Thursday, April 30, 2009

Memories in SMKATJ

Im going to write about my life in SMKA Tok Jiring. It is a good school and there, I met lots of friends. This post is dedicated to my friends. For us, untuk mengimbau kenangan lama....

Masa masuk sekolah ni, tak tau pape.  Sekolah ni mum dad yang pilih. Lepas tu masa first2 masuk, kawan yang rapat, Amila sebab sama sekolah rendah masa darjah 6 dan kenal masa Taski. Ingat lagi satu hari tu, saya minum air milo tin, tak makan. Lepas tu rasa letih. Muka pucat sangat. Masa tu kena sembahyang zohor kat surau. Wajib setiap hari. tapi tak larat sangat. Saya pun duduk ja walaupun pakai baju sembahyang. Bila orang dah tahiyat, saya pun duduk macam tahiyat jugak. Wlaupun tak tau apa tujuan buat macam tu. Sudah orang lain solat, ada orang tegur, kenapa? saya jawab pening. Sebab tak tahu nak jawab pa. Bila nak balik, agkt beg separuh jalan, lepas tu saya duduk kat tengah2 jalan tu. Tak kira dah tempat tu lalu lalang. masa tu Amila nampak saya, dia pun tolong angkat beg saya dekat tempat menunngu. Tulah akibat tak nak makan. Izan, saya ingat lagi, awak bagi pinjam duit sebab saya nak beli air tin milo. Thank you! tu lah detik perkenalan saya dengan Izan.

Saya juga sekelas dgn kawan masa kecik saya. Dia pernah sewa rumah saya masa saya keluarga di Glasgow. Saya nak kawan sangat dengan dia, tapi orang cakap dia garang. Muka pun siyes semacam. Tapi, bila dah kawan, molek2 je galok. Orang kata pe ek, tak kenal, maka tak cinta! Lepas tu masa dalam proses pembinaan dataran fikrah, time on the way balik dari Kelas Kemahiran Quran, hari Rabu (mmg igt), ada la sorang tu (tak nak cakap sape) jatuh tersepak batu bata. Gabra kita orang, tapi nak gelak jugak. Nasib baik tak tercabut tudung awak. Kita orang nak tolong, tapi tak tawu.. Tak pe, at least ada yang tolong pegang buku teks awak.

Masa form 1, bangunan  kena roboh, sebab nak buat bangunan baru. Jadi kelas form 1 merata rata, dan kelas saya di makmal. Cikgu selalu pesan, jangan makan dalam makmal. Tapi koperasi tu, suka sangat jual ubi kentang pedas. Kita orang pun beli lah. Takkan nak makan kerepek kat kantin jugak, kan. Kita orang pun makan dalam makal la. Tapi kita orang masih ingat dengan pesanan cikgu (ha.. kita orang budak baik judak tau). Jadi ubi yang jatuh, kita jentik kat orang depan. Hahaha. Kena lah kaum adam. Memang adma kena duduk depan hawa masa dalam kelas. Kaum adam ni nakal jugak. Ada yang basuh tangan (dalam makmal kan ada sink), lepas tu pegang belakang kawan dia orang. Padahal lap tangan baju kat kawan dia. Tak kurang ada adam yang main alat radas. Plastisin, bikar. Sampai tersilap buat pecah. Ha, siapa tuh? Sendiri jawab lah ya!

Buah koko, ingat tak Ajeera bawak seplastik buah koko. Jamu koko kita hari tu. Bes tul. Dahla tak reti nak bukak. Duk ketuk buah tu kat dinding. Hurm. Ada ada je ek.. Berjamu lah kita kat meja belakang. Skali, ibu a.k.a pengetua lalu. Gelabah kita orang. Nasib baik buah tu atas surat khabar. Jadi, senang nak angkat. Tak kantoi lah kita!

Apa lagi kenangan form 1? Em. Masa awal2 masuk, minggu pertama tu, ada kaum hawa yang sekelas dengan saya berebut tempat duduk. Last sekali, 2 hawa tu dapat duduk depan adam ni. Tapi bila ustazah masuk, tempat duduk kene bubar balik. 

