Sunday, June 7, 2009

Apa Yang Ku Dapati Pada Couple



Saya baca blog kawan saya. Actually dia kawan masa baby. Masa kat Hartford. Ada gambar kita orang naik bot sama2. Tapi malu nak pamer kat sini, restricted utk family sahaja (ceh, mcmla org lain nk tgk pun).

Fenomena yang biasa, bila kapel je, kena bagi password. habis password kena kasi. Kalau tak bagi, merajuk. Aih. cam
budak kecik yg dlm gmbr ni je. Yg laki pun tak kurang mrjuknya. Betul jugak kawan saya cakap, kita ada hak. Untuk privacy. Bukannya dah laki bini ke. Sebab bila dah laki bini memang kongsi hidup kan. Kapel takde kongsi pape lagi.


Lepas tu main cek2 handphone. Bila jumpa, cek handphone. Secara logik akal, ape kejadah nak cek handphone. Macamla sebelum jumpa, masing2 tak bleh nak delete pape. Lepas tu bila jumpa, buat2 hipokrit. "I tak msge or call sape2 pun.. hanya U je" (dialog hiasan semata2!). Yang pasangan tu pun, sengih2 tanda perasan.

Saling percaya. Ni tak. cakap percaya, tapi tangan gedik jugak nak cek itu ini. Kalah mak bapak si gf/bf. Agaknya tak sabo2 diaorang nak jd lakibini kot. Tu yang duk praktis cek mengecek sampai menggangu hak privacy. Maklumla, nak tanggung bini tak mampu lagi. Nak tanggung topup pun, hampir2 jadi kais pagi makan pagi, kais petang makan petang. Kemampuan takde, tapi maintain kapel. Formula apa agaknya dieorang pakai. Einstein kate ye adop kuar formula plik2 gtu. Einstein hop genius pelik gtu pun dop kapel. hehehe (hipotesis je. Belum dikaji kebenaran).

Orang kata, kalau dah sayang tu, tak kisah. Ye ke? Saya ada jumpa orang yang kisah. Tapi buat2 xkisah sebab terpaksa. Terpaksa sebab diugut secara halus. Tak da main makhluk pape. Contoh, macam ni. "U tak nak kasi password FB (facebook) u. Kenapa? U ad simpan pompuan lain ke? U dah tnjuk kat I yang u tak sayang i!". Demikianlah contoh. Maka, terpkasa lah si gf/bf bagi. Dalam keadaan terpaksa tanpa rela.

Moral: Hormati hak privacy masing2
-Saling percaya kalau dalam hubungan (friendship ke. lovingship ke. Housestairship ke)
-Jalan senang, bo bo la (cukupla) main kapel2 gni.
-Kalau nak wat hipokrit, bleh je. Tak de point sgt pun nak cek2
-Menghormati masing2 itu dituntut dalam Islam, termasuklah hormat ibubapa&jiran2!

p/s: sblm kamu kata, baik saya kata. Cam da pnglmn je... Eh.. takde2. Cite lam tv tu yang obvious tunjuk fenomena2 ni :-)

Amaran: post ini tiada unsur2 menggalakkan kapel. hanya sekadar komen pasal dieorang.



5 comments:

Anonymous said...

betul tu...semua yang dalam dunia kapel ni xbaik..sebab menjerumus kepada maksiat..mengganggu hak pivacy,,i sokong u

faRaa_♥ said...

hahaha
i like dis post!!~
good one..:)
ntahh pape lah.....~

durakhyar said...

haha..interesting post..nowadays kapel is normal..but abnormal for sumone who still in the right path..

privacy ea??erm..there is one story..one guy try to make his relationship becomes close with one girl..but that girl not approve yet even this guy promises to wait this girl until she grad..
owever..this guy asyk bz jer nak tau apa girl nie buat..siap kwn dia..n so on..

aduh..tu bukan kapel lagi..hbgn pape pun tak der..

so respect la privacy the other..

(duk melaluk kat sini..heheh..)

sekian tq..
(no point i guest..)

Nadhirah Ahmad said...

Durakhyar: sorry for taking 3 years to rply ure cmment. Haha. Tulh. Rimas kan kalau seme bnda nk tahu sbb blm pape lg. Wlpun kapel tu rela, tp still tkt diaorg rs bosan lama2 sbb awl2 dh nk terikat gitu.

Just opinion lah kan.. Mngkin lain org, lain rasa.

durakhyar said...

haha.. after 3 years..

www.NadhirahAhmad.my

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...