu cek 'side mirror'. Saya pun ingat pesanan guru saya.

Mr Kacak tanye side mirror ok ke dop ag bila ak nak ejas o. Ak kbo dop ok. Ye pun dengan rohoknye pulas bende mulah cermin o. Last2 ak sentuh wat cukup syarat je cermin tu. Ye pun kate, tadi kate dop ok cermin. Ak sengih je la. Mane la ak tau, kot2 JPJ nok trick bagi ak kandas ke. Ak pun jd ge skima jela. Xboh kandas amik due tige kali.

Mase duk atas jalan o, ak bwk mmg slow gle r. dlm 50kmph je. Memang jauh beze dr skrg. Lening, mustahil ak bwk 50kmph. Huhu. Ak mmg tkt gle kandas. Sapa Mr Kacak suh ak laju. Tapi ak ttp slow. Maklumla, masih takut jika ada trick. Sapa je PSM, ye suh ak beti laklu. Rupe2nye, ye nk g tandas. Patut pom suh ak derah ngat td. Tapi ak lulus, mekasih. Masa lam kete, ye borak2 gop ng aku. Kurang debor ak. Mekaseh2 krn luluskan ak. Jasemu dikenang. Bukti? Ku tahu name mu dan ingat hingga sekarang!!




13 comments:

ena said...

name ye sudirman..hehe~

Dr Marami said...

Mr macho?? mmg over...hua3x

Nadhirah Ahmad said...

ha. btul mu ena. kam ak dh kte rama kate ye kacak

sarah said...

haha..ms ak test,xdop pn ye..glemer sgguh la..mirah pn kne nge ye op?nadia pn rs2..nk knl gk..ak dang knl nge hk garang kali o,zakaria op?

izan said...

sudirman!
aku pun ingt..hahahaha..
lengoh aku gelok..
tringt2 zaman mude dulu..:)

wawa said...

cehh..kre aku x kng jase jpj aku tu ke?sbb aku x igt name ye?hehe

Nadhirah Ahmad said...

wawa- hahaha.. jpj mu dop kacak kot. tu yg mu dop igt. klu ak dpt mr xkacak, ak xigt name gop kot.he3

izan- mu kene ng ye gop op. hop ye kte skit ag nk langgar lori. time kite o bnyk dgaan. skrg klu amik, sng j. jalan pun lawo. dlu kite debu berasap.

sarah- zkria? erk. ak xknl. ak knl sorang tu j. myb ak prnh tgk hop tu kot. tp ak da lupe. cume stil ingt mr kacak ni. hahahaha

sarah said...

kacak gane la sapa kwn2 ak ni angau..ha3
ad hikmah ak xdang kenal..keh3

Nadhirah Ahmad said...

hahhaha. ak igt wan ana syukriah knl gop mr kacak ni.

tp myb kacak masa tu j. leni tue doh kam. hahah

hazirah said...

ye ak pon igt..name sudirman..ak kene nge ye mase test moto xsilap..bangga ye kalu tahu mu wat entry kat blog namanya disebut2 dn jasanya dikenang;)

Nadhirah Ahmad said...

tu klu ye bce blog ak. bru ku tau glamenye die d klgn geng kite. hahaha

izan said...

aha! betul ah nad!
hok ye tekan brek ngejut tuh..
aih~ tu ah,tp leni kot ade mula lori lalu lalang sebab nk bekki stadium runtuh :P

*betul,ana pun kenal gok*

Anonymous said...

Nak buat Ujian komputer psm di bandaraya kuala terengganu tu kat area mana ?.. boleh tolong emailkan alamat tempat tu x di aker.ieez@gmail.com ... Or text kt 0137903092 ...please tolong sbb saya org baru kt ganu

www.NadhirahAhmad.my

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...