Masuk form 4 pun banyak kenangan. Ha! Aina, Hazirah. Ingat tak siapa yang jatuh kat longkang hari tu? Lepas tu Izan dan saya gaduh. Sampai Amila jadi orang tengah. Tapi kita orang tak gaduh lama. Tapi Izan ni bagus sangat sebab dia selalu kemas meja dan susun buku ikut jadual dalam beg. Lepas tu, Amila ni pandai warna. Dia warna nota Syariah sampai saya dan Izan rebut2 nak yang amila warna. Macam budak kecik je. Lepas tu ingat tak, makan aiskrim sambil belajar. Ni koperasi jual sangat aiskrim (salahkan koperasi pulak). Belajar maths, boleh pulak kita orang makan aiskrim jeli komet. Lepas tu main lempar ais dari tingkat tiga. Lawa sangat sebab berkilau2 je sebab masa tu time tengahari. 

Ha! ingat tak lempar beg kertas kat bawah. Malas nak turun jadi pass kat orang kat bawah cam tu je. Tapi tak sempat nak smabut, pecah plak. Sampai sekarang paper bag tu ada saya simpan. Sebab pa saya simpan? Sebab izan tak nak tengok. Nanti sedih. Lepas tu lepas solat, ada saya beli kek coklat di koperasi. Kita orang makan dalam kelas. Muffin je, tapi berebut berempat, lepas tu ad cebisan yang jatuh atas kerusi. Saya dah lupa, terus duduk. Lepas tu on the way nak turun kelas, nampak kat baju. Geli gila. Nasib baik orang lain tak nampak. Cuma kita berempat ja. Kalau tak, memang malu! Bayangkan sendiri la. Benda coklat terpenyek dekat baju putih camtu... 

Masa fom 4 juga, kita orang jadi sidang redaksi majalah; saya, aina, izan, gee, athirah, amila, syak, amin, faizuan, rostam. Faizuan, saya salute kamu! Awak memang rajin mengarang. Memang sesuai kos lawyer untuk kamu. Ingat tak salah seorang adam ni ada yang terpecah tingkap. Berdebar kita dibuatnya. Isu besar kat sekolah tu. Tapi nasib baik tak payah ganti ke pe ke. Aduh la. Ada je yang nakal. Tapi takpa, dia tak sengaja. Tak payah marah dia, sebab rasa bersalah dah buat dia tertekan dah. Hehe. Satu lagi, tulisan awak memang lawa asyrani!

Form 5 tak kurang kenangannya. Izan dan saya pernah gaduh besar sebab baju sembahyang. Macam tak da keje lain ja! Tapi jadi kenangan yang klaka bila ingat balik. Masa emak ayah Izan pergi haji, kita orang duk serumah. Macam2 kenangan. Amirah, Sarah, Izan, Hazirah, Aina. Terasa macam budak U je tinggal serumah macam tu. Keje kita orang makan lebih dari belajar masa 2 hari tu. Msak ayam percik lah. Jemput ubi (bukan niat utk buat jemput ubi), tomyam, kek, memang banyak sangat. Ha. soto! Mi goreng. Pe lagi ya. Masak pun banyak kali, ambil gambar pun banyak kali. Nasib baik kita orang tak tahu bawak kereta lagi, kalau tak mungkin banyak lagi kita orang masak sebab senang nak pergi kedai. Tu pun, ada pergi kedai naik basikal. Form 5 saya dan Aina (penolong kelas) suka pergi bilik guru. Sebab sejuk dan exercise. Kita orang pun suka bagi kek kat cikgu. Banyak kenangan, mungkin ada yang saya lupa nak tulis. Wawa, kereta awak memang tersengam putihnya, dari jauh ku dah nampak. Wawa adalah 1st yang graduate dari PSM. Tahniah!

