Thursday, September 25, 2008

Selamat Hari Raya Aidilfitri



Klip klip (bunyi mate pejam celik), dah pun nak raye. Rase mcm semalam je baru pakcik berbaju Melayu kite umukan tarikh puasa. Mase sekarang mmg ana rasai berlalu begitu pantas. Dulu, time petang, nk tnggu pukul 6 nk pi main, punye la lame. Skrg, sekejap jer. Eh, dah kol 3. Eh dah Asar. Eh, maghrib dah masuk rupenya.. Orang cakap ni tanda2 kiamat makin dekat, mase berlalu begitu pantas. Ana angguk setuju je la, sbb mmg secare teory n praktikalnya, kiamat makin dekat, sbb masa bergerak kan. Kecuali kes2 tertentu, guna jam doraemon, reverse masa.


Di kesempatan ini, ana ingin menyusun fingers and toes untuk mintak maaf. Cm kurang sopan jer guna jari kaki. Ish2. Mak ana dop ajor gni. Okeh2. Tarik balik. Wlaupun dlm prinsip komunikasi, komunikasi xbleh ditarik balik. hu3. Ana nk minta maaf dgn menghulurkan tangan untuk salam (utk pompuan je) dan dihiasi senyuman yang segar bugar di atas kesilapan yang ana buat sama ada sedar atau tidak.


Kad raye tahun ni dapat satu je. Ni teknologi punye pasal r, kawan2 ana dah xde mood nk bg kad raye. Seme nk guna trend maen sms je. Sms ok la. Ana terima ucapan tulus ikhlas anda semua. Tapi aura excited bile dgr bunyi posmen2 pahtu tekejar2 nk g tgk post box, mmg dah lesap mcm tu je. Cakap psl kad ni, ana teingat kes bila ana fest time ana dpt kad raye. Mase tu, tak sekolah rndh lg.. Umo 6taun kot. Ana punye sepupu yg sebelah rmh ni, a.k.a Kak Ngah bg kad raye. Ana time tuh tak reti lg nk bli kad raye kt kedai. Kak ngah die tulis ng pensel kad tu. Ana pun nk balas r kunun kad raye ni. Ana amik pemadam, roba (padam) kad tu. Pahtu, amek pen meroh, reply guna kad same. Heboh pa aunty n grandma tau sal tu. Bak kata Jihan (clasmate yg mntap d bukit ayung), "bah rambang guh la".... Bile kenang2, terpikir, ad je bende pelik2 ana buat. hu3. Ni la gmbr the only kad raye yg ana dpt. Hand made ni. Fest time kwn bg yg handmade. Ad sape2 nk bg yg toemade, okay gop.



Mcmana Ramadhan anda semua? Terawikh pergi ke x. Ad org kate mlm 21 lailatul qadar. Ad jugak yg kate semalam (malam ke-25). Ape2 pum, biar la istiqamah beribadat. Bukan kene tunggu malam lailatul qadar. Ramadhan tu sendiri dah cukup bermakna. Dah bnyk pahala yang dpt jika beramal. Solat sunat jgn tumpukan terawikh saje. Sunat taubat, hajat, tahajud, jangan dilupa.


Kepada kawan ana yang tak dapat nk raye di mesia, iaitu Izan dan Lokman. Fest time di perantauan, nasib bek dkt. Endon je. Tp ttp rase rindu Mesia. Ana nk mintak maaf dan jgn sedih2 ye. Kepada Izan, aku sayang bangat sama kamu! dan aku mintok maaf bnyk2 ke mu. Aku tau kalu kite baloh, mmg dasyat. Masih ku ingat kes baju mayang ari tu. Pah ke junior tau. Hak3. Bende kecik nk baloh. Aku ingat mmg suke sorang je aku. Tapi, aku tetap sayang mu walaupun kite ad salah fhm, itu mmg adat la. Mu tetap baik, sbb slalu susun buku dlm beg aku, mengikut jadual. Aku ingat jase mu ni. Tak lupa juga jasemu, ajar aku bawa (drive) motor. Mmg aku ingat saat2 detik2 manis aku gendong mu, sambil aina amik gmbr aku.


