Monday, November 24, 2008

Hukum Suami dah Meninggal, tapi Mengandung?

I was watching aunty Oprah this afternoon and found myself curious bout something. Well, let me tell you what it's about.

Macammana isteri nak mengandung, walaupun suami dah meninggal lama dah? Nak tahu jawapan, teruskan membaca.

Suami Lucy (pastinya bukan nama sebenar) menghidap kanser kulit. Maka sebelum suami Lucy meninggal dia menyimpan sperma2 dia kat bank sperma. Selepas suami Lucy meninggal, Lucy menjalankan rawatan in vitro dengan menggunakan sperma suami dia dulu. Maka dengan prosedur tersebut, lahirlah kembar yang boleh tahan comelnya.

Persoalannya, anak kembar ni memang anak Lucy dan suami. Oleh itu, dari segi hukum, boleh ke buat macam ni? Ha.. siapa tahu?? Halal? Haram?

First time saya dengar kes camni. That's why im so curious to know whether this is permitted in islam or not? any help?




Gambar hiasan
Setelah membaca feedback and komen2 yang diberi, maka saya rasa sudah terjawab persoalan yang saya kemukakan. Terima kasih diucapkan kepada saudar/i yang sudi berkongsi ilmu dgn saya. Warna hijau ni saya quote dari komen yang diberi oleh HafizAdam.
utk memahami persoalan ini, kite kne tahu dulu syarat2 utk
in-vitro:
- sperma suami
- ovum isteri
- rahim isteri
- masih suami
isteri ketika kaedah dilakukan ataupun, secara analoginya, suami yang mati
seolah-olah isteri diceraikan.
maka mengambil sperma bekas suami ketika itu
adalah sama seperti mengambil sperma org lain.atau kalo tak puas ati lagi,
menggunakan sperma suami ketika itu adalah seperti bersetubuh dgn mayat. kan?wallahua'lam..
Jadi dengan penjelasan td, kesimpulannya, kes yg Lucy tu, kalau dari segi islam, tak boleh sbb suami dah mati, maknanya dianggap bercerai la tu. Istilah yang diberi ialah "bercerai mati".
Kalau difikirkan, bagus juga haram sebab nanti mudah timbul fitnah. Yela kan. Suami dah 2tahun check-in ke alam barzakh, alih2 bini mengandung. Kalau msyrkt yg kuat gosip biasanya, msti dah buat2 cerita "eh, tak tengok ke minah sebelah perut makin tinggi", "yela, mlm2 aku tangok dia asyik kluar aj (pdhl minah tu keje shift mlm)". Jadi dgn adanya hukum islam yang perfect, maka fitnah seperti itu dapat dielak. Indahnya islam kan.
Itu sahaja dari post ini. Semoga yang tak tahu jadi tahu, dan yang dah tahu menjadi semakin tahu. Wallahualam. Sebarang komen atau salah silap, boleh beritahu saya. Jangan malu. I tak makan orang la you...

11 comments:

HafizAdam said...

xboleh, sebab suami dah meninggal..
TQ.

HafizAdam said...

hehe jwpn sblm nih rgkas je. sori2..
utk memahami persoalan ini, kite kne tahu dulu syarat2 utk in-vitro:
- sperma suami
- ovum isteri
- rahim isteri
- masih suami isteri ketika kaedah dilakukan

ataupun, secara analoginya, suami yang mati seolah-olah isteri diceraikan. maka mengambil sperma bekas suami ketika itu adalah sama seperti mengambil sperma org lain.

atau kalo tak puas ati lagi, menggunakan sperma suami ketika itu adalah seperti bersetubuh dgn mayat. kan?

wallahua'lam..

Admin said...

tenkiu for da cmmnts

izan said...

wau..!bagus jawapan..bangge saye..;;)..ngeh3

Nadhirah Ahmad said...

to izan: bkpe mu bangge?? mu bngge k aku k

SuMaiYaH said...

oo. gtu ek? bru tahu.. tq :)

Muhammad Anas bin Kamarudin said...
This comment has been removed by the author.
Muhammad Anas bin Kamarudin said...

oo. gtu ek? bru tahu.. tq :)

Anonymous said...

tnyer skit..xelok ke klo org gosip@pandang serong wlpun kita betul?? penting sgt k pndgan org thdap kta??nk tw je ni wlpon xbkaitan ngn tjuk asl..mf.

Nadhirah Ahmad said...

to anonymous: scra logiknya mnusia mmg nk pdgn baik drpd pndgn buruk. klu tak, tak keluar pula phrase "first impression counts". menunjukkan pandangan manusia ni mempengaruhi hidup kita tak kira sama ada bnyk atau sikit.

saya tidak mengatakan pdgn org itu pnting bg seseorg. dan sjauh mana penting pndgn org lain tltk pd indvdu itu sdri.

bg sy pdgn baik itu lbh baik dan menyenangkan drpd pdgn negatif. dan ada kala kita buat bnda betul tp org lain fkir ngatif.

sng sy kata mcm ni. sgala kita buat, mmg xdpt halang dr mulut org kata itu ini. jdi, aslong as kita buat bnda btul yg xsalah dr agama, kita truskn. biarkn org lain.

nk ttp mulut org, mmg xbdaya nk buat

Nadhirah Ahmad said...

to anonymous: scra logiknya mnusia mmg nk pdgn baik drpd pndgn buruk. klu tak, tak keluar pula phrase "first impression counts". menunjukkan pandangan manusia ni mempengaruhi hidup kita tak kira sama ada bnyk atau sikit.

saya tidak mengatakan pdgn org itu pnting bg seseorg. dan sjauh mana penting pndgn org lain tltk pd indvdu itu sdri.

bg sy pdgn baik itu lbh baik dan menyenangkan drpd pdgn negatif. dan ada kala kita buat bnda betul tp org lain fkir ngatif.

sng sy kata mcm ni. sgala kita buat, mmg xdpt halang dr mulut org kata itu ini. jdi, aslong as kita buat bnda btul yg xsalah dr agama, kita truskn. biarkn org lain.

nk ttp mulut org, mmg xbdaya nk buat

www.NadhirahAhmad.my

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...