Sunday, August 17, 2008

Gelagat Dulu dan Sekarang


10 tahun yang lalu…….

Dulu... kalau ader boyfriend kiter rasa malu sangat...takut kena kutuk, dituduh gatal
Tapi sekarang kalau takde boyfriend rasa malu sangat, rasa rendah diri

Dulu.. kalau bdk lelaki telefon kat rumah, ibu bapa marah, kata suh belajar tapi lain yang dapatnya.
Tapi sekarang ibubapa yang angkat terus pas line kat anak (konon open minded)

Dulu..teman lelaki anak datang bertandang ke rumah, ibu bapa segan nak tunjuk muka kat jiran rasa malu sangat
Sekarang ibubapa pulak yang bercerita perihal teman lelaki anak

Dulu… teman lelaki anak datang ke rumah, bapa hambat ngan penyapu
Tapi sekarang bapa siap sedia macam nak sambut menantu

Dulu… kalau kiter keluar dengan orang lelaki punyalah takut, rasa satu dunia tengah ketawa kan kiter, jalan pun jauh jauh takut orang kampung nampak nanti report kat mak
Tapi sekarang selamba jea jalan, dah lah rapat siap pegang tangan lagi. Orang yang lalu selisih pun siap dilanggar lagi.

Dulu.. bila budak lelaki datang nak berborak dengan kiter terasa malu sangat, rasa panas kat telinga terasa semua orang perhati kat kiter. Pastu cepat-cepat matikan perbualan
Tapi sekarang, tak kisah dah..bukan sajer bercakap, siap gelak ketawa lagi pastu boleh bertepuk tampar lagi

Dulu..kalau pergi ke taman biler tengok pasangan bercinta duk rapat-rapat, biler kiter pergi hampir kat dier cepat-cepat diaorang bangun.
Tapi sekarang kalau kiter pergi dekat kat diaorang bukannyer diaorang nak bangun, lagi dirapatkan badan antara satu sama lain adalah. Langsung takde perasaan hormat, segan.

Dulu…kalau tunang anak datang ke rumah nak jumpa anak, bapa duduk rapat jea dengan anak perempuan, langsung takde peluang nak citer soal hati
Tapi sekarang, tunang anak datang rumah, bapa siap ajak mak keluar rumah lagi, bagi can konon.

Dulu..kalau tengok tv ada babak romantik terus bangun sebab malu kat mak dengan adik adik
Tapi sekarang siap kuatkan volume lagi pastue dari duduk jauh kat tv terus duduk dekat sedepa. Langsung takde rasa malu.

Dulu..kalau jejalan malu nak lalu dekat tempat ramai kaum lelaki lepak, sanggup ikut jalan jauh dari jalan depan kaum lelaki
Tapi sekarang bukan sajer selamba jea jalan depan kelompok kaum lelaki tapi siap ketawa berdekah-dekah, suara pun sengaja ditinggikan supaya didengari kaum lelaki ini.

Dulu..ibubapa tegur, anak-anak tunduk diam seribu bahasa (takut)
Sekarang ibubapa tegur, anak terus keluarkan hujah yang tak bernas. (melawanlah tue)

Dulu..anak buat silap ibubapa terus tegur
Sekarang anak buat silap, ibubapa taknak tegur (takut nanti anak lari dari rumah)

Dulu..anak kecik menari depan tv, terus mak bapak tegur, jangan buat macam nie, malu nanti orang tengok.
Tapi sekarang anak menari depan tv, mak bapak siap daftarkan ke Malaysia idol lagi …bangga tue..

Dulu..kalau tak puasa (datang bulan) rasa malu sesangat nak makan depan orang. Sanggup berlapar lagi
Tapi sekarang rasa cam tak bersalah jea makan depan orang yang berpuasa, siap tayang nasi lagi.

Dulu..rasa malu nak pakai pakaian sendat, makeup tebal, tudung yang macam anak tudung sebab nanti mak tegur kata tak pandai berpakaian.
Tapi sekarang selamba jea pakai, mak pun suka…kononnya anak pandai melawa, sedap mata memandang, taklah orang kata kolot sebaliknya pandai berfesyen dan mengikuti perkembangan semasa.

Dulu..ibubapa mengajar anak tutuplah aurat dan peliharalah tingkahlakumu.
Sekarang takper tak pakai tudung, janji hati baik.



*************************************************************************


Semoga kite berada dalam golongan yang terpelihara




sumber: copy n paste

5 comments:

luppy said...

pandainya berkata-kata..
melalui pengalaman kah??


wpun nmpk dh copy&paste kt bwh tu..

nad said...

pnglmn nape.. fikiran smkin meatang, maka ambe amik kputusan bahawa ambe nk lajo lu.
still young ma

najwa said...

true. good article.

Anonymous said...

weh, nadirah.. best r 'poem' mg nih..huhu
insaf beto aku..haha
post byk g2 hok peseng gni deh, bru best sket (cdgn semata-mata)

nad said...

sape anonymous e.

www.NadhirahAhmad.my

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...