Tahun ni, rumah ana tak buat rumah terbuke. Tapi nk dtg, bleh je. cume sms r dulu, tkut ambe kuor. kam xpsl2 timbul kontroversi yg org mai, ambe xbuke pintu. jadi untuk elak pape spekulasi, cntact sy dulu. Kedatangan anda dialu2kan.


Rumah terbuka citu cini, kwn ana pun jmput org dtg rmh jugak. Tapi bukan sbb rumah terbuka. tapi kenduri kahwin!! wah2. ni la kawan ana yg pertama yg kawin. ni bukti die, kad yang semerbak wangi and come tampak bergaya sekali. Ha! tu die gmbr kad tu. semangat amik gmbr ni. Org lain yg kawin, kite plak yg excited. mestila kan. bende yang baik. Bile plak empunye tuan blog punye majlis.. hurm2. wait and see la. Lambat lg kot. Takpe2. Belaja dulu rajin2. Gune kesempatan ni nk jadi mummy's girl and dady's girl. Sementara makayah ad ni la, nk jd mumydady's gurl kan. bila dia org dah pergi, menangis air mate darah pun, dah tak gune. Jadi appreciate them n show ure love and gratitude.

Demikian post sempena raye. Akhir kalam, Salam Lebaran dan Selamat Hari Raya Aidilfitri. Lawat dan ziarahlah keluarga. Tak lupa, ziarah kubur bile sudah smayang. Ingatkan suami dan ayah anda untuk bayar zakat fitrah kepada amil yang dikenali atau guna perkhidmatan SMS. Maklumla, teknologi makin canggih, dah ada pkdmatan ni. Advantage. Menyenangkan org ramai jugak la.

Tutup bicara dengan meletakkan widget baru iaitu nasyid Zapin Hari Raya : Inteam UNIC.

berlalu ramdhan fajar syawal menjelma

muslimin muslimat menyambut hari raya(2x)

takbir dilaungkan tahmid dibacakan

sebulan puasa telah disempurnakan(2x)

diucapkan selamat hari raya(2x)

selamat hari raya..

berkumpul sanak-saudara

bersatu keluarga bahgia

berseri wajah ayah bonda

berkuntum senyuman ceria

apabila syawal menjelma

terlerai rindu yang membara

sekian lamanya tak bersua

kini bertemu dihari raya

diucapkan selamat hari raya(2x)

selamat hari raya..

Berlalu Ramadhan fajar syawal menjelma

muslimin muslimat menyambut hari raya..(2x)

tangan di hulurkan mohon kemaafan

ikhlaskan di hati syukur pada Illahi(2x)

diucapkan selamat hari raya(2x)

selamat hari raya..

sedang menjamu selera

dengan juadah yang tersedia

jangan mudah kita lupa

kepada yang tak berupaya

hulurkan sedekah dan bantuan

ringankan bebanan mereka

agar dapat mereka turut bergembira

menyambut hari yang bahagia..

diucapkan selamat hari raya(2x)

selamat hari raya..

berlalu ramadhan fajar syawal menjelma

muslimin muslimat menyambut hari raya(2x)

sambil berkunjungan maniskan senyuman

tanda kemesraan kita sesama insan(2x)

diucapkan selamat hari raya(2x)

selamat hari raya..

dalam riang bergembiraingatlah pada yg tiada

dihari lebaran yg muliakunjungilah pusara mereka

tiada apa harta dibawa

hanyalah amalan didunia

doakan semoga sejahtera

bertemu tuhan yg maha esa.



Zapin Hari Raya - In-Team & UNIC


Happy Eid Mubarak and May Allah Bless Us Always

24 comments:

izan comel said...

selamat hari raye..mekasih di atas kesudian mu yang masih ingat sama aku ini..xpe laa..insyaAllah bulan ni kite jupe neh?kite baloh lg nk??hahah..sape kawan mu yg kawen tu??bgus ah ye..ape lagi ye..aku nk mintk maap kat mu ye..aku nk ato kad raye kat kawan2 tp pos mahal ngt!10ribu!nti ah aku kumpul duit lu..dakpe kan??

izan comel said...

ooopsss aku lupe ltk bulan "2" kat komen ats tu..bukan bulan ni..correction..hehehe..

Nadhirah Ahmad said...

hu2. mu ni. wat kejut aku je mu blik bulan ni...adeh2

aik. bkpe mu tlih izan comel. mu kan suke tulih "saya yang comel"

najwa said...

i lovvve that song!

selamat hari Raya!