Tapi dengan korang lah saya kenal erti persahabatan walaupun masing2 menuntut di institusi berbeza. Moga masa dan pengalaman mematangkan kan lagi diri kita. Salam Kejayaan buat anda semua. Moga ukhuwah kekal dunia akhirat. Love you all! Bertemu di puncak kejayaan!

p/s: Sorry kalau ada mention siket je pasal sape2. Jangan nangis, jangan ngajuk. Kamu semua sayang sama je. Huh.. Susahnya nak jadi adil. Camne la kalau yang berpoligami tu. hurmm

12 comments:

sarah said...

salam..rindu btol zaman sekolah,tp dl u bkn main x sbr nk g u..dh duk u,rindu zmn sklh plk..manusia2..
emm rindu serindu-rindunya lah..bile lg kite nk kumpul ramai2..cpt nad,plan!hihi

timuk said...

tingkap sekolah mmg sesuai dipecahkan..duk utp pun pcahkan tgkap,sonok la plak..
duk sekolah mmg tmpat mngenal erti tabah..da lupe da cite mse jd sidang redaksi 2,wah..idea!!
wt reunion sidang redaksi 2005..
jimat kos n kurgkan msalah kehadiran

Nadhirah Ahmad said...

timuk: hahha.. betul2. stkt 10org. sng j nk jupe. g mkn piza. hop plan tgendala masa f4 dlu. piza knon. huh

sarah: btul2. dlu kite nk g u sgt sbb blm tahu apa dgaannya. skrg dh tahu, suke sklh plak.. ak nk g kl pah xam. blik 6hb. pah tu r le jupe. mu jgn rajin wt sot sem lg. dah2 r tu bljr. men plak.hehehhe

sarah said...

6hb 5 ke?o ak x blk lg ms tu..i'Allah ak cuti 18hb 5 tu sapa bln 7..7hb 7 bru g kuantan..nad eh ak bkn nk wt sgt pn shotsem,dh kene wt..haha..klu blh nk cuti je sokmo

Nadhirah Ahmad said...

ak hbis prog kt sutra 19hb. jd sedang molek r. mu le rht shari smntra tggu ak blik.

dakpe2. bgs pe bljr. biar ikhlas. dpt phla free!!

izan said...

aih~
tegelok sorg2 aku bace post nih..
rindu laaaa..:((
mcm mane ye nk show off kan rindu aku kat mu2 sume??
bile lagi ni boleh duk satu umah..
target cepat!
sape mumdad die nk g haji!
boleh laa berkampung!

wawa said...

hehe..lwk lok ase..xpe..even mu x tulih memories mu nge aku kat ni aku igt gok..yg plg aku x leyh lupe aku tucen ngn kwn mak mu..tution tu sgt lah membantu..smpi skrg aku igt jasa mu hok 2..tq nad!

nurhazirah ali said...

salam cik nad!!erm memangla rindu kak oi..ak rasa di kalangan kita takde yg blh lupe kenangan kita bersama..yang paling penting ada budak mane jatuh tangga tu...setiap kali teringat nak tergelak ak..kenangan ng mu..ak rasa banyak sebab tuisyen la..and nek basikal same2 round kampung tengok rumah orang..igt lagi ada budak tu marah kita??ye igt kita gelak ke ye sebab ye jatuh tersemban time mandi ke main air xau kat luar..

Nadhirah Ahmad said...

wslam. haahahah. ho. ak bru teingat lawak gle. dohla jupe cg kamisan. wt malu j. mmg btul2 dop maced nek bskal gtu. pahtu, masa tu, ada kita napok org pkai helmet terbalik kn. hahaha.. bnyk la lawak bile ingt blik

Auni Najwa said...

Here, Nad

Home 053712967
My mum's 0195639367


=)

durakhyar said...

dalam nama2 yang banyak nad sebut tu, sapa dah kawen?? haha??

Nadhirah Ahmad said...

Durakhyar: klau yg dmntion, hzrh j lh tlh mnmtkn zmn bujangnye.. Yg lain will follow

www.NadhirahAhmad.my

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...