Friday, May 15, 2009

A Long Silence

Kelmarin saya baru pulang dari Kursus Asas Keusahawan Siswa II (KAKS II)di Sutra Beach Resort. Mula  pada 9hb sampai 14May. Sangat seronok dan bes. Banyak saya dapat pengalaman dan ilmu.

Saya tak dapat update blog sebab 3hb May habis exam, lepas tu terus bertolak pergi K.L. Jalan2 tukar angin. Asyik duk memerap je kat rumah kan. 

Saya jadi MC untuk majlis perasmian (KAKS II) dan kebetulan dady jd perasmi. Dia sebagai wakil kpd Prof Manaf rasanya. Ni first time saya jadi MC guna BM dan first time berseorang. Dulu jadi MC berdua. Tq to Penghulu sebab tolong saya buat teks. 

2 hari pertama, ada ceramah. Ada yang saya rasa bosan, tapi ada yang saya pay attention dengan penuh sebab interseting. Dan penceramah pandai menarik perhatian saya. Hari isnin malam, start ceramah menganai RP iaitu rancangan perniagaan. Handled by PUNB. Tau tak apa dia PUNB? Ha, cai sendiri. asyik nak suap je ilmu. he3



Saya start enjoy myself bila buat RP. Belajar buat akaun. Cash flow, Profit and Loss. seingat saya la, kali terakhir buat akaun masa form2. Cg Kalipah yang ajar, untuk subjek Kemahirana hidup. Saya rasa seronok buat aktiviti akaun ni sebab dah lama tak pegang calculator, dan bermain nombor. Ternyata otak saya sukakan semua benda; sastera, maths, sains. Masa petang ada group. Lepas tu tentukan nak pilih projek apa. Kitaorang pilih Kiosk Snek. Perbentangan okay! Credit to evrybody in my group!

Ada aktiviti main pasir. bina istana, tapi ada yang kutuk kiteorang punya istana macam tempat ternak sarang burung sbb bnyak lubang tingkap. skali tengok, dalam hati memang nmpk mcm tempat sarang brung pun. tapi saya tetap marah orang yang kutuk tu.he3. Tapi kita orang modified balik. jadi tingkap skit je. walaupun kite orang xmeang, tapi istana kita orang paling besar. kalau dibiarkan sejam lagi, memang satu pantai la kitaorang buat jalan. bila sudah tu, kite orang tengok, macam penjara lah pulak. hu3... Anyway, kite orang enjoy. Tu yang penting!

Selasa malam, diberi tugas buat RP.  Gabungan dari semua yang kita belajar. Dapat kumpulan baru. Pikir punya pikir, kita orang nak buka perniagaan asas susu kambing. Ada buat dadih, kek, roti, susu berperisa. Buat akaun, buat powerpoint. Kiteorang berhenti buat kerja dalam pukul 2-3 pagi. Masing2 memang bagi komitmen, sama seperti kumpulan lain. Balik bilik, tido pukul 4.
 

Esok pagi, kita orang touch up skit, sebab petang nak present. Kumpulan pertama plak tu. Memang terkejut. Tapi yang besnya, bila siap bentang, takde tensen sangat dan boleh tengok orang lain bentang dengan tenang. 

Masa petang, ada aktiviti tutup mata, lepas tu kena jalan. Kalau yang sama batch dgn sy masa tokjiring, aktiviti tu macam masa tamrin form1 kita. Yang Kunang2 Pagi tu. Tapi ni, kunang2 petang. Lepas tu, kena jalan masuk dlm swimming pool. saya tak masuk. memang degil. sebab saya tak tahu pa tujuan kalau saya ikut masuk macam orang lain. last2 memang saya tak masuk. Memang degil kan. Kaki je basah skit.  p/s: sbnrnya ad sbb lain sy xle msuk. pluang nk main air ad. mustahil xamik pluang men air saje2 kn.

Masa hari rabu malam khamis, ada persembahan. 30minit je bincang. Kite orang buat persembahan. Macam berlakon. Tapi saya gelak masa berlakon. spoil betul la. Saya promote susu kambing dkt orang tua. Ramai yang gelak, tu yang penting. Budak laki group saya ada 2orang. Memang sporting when it comes to work. Ada yang mula2 datang, saya tengok macam die orang senyap, skima. tapi, slamber jugak dieorang. Tak tau la kalau programme sebulan. Memang macam2 la gelagat masing2.

Semalam, saya chat dgn kawan2 saya. webcam 4orang. syok. sebab tak pernah buat,. lepas tu, kawan saya, izan ingatkan saya pasal lotion rambut. dulu kiteorang beli kat srimanja, masa zaman sekolah. tapi still tak habis guna. kiteorang tak reti nak bukak. habis guna jarum la pe la nak tebuk lubang. padahal pusing je tudung botol tu. Memang "darat" tul la. Lepas tu, pagi tadi saya teringat tentang lip ice. masa form4. frist time beli, sepuluh minit skali duk pakai. Hu3. ada ada je. Macam budak kecik dapat benda baru..






4 comments:

izan said...

aku xpasan mu dh post byk post~
bakpe syok ngt bunyi program mu??
correction: cikgu khalifah kan name ye?bukan kalipah?

ahahaha..aku ingt jgk yg lip ice tu..
beli kat smart cc kn..
wahahaha..gile2..

Nadhirah Ahmad said...

bkn k kalipah eja ye? mmg syok pum. dohla free. mkn bnyk kali. klu mu ad, msti lbih mngarut ak jd.

izan bazlina said...

dok ahu gok aku..
tobat ah kalu kite sme koho gile2..

Nadhirah Ahmad said...

le ak jln2 ng mu kt pata k... wt npe2 ah... blik la. ngaji gapo jauh2 nu

www.NadhirahAhmad.my

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...