Monday, March 9, 2009

Mat Salleh Pun Jual Kepala Ikan?


Di Glasgow, orang Melayu sangatlah untung. Kerana apa? Sebab kalau beli ikan di pasar Blochairn tu, boleh senang2 saja minta kepala ikan. Dahla dia potong kepala tu, cm banyak lagi isi terlekat kat situ. Kepala ikan macam salmon pula, sangat banyak la isi. Boleh masak kari kepala ikan, dengan bahan percuma!

Matsalleh ni pun bertanya kepada seorang Melayu, "Why you like to take these fishs' heads?".
Melayu yang kreatif ni pun menjawab, " At home, we have lots of cats."

Matsalleh ini menerima jawapan ini dengan senang. Setelah beberapa ketika....

Matsalleh bertanya lagi kepada Melayu yang lain, "U Malaysian, love cats so much. All of you have cats at home. Why?"
Melayu ni pun menjawab, " We're not juz love cats! But, we are cats. Dats why we like to take this fish's head."
Matsalleh ni bingung' "Ha, How?"
Melayu ni syok bercerita, " U know, we can cook fish head curry. Very nice! (sambil menunjuk thumbs up)"

Maka selepas itu, matsalleh2 ni dah tahu rahsia orang Melayu iaitu Mengapa Melayu Setiap Kali Pergi Pasar Blochairn Ambil Berplastik Plastik Kepala Ikan.

Matsalleh2 ini pun jual la kepala2 ikan ni dengan harga lebih kurang 30p (30pence=RM1.80) sekepala. Tak pasal2 kena beli. Sorang Melayu ni punye pasal.

Nilah, kita katakan, kerana nila setitik, habis susu setempayan.

But, one thing Im wondering abut, "Adakah matsalleh2 ni menjual kepala ikan kepada matsalleh2 lain?? Atau diaorang bagi percuma kat matsalleh tapi caj kalau pembeli Melayu hanya kerana Melayu makan kepala ikan??"


4 comments:

izan said...

hahah...
g cari org hok cite tu..
cari pasal nguh~

Nadhirah Ahmad said...

mmg cari dohs. tp nasi jd bubur doh

k-riey said...

pergh, best gile kalu gitu.
sini xrajin try ag.
sbb xdop mase g pasor. hahaha.
erh kat supermarket pon msti ade kan

Nadhirah Ahmad said...

K-riey: kena knl psti dlu french mkn x kpla ikan.. kalu xmkn, kmgknn free. haa....

www.NadhirahAhmad.my

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...