Sunday, September 7, 2008

Tidak Tahu Apa Tajuknya

Untuk menghormati dialek ganu, make dgn sukecite nye ana menaip dlm ganu version. Bukan nk kate bhs melayu dop beh utk digunakan. Akan tetapi ana berbangger (dop r pa riok lop) jg anak ganu sbb ganu mmg bes tmptnye. Pantai dgn pasir yg halus, udara yang jauh dr pencemaran dan bnyk lg nikmat dunia. Post sebelum ini, ana gune bahasa inggeris atau dlm erti kate lain, toky nenek ana sebut bhs omputih a.k.a matsalleh spya kwn2 ana yg bukan 'terengganu'rian faham.

Cume bila difikirkan dgn lebih teliti dan dihalusi lagi, perkataan matsalleh amat tidak sesuai. Mengapa? Ini kerana mase ana form 2, iaitu berada di zaman keriangan kanak2, ana lajo sejarah. Pahlawan sabah yang terkenal hop jd tokoh adlh Paduka Mat Salleh. Menurut penelitian mate dan kerana untuk lebih jitu dan tepat, ana guna 2 mata tambahan (spek ler), didapati gmbor paduka dlm buku teks, sikit pun takde tempias James Brooke ke J.W.W Birch ke. Apetah lagi nk seiras dgn Tom Cruise. Mat Salleh sabah version dop putih pum. Jadi, ana rse, kne bubar r perktaan seerti omputih iaitu matsalleh. Guna omputih je. Ejaan pun lebih sdkit dr matsalleh. Maka jimat tenaga untuk taip satu huruf. Ye la, bulan pose ni, kene mengire sket kadar penggunaan tenaga seperti mengiranya pokcik mokcik di luar sane, dgn kadar kemasukan petrol dlm kete masing2.

Sebenarnya, ana tgh sibuk skrg. Tapi dek rindukan blog, dan jari duk terkedik2 nak naip. Ana pom terpksa la melayan karenah jari jemari. Tanda syukur la. Ad jari mujur, Alhamdulillah. Jadi layan karenah manje die org skali skala ape salahnya. Cube fikir. Bukan ke anggota jari2 ni dah bnyk berkhdmat utk kite? Setuju je la. Tak payah susah2 pikir (sje je amik ati wat ayt suh fikir td).







Minggu ni sibuk diteruskan dgn adanya prog utk dak2 Darul Falah minggu depan. Persediaan bnyk dibuat termasuk pikir aktiviti2, kos2, dan mengutip derma. Untuk mkluman sedari sedara, Bachelor of English punye students buka gerai kt baazar UDM. Jom2 datang. Hasil keuntungan semenya disalurkan ke Darul Falah. "Ape itu Darul Falah?". Erm (memikir jwpn yg bernas). Darul Falah ni tmpt bebudak dr drjh 1- form 6 tinggal. Tempat anak2 yatim. And ad jugak yg ank org susah. So, mehla membeli smbil menderma. Kalu nk memberi sumbangan seperti wang ringgir ke, hamper ke, bleh juga. Sila hubungi saya Nadhirah Ahmad Shukri di talian nadhirah_1989@yahoo.com atau post comment atau YM saya di nadhirah_1989. No fon xpyah. Nanti tmbul kontroversi susah lop (perasan. hu3). Bulan2 pose ni bgus gak bnykkan menderma kpd yg memerlukan (nsht utk ana jugak ni). Manusia perlu peringatan..








Hari Sabtu dan Ahad adlh hari yang ditunggu2. Bukan sbb suke cuti. Tapi kerana adnya Upin dan Ipin yg baru punye. Besssssss.... Betul2... Kalu bg Ipin, tgk cite ni mcm ayam goreng la rasenya. Kartun kepala besar ini mmg comel plus cute la dimata ana. Suare pum tak kurang ke'cute'annya. So, tontonilah Upin dan Ipin di TV9 pukul 7 malam pada hari Sabtu dan Ahad. Promote ni wlaupun adop royalti. Takpe2. drpd tgk Melodi, baik ajak adik2 kt rumah tu tgk Upin Ipin. Tak ke gitu??



Okla. Assigment ad nk topup skit, dan exam esok, kene lak sentuh2 serap2 ilmu supaya dpt jawab. Wish me Luck and pray for me for the Best grade! Moga ad keberkatannya.


0 comments:

www.NadhirahAhmad.my

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...