Wednesday, December 3, 2008

Musuh Wanita dalam Diam

Berapa ramai yang menyedari tuala wanita dibuat daripada gentian/serbuk pulpa kayu dan bahan terbuang lain yang diputihkan dengan kaedah bleaching?


Kertas buangan, agen pelunturan yang berkasinogen, agen flouresen dan sebagainya merupakan bahan mentah yang memproses tuala wanita pakai-buang di pasaran. Kertas buangan termasuklah kertas kitaran semula, kertas tebal, kotak, pulpa kayu dikumpul di suatu tempat yang biasanya dilonggokkan di suatu tempat yang tidak mempunyai bumbung, pastilah terdedah kepada banyak bakteria berbahaya dan kulat.
Kertas dan pulpa kayu yang telah dilembutkan akan melalui proses pelunturan berklorin supaya warna asalnya bertukar menjadi putih. Putihnya tuala wanita dianggap bersih adalah suatu nilaian yang salah! Mengapa?

Ini kerana semasa proses pelunturan berklorin tersebut, sejenis toksin iaitu DIOKSIN akan terhasil. Maka, setelah proses-proses in selesai, terhasillah produk-produk pakai buang seperti tuala wanita,pantiliner, tampon dan lampin pakai-buang.


Sejauh manakah bahaya Dioksin? Kesan Dioksin adalah sangat kuat, 130kali ganda lebih bertoksik berbanding Cyanide dan 900 kali ganda lebih bertoksik berbanding Arsenik. Dioksin juga dikenali sebagai toksin PALING BERBAHAYA di zaman ini.Pusat Penyelidikan Kanser Antarabangsa telah mengelaskan Dioksin sebagai karsinogen (bahan penyebab kanser) kelas pertama kepada manusia.
Selain itu, kajian perubatan juga membuktikan bahawa walaupun kandungan Dioksin berada pada kadar yang rendah, ia MASIH berupaya menyebabkan kanser payu dara, kanser usus, endometrosis, kemandulan dan lain-lain.


Majalah Harmoni April 2006


Persatuan Pengguna Pula Pinang (CAP) mendapati jumlah bakteria pada tuala wanita biasa yang berasaskan pulpa kayu adalah sangat tinggi sehingga 10kali ganda lebih dari piawain antarabangsa dan boleh membawa kepada jangkitan faraj.
Walaupun penyelidikan yang telah dijalankan, tidak dapat betul-betul membuktikan sejauh mana tahap bahaya dioksin dalam tuala wanita, tetapi mereka menyokong supaya penggunaan tuala wanita dibuat dari bahan terbuang dielakkan dan diganti dengan tuala wanita yang dibuat dari kapas asli.

Bagaimana Dioksin boleh meresap ke dalam rahim? Darah haid yang mengalir keluar akan memasuki tuala wanita melalui permukaan jaringan atau kain bukan kapas. Jika permukaan tuala wanita itu berlubang, maka gas toksik yang dibebaskan akan terus berhubung dengan kulit dan akhirnya menyebabkan jangkitan. Jika permukaan tuala wanita bertukat menggunakan kain kapas semulajadi, ia akan menyerap segala gas bertoksik. Ia akan mengelakkan daripada masalah jangkitan, alahan, ruam, atau gatal.


Darah haid mengalir dari uterus dan diserap oleh tuala wanita. Sejenis gas bertoksik, iaitu Dioksin akan terbebas melalui proses pemeluapan. Dioksin akan diserap ke dalam rahim melalui uterus dan akhirnya sampai di ovary melalui tiup filopian.

Dengan membaca artikel di atas, membuatkan diri berfikir bagaimana caranya untuk mengelakkan dari tuala wanita berdioksin ini? Alhamdulillah pada tahun 2004, telah diperkenalkan produk FC BIO SANITARY PAD.

Menurut soal selidik yang dijalankan, 73% wanita mengalami masalah sakit puan akibat pemakaian tuala wanita yang tidak telus udara. Oleh itu, pemilihan tuala wanita yang sesuai dan SELAMAT adalah penting. FC Bio Sanitary Pad terbentuk dari 3 lapisan.


Lapisan permukaan adalah 100% kapas. Lapisan tengah mengandungi S.A.P yang member kuasa serapan tinggi dan lapisan bawah adalah telus udara.

FC Bio Sanitary Pad adalah produk di paten yang unik. Ia mengandungi herba-herba asli yang boleh membantu masalah sakit puan. Contoh herba yang terkandung adalah Mai Fang Stone, Peppermint (Menthae herb), Ming Fang , Bing Pian (Borneol), Kuai Mu You (Agrilarie Lignum) dan lain2.

Antara fungsi-fungsi tuala wanita jenis ini ialah:
ü Menghilangkan bau
ü Membasmi kuman
ü Mencegah jangkitan kuman
ü Membuang angin perut
ü Mencegah kegatalan
ü Menyingkirkan toksik
ü Mengurangkan rasa tidak selesa ketika haid
ü Mengawalatur kitaran haid
ü Menghilangkan bau
ü Membasmi kuman
ü Mencegah jangkitan kuman
ü Membuang angin perut
ü Mencegah kegatalan
ü Menyingkirkan toksik
ü Mengurangkan rasa tidak selesa ketika haid
ü Mengawalatur kitaran haid

Segala bahan mentah, proses dan produk dijamin mencapai tahap piawai kebersihan dan sentiasa dipantau oleh Kementerian Kesihatan.

Selain itu, produk ini mempunyai “clinical report” bagi mengesahkan bahawa ia bebas dari bahan-bahan berbahaya. Dengan berinsuranskan 3juta, saya pasti produk ini adalah sangat baik dan wajar diguna sebagai suatu ikhitiar bagi mengelak kemudharatan kepada diri.Sebarang ptanyaan, sila hubungi saya di email saya nadhirah_1989@yahoo.com atau 019 9847920 ( Noraini)


p/s: Post ini jika dicopy paste, mestilah dilinkkan ke blog ini atau dinyatakan sumbernya. terima kasih


0 comments:

www.NadhirahAhmad.my

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...