Saturday, July 19, 2008

How's ure Digestive System

Yesterday, 18th July, I went for a health talk. There're a lot of new information that i got, due to the lack of reading. So, i decided to share it here.

Makanan Goreng atau Panggang sangat sedap. Lebih2 lagi kalau ada hitam skit2, lagi rangup atau garing dan lebih nikmat makan. Tapi, sedarlah pakcik, makcik, abang, kakak, tokky, nenek, moyang, dan adik bahawa lagi garing makanan tu, lagi banyak free radical yang terkandung lam badan tu. And that is obviously not good for our body.

Pada era globalalisasi di mana, iklan berleluasa, mumydady sentiasa sibuk, maka terbentuklah tamadun yang tidak sihat iaitu, gemar bebeno makan Fast Food. KFC, Pizza, McD, Kyros Kebab pula menjadi pilihan expecially bila dia orang buat free delivery. Sangat sesuai bagi penduduk bumi yang malas untuk keluar makan (apetah lagi nk masok diri), jadi bertambah laku la makanan mereka. Harap anda semua buka mata celik hati kejutkan fikiran bahawa FastFood, Fast Die! Minuman bergas yang biasa di minum bersama burger dan sebagainya mempunyai pH yang sgt rendah iaitu berada dalam keadaan acid. Acidic state! French Fries also can cause breast cancer. Well, itu info baru bagi ana. Dulu ana tau makanan tu xbagus. tapi tak sedar yang boleh jadi kanser.

Malay Food pula cili padi ayam kampung, kari kepala ikan, gulai poyok, rendang daging dan bermacam2 lagi makanan yang lazat kaya dengan kholestrol dan lemak.

Tahukah anda? 20% kanak-kanak dan 65% dewasa sekarang mengalami masalah obesiti.
Hujah dikuatkan dengan mengumakan contoh, iaitu di Kedah. Kanak2 lelaki umur 10tahun tetapi berat 100kg. Masalah obesiti juga menular di negara lain seperti China. Seorang bayi di China yang berusia 8bulan sudah mempunyai jisim 18.8kg. Memang semesetinya nampak comel kalau baby gemuk. sedap dicubit pipinya, tetapi bayi itu seriously tidak sihat!

Masalah ini kerana berlakunya digestive problems. Kadar yang masuk dalam badan tidak sama dengan kadar yang keluar. Atau secara saintifknya, tidak mencapai equilibrium (sesuai ke dop au istilah ni).

Persoalannya, untuk manusia normal, berapa kali dia melakukan proses penyahtinjaan di tandas atau dalam semak dalam sehari?

4-5hari sekali = sembelit serius
2-3hari sekali = sembelit sederhana
1 hari sekali = sembelit ringan

Manusia perlu makan 3hari sekali sekurang2nya. Oleh itu, kadar keluar pun mestilah sama. Antara 2-3 kali. Ini adalah untuk mengelak toksin berada dalam badan pada jangka masa yang lama.

Penyakit Salur Pencernaan ialah:
-kanser mulut (biasa glamour di China)
-kanser esofagus
-kekejangan usus besar
-kejatuhan usus besar ( disebabkan usus lemah)
-diverticulosis
untuk mebina diverticulosis, sekurang2nya perlu masa 20tahun dan ini juga kerana kurang pengambilan serat atau fibre.
-polyps (buleh mengakibatkan kanser kolon)
-najis berdarah dan berlendiran
-kanser rektum

Menurut kajian (bukan ana hop kaji), pada 2006, kanser kolon adalah pembunuh utama lelaki dan pembunuh ketiga bagi wanita kerana bagi wanita breast cancer adalah pembunuh utama dituruti dengan kanser pangkal rahim(serviks).

So, how serious is ure digestive system? normal or tidak normal?

Bagi hidupan omnivor yang berakal iaitu manusia, manusia yang obes, mempunyai risiko 6kali ganda lebih tinggi dari manusia normal, untuk menghidap kanser esofagus. Selain itu, wanita mempunyai risiko 4kali ganda lebih tinggi dari lelaki untuk mengalami sembelit. Especially wanita yang dalam pantang, mudah sangat untuk mengalaminya.

Untuk atasi, amal gaya hidup sihat, dan bagi umur 16-35 tahun, jumlah serat or fiber yang perlu diambil setiap hari adalh 30g. Sebiji epal mengandungi 3.4g fibre. 9epal la nampaknya kene makan setiap hari ye... hu3


Upin: Kak. nk ayam goreng!!
Ipin (adik Upin): ayam goreng?! Wa! besnyer!!
Upin: Eh, aku cop dulu.
Ipin (adik Upin): Mane aci!!
Upin: Aci kat India la.
Humaira: Jangan nak berangan. Takde ayam2 goreng ni. Fast food fast die. tau!
Ipin(adik Upin): Ala....

Itu sahaja perkongsian ana pada kali ini, apa2 yang tersilap sila nyatakan di ruangan yang disediakan. terima kasih.

0 comments:

www.NadhirahAhmad.my

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...