Goddess of Harmony said...

Eid Mubarak Too from my family to yours...

Nadhirah Ahmad said...

najwa n della. happy eid to u both. luv u

saya yang comel said...

mane tau aku wat suprise balik raye ni..eheheheh..
eh,aku suke tulis sy yg comel ke dulu?
mu xjawab soalan aku kat ats tu laa.sape kwan mu yg kawen tu??

Nadhirah Ahmad said...

izzah. klu ak g mjlis ye, ak ltk gmbr ye. klu mu blik, ak derah2 smbut mu kt erpot!

Nadhirah Ahmad said...

la. ce mu tgk dlm buku autograph hop mu prnh tulih. kt sign tu, mu tlis saya yg comel. ingt dop?

saya yang comel said...

izzah?aku kenal ye x?
ok!raye taun depan deh?
aku nk wat suprise kat mk aku ni..
konon kate xbalik,tp sedo2 aku sapa dumoh..hehehe..*wink*

Nadhirah Ahmad said...

mu watsurprise r. do do, mok mu wat sprise ku me g endon lake. baru nok! hahahaha

saya yang comel said...

ahahahaha..mu nih..jgn kate g2..xmungkin nyee...raye sini adop sedare la weh..

Nadhirah Ahmad said...

eh. aku berjiwe mok. jd ak tau r. mak klu rndu do oh k ank ye, ye sggup je wat npe2. ha.. mok mu kot2 ari2 siapn duit se ya utk bli tiket time rye etg nk g d indon. ce mu tnye arif, nk kompem kan

saya yang comel said...

tanye ariff??
ahahahaha..pandai beno la arif nk menjawab nye...mu g la raye umah aku..bia aku adop pon..

nad said...

g rye? dop au r. cuti 4hari j ni. dop dang bende

Nadhirah Ahmad said...

se ag, etg ak sebok lop ingt k mu bile tgk arif

izan comel said...

alasan je mu nih,,
huh..xkan pa sebok ngis selok..
hahahaha...dok malu ngat mu..

dur_akhyar said...

haha~memang teringat perang ketiga time tu..kesian kat gee and aina..ke utara ke selatan..sebab pakatan axis bergaduh..lawak tul..tu zamn x matured tu..tapi kenangan yang indah..korang ble gaduh mmg dasyat..tapi papepun..bile ingat balik mesti rasa seronok..izan~~miss you..

dur_akhyar said...

nad,nak tak buat website tuk batch kite spm 2006?kite jadi rakan kongsi..gee bleh buat.tapi gune website free ar..(cadangan jer tuk mengumpulkan rakyat2 spm2006.to tighten our ukhuwwah~~:D

nad said...

izan! tgk ad org rindu mu.

durakhyar! buat wbsite? cdgn bek, tp skrg tgh bz sket. nk dkt final etpom. n ambe dop reti mne. cume try n error gtu r

izan said...

gee..!!
miss u toooo...
maaf la ye susoh2 time tu..
heheheheheheeh....
biase la tu,kekanak rebina..
buat la gee website tu,mane la tau kan,
boleh kumpulkan sume org,logik jgk..

p/s to nad:-
mu jgn jeles bile aku
xkobo miss u kat mu..
hehe..

nad said...

cdgn bek, erm. tp nk ke wat tu, hu3..

mu bnyk kli doh kbo i mis u k aku, jd xde makna klu ak nk jeles.

dur_akhyar said...

ish3 korang nie..memang tak sohih klu x der perang.perang ke berapa entah r.tak terkire.

klu g2..gee buat lu r website tu..website tu senang jer nak handle..tapi funtion dye x r advance sgt..tapi bleh ar gune..kekg promot r..kat batch kite..

kekg klu nak rncng wk reunion leh r..

gee mmgu nie der final xm gop.api 1 paper masuk kredit..satu paper gie do masuk.sem nie free gile..

tp free2 pun bz nge club n society..

tp next sem bz la nge study..hahah..

izan..sorry x ucapselamat ari raye..
nie ucap r.
camat ari raye..dok soh nangis duk dinung..

gee rasakan..tak cukp sorang r dalm nie..

aina mn???

izan said...

ok2..
gee buat dulu..
aina bz wat vedio..

www.NadhirahAhmad.my

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...