Monday, March 23, 2009

Sedikit Perkongsian Menjelang Peperiksaan

1 month countdown till final. But, I still think dat im not well prepared. i dun think i study hard enough. But, i'll try to stumble myself into books and notes again. Chayo chayo!!

Since, most of the students in IPTA in Malaysia, are waiting for their finals, I want to share few tips dat may be useful (tips prsdian exam akn dihurai dlm BM versi ganu spya lbih feel) :

1) Tido jgn lwt dan cukup. ckp sal tido, mmg la tu pling penting. Omputih kate, important! sbb kalau tido kite xckup atau dgn kata lain terganggu (walaupun sngja), ia akan mengacau mood kita. Terlebih tido akan jadikan kita pening. Skit tido leh pening jugak. Hatta (klasiknyer), cukupkan la tido anda. plg skit 4 jam. plg lama 8jam. atas kemampuan badan masing2. bg sya, rmja cm 19-24 ni, 6jam hbis ok dah tu.


2) Study! of course, this is the main recipe to achieve success. kalau tak study, tak dapat input. cmne kite nk jawab exam kan.

Nak kongsi care sy stadi (blh cuba):
-bace n highlight yg peting2. jgn warnakan seluruh buku. warnakan yg peting dah le. nanti mmbazir lak highliter.
-sudah bce, organise mklumat2 dlm nota, dan bentukkan perta minda
-hias dgn warna skit. setakat buat arrow warna selain biru/merah/ hitam pun dh kire hias la tu. nanti lebih2 bazir mase lak
- nota ni la yg kamu akn bce bila mlm nk exam or shari dua nak exam. jd tulis bnda yg patut spya anda tidak lagi terbeban dgn nota yg tebal2. cukup dgn peta minda. takde la kelam kabut malam study. sbb kalau tgok nota tebak dua ruas mlm study, msti jd gelabah.

3) Latihan. output adlh ltihan, input adlh nota yg kite baca. soklan kite, bkn mcm soklan drjh satu, maka perlunya kita membuat latihan. kata ayah, buat lah latihan sebab baca saje, tak buleh. Sebab? soklan exam biasanya application. dan dia memang buat peasan kat student dia yg dia akn buat soklan application utk final. So, kita mesti faham konsep asas. Oleh itu, macam mane soklan yg datang, kita buleh canai.

4) Cara jawab. Masalah pelajar2 skrg, point ada, tp tidak teratur. Expecially language students cam sy, jwb soklan ad intro skit, point tersusun dalam paragraph, kesimpulan. kata kunci; organization. Ni menyenangkan pensyarah kita supaya mudah memahami jwpn kita. Mereka manusia cam kita. Tak boleh tertekan. nanti terlepas tekanan kat kertas kita plak

5) Doa. Walaupun ni yang ke-5 tapi nilah senjata orang islam. doa diiringi dengan usaha. doa bukan utk kjayaan kita shja, tp kjyaan kwn2 jgak. kata mama, kalau kita berdoa utk org lain, insyaAllah ada juga orang yang doakan kita.

6) Minta maaf, dan maafkan orang. jangan cari konflik, sebab takut nanti tak settle otak. tak boleh study dgn tenang. Mudahkan diri kita untuk maafkan orang, supya tak ada dendam. Hidup akan lebih happy. wlaubagaimanapun, sy akui ada kala, sukar nk maafkn org bila hati terlalu sakit atau terluka. Ambil lah masa....

7) Makan dengan makanan yang baik. Jangan lah makan nasi basi, bila nak dekat exam dah ni. Nanti warded, tak pasal2 kena ambil exam atas katil putih dengan aroma ubat.

8) Jangan kedekut ilmu. Ajar orang lain lebih mudah kita faham sesuatu ilmu.

9) Tawakal. Last but not least. Apa2 berlaku lps exam, result ok or ko, kita redha. yang penting, kita sudah usaha. Dapat result power, jangan riak, tapi bersyukur sbb blm tentu hari ini berjaya, esok pun kita berjaya. Kalau dapat result yang kurang ok, jangan nangis2 atau mudy2, sbb tak boleh baiki dah result tu. Tak semstinya hari ni gagal, esok pun kita gagal. Yang penting, kita belajar dari kekurangan atau kelemahan kita, supaya kita boleh baiki diri dan dapat yang lebih baik lepas ni!


SELAMAT MENYAMBUT FINAL!

"Allahumma ja'alna mina-Najihin, wal Faizin, fii imtihan, fii ikhtibar, fii dunia wal Akhirah"

0 comments:

www.NadhirahAhmad.my

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...