Thursday, May 26, 2016

Menjengah 40 Hari di Alam Kubur


I felt like yesterday. Yesterday he was there, lying on his bed. I still feel doing the routine, Terengganu-Subang-Terengganu. Yes, I'm a regular customer of Firefly and Malindo. Every fortnight, I would be visiting my Grandpa. Sometimes, weekly. 

20th April 2016. Wed. 5.40pm. I was doing my ablution and my handphone rang. I missed a call, and answered the next. My little cousin number appeared on the screen. I saw nothing coming, and answered in a cheered up voice. 

It was his brother, actually. My 15 year-old cousin. He was bursting into tears. Clearly. 

"Kak Yah, Toky dah tak ada". 
"Azareil, biar betul? Bila?"
"Baru je."

I was shocked! Disbelief, I called my aunty. The inner part of me denied and said he must be kidding. I couldnt trust this teen though logically, he never ever fool around such thing. I needed conformation. Sorry, but sorry, my aunty confirmed the news. 

I rushed to my Mom's room. She was praying Asr. I did my Asr and of course I couldnt handle my tears anymore. Really felt that Allah was hearing me. I was really into that heart to heart conversation with God. 

Alhamdulillah, after prayer I was calm enough to digest the whole thing. I dressed up to rush to the airport. The earliest flight would be 8.30pm. Thinking that we might to rush to pack, I chose Malindo 8.50pm. Lucky, the tickets were still available and the price was not that high. RM200+ compared to the last minute situation, cheap enough to me. As my Mom used to experience rm300+ for a last minute flight. 

Allah made our journey smooth, we boarded before Firefly though we supposed to depart later. And arrived 10 minutes earlier than schedule. We got our taxi quite fast and the traffic light coincidentally were all green, which cut the duration short to my Uncle's house. I really felt that Allah heard my prayers and were with us. It was our last night to spend with my Grandpa. 

He was there, lying in bed, STILL, unlike before. He is going to another phase of life. Me? Who knows. There were a bit of sweats on his forehead, and his face was still warm. We decided to have the funeral in the early morning tomorrow. 

At 7 am, the people from Masjid Bukit Jelutong came and Grandpa was brought to the mosque. The facilities in the mosque are all complete, yes it is the largest mosque in Selangor. I was hoping to be included for proses pemandian. But, only male could enter. Later, I got inside and got the chance to run the water onto his body. For the last time. You could hear my heart shattered inside. 

It was my first loss. A closed member. Thankfully, I had the chance to take care of him for about 4+ years. 

All come to my senses. After SPM, I was dying to go UIAM. Universiti yang diidamkan untuk pelajar SMKA. Namun, ibu bapaku membuat keputusan untuk aku teruskan sahaja di matrikulasi; Kolej Matrikulasi Pahang (KMPh). I felt that life was unfair as many of my friends went to UIA. 

But Allah knows best. From KMPh, I went to UniSZA. I stayed with my family and that time Grandpa was with us, in Terengganu. At times I did rushed from campus to home to prepare meals for my Grandpa, especially when my parents were not around. Kadang kala ada ragam yang menguji kesabaran. Sedangkan jaga budak kecil pun ada ragam sendiri, begitu juga orang tua. 

There were moments I felt difficult to juggle my responsibilities. Namun Alhamdulillah. Saya kategorikan dia sebagai senang dijaga, lebih-lebih lagi bab makanan. Apa sahaja yang dihidangkan, dia makan sahaja. Tak pernah nak complain. Biskut ke roti ke, nasi berlauk ayam atau ikan, semua dia tak kisah. 

Kini, semua tinggal memori. Setiap insan pasti akan pergi. Namun, aku bersyukur Allah mengambilnya ketika aku baru sahaja sehari pulang dari melawatnya. We spent 3 days in Shah Alam before he passed away. Masih segar kenangan aku menyuap makanan tengahari dan malam. Masih segar ingatan aku membaiki pakaiannya. Masih segar memori aku membaiki posisinya. Masih segar kenangan aku menyelimutkan kakinya. Masih terasa jari jemarinya di tanganku ketika aku bersalam di pagi Isnin itu, sebelum aku pulang ke Terengganu. 

Actually, on that particular Monday, I was late to the airport. Siap turun dan bawa beg untuk keluar, teringat belum bersalam dengan arwah. Hati terfikir nak naik ke tak, sebab dah lambat ni. Nanti nak datang lagi minggu depan atau 2 minggu lagi. But, I followed my heart. I did went up and shook hands with Grandpa and told him that Im going home, and will be back to see him.

On Tuesday night, when I was about to sleep, I had a scenario in my mind that my grandpa passed away. But i ignored. And when we were in Shah Alam, I told my Mom that he looked a bit different. But my Mom denied.

Come to think again, Allah did give me hints... And I did sensed it coming. It just a matter of ignoring it because i dont want it to happen. Well, i was close to him. Walaupun aku rasa bukan cucu yang baik pun, tapi hanya aku satu2nya cucu perempuan tahu dia suka makanan dihidang macammana, yang pernah cuci najisnya, pernah suap makan minum melalui mulut mahupun tiub dll.

Kini, hanya atuk dan wan sebelah ayah sahaja yang tertinggal. Moga aku menjadi cucu yang lebih berbakti...

Sememangnya banyak aku pelajari. Di saat kita sihat, ramai orang di sekeliling kita. Namun, belum tentu di hari tua...

Dan kini, aku lebih menghargai. Menghargai pada yang ada, kerana entah esok atau lusa mereka pergi, hanya kenangan dan memori yang ada. Ciptalah kenangan sebanyak2 kenangan sewaktu mereka di hadapan mata kita.

First Day of Syawal 2015

Al-fatihah untuk arwah Toky yang sentiasa bawa sekotak ciku untukku, sewaktu dia masih sihat dahulu.... Semoga Allah ampunkan dosanya, lapangkan kuburnya. Dan semoga Toky mengampuni kekhilafanku sewaktu aku menjaganya..

Dan Alhamdulillah, Momy Dady buat dunno je bila aku beriya nak sambung PhD di luar negara. Kalau tidak, aku tak berpeluang untuk menatap wajah arwah dan cium dahinya buat kali terakhir.


Saturday, December 26, 2015

Order Tong Gas Kuala Terengganu Home Delivery

Salam. Baru ni tengah asyik membakar chocolate souffle, masa tu juga lah gas nak habis. Plak tu souffle tengah cantik je naik. Masa tu juga Dady tak ada kat rumah. Sebelum ni memang mengharap lelaki nak uruskan tong gas bagai ni.  tong gas home delivery


Cuba google, jumpa pun hotline Mesralink 1300888427. Nombor ni kita boleh call untuk home delivery. Mula-mula susah sikit nak dapat. Tekan call 2-3kali alhamdulillah bunyi pun. Layanan diaorang okey. Mesralink, jadi mesti la mesra.  tong gas home delivery tong gas home delivery

Rumah saya ni alamat dia macam complicated. Kalau orang dengar, biasa ingat kampung hujung dunia mana lah kan. Padahal, kawasan penduduk ramai dan antara kawasan yang sudah seperti bandar. Mula-mula dia cakap tak ada dealer yang cover rumah saya. Tapi, lepas tu rupanya ada dealer call saya tanya rumah kat mana sebab dia on the way nak hantar. Cepat juga, tak sampai 1jam. 

Bila sampai rumah, diaorang tolong pasangkan. Masa telefon tu, Mesralink akan tanya tong gas di rumah tu 12 atau 14kg. Tapi biasanya orang pakai 14kg.  tong gas home delivery tong gas home delivery tong gas 

Harga pun murah. RM 29 (termasuk GST dan caj penghantaran dan pemasangan). Bagi saya, amat berbaloi dan memudahkan.  tong gas home delivery tong gas home delivery

Dealer gas ni pun terus bagi nombor office dia terus 09-6156402. Dia cakap lepas ni, boleh terus call dia dan dia akan hantar. Kalau yang tinggal di Kuala Terengganu boleh call nombor ni terus ye, kalau tak nak call no Mesralink tu.

Mudah sangat....  No mesralink pun hari tu saya dapat suggestion dari blog orang lain. Jadi saya pun nak share pengalaman saya, untuk memudahkan dan membantu orang lain juga. Kadang-kadang kita nak dengar pengalaman orang kan... tong gas home delivery  tong gas home delivery tong gas home delivery tong gas home delivery tong gas home delivery tong gas home delivery tong gas home delivery tong gas home delivery tong gas home delivery tong gas home delivery tong gas home delivery tong gas home delivery tong gas home delivery tong gas home delivery

Thursday, December 17, 2015

Petua Sembelit Bayi dan Kanak-Kanak


Sememangnya kita sebagai ibu bapa mahu memberi yang terbaik untuk anak-anak supaya mereka sihat dan cerdas. Lebih-lebih lagi si ibu. Ibu amat peka dengan kesihatan anak. Maklumlah, anak tak sihat bermakna ibu akan kurang tidur la jawabnya. Malah, kekerapan anak buang air pun menjadi kegusaran jika ia tidak normal. Takut anak meragam kembung nanti.sembelit. bayi sembelit cara atasi bayi sembelit kanak-kanak sembelit


Bayi biasanya membuang air besar 2 kali sehari. Melihat keadaan najis bayi juga merupakan indikator mudah untuk menentukan anak kita mengalami sembelit. Jika najis keras atau sehinggakan bayi perlu meneran dengan daya yang kuat, itu petanda bayi sembelit. Kadangkala, najis sukar untuk keluar sehinggakan luka pada bahagian otot rektumnya. Ada juga bayi dan kanak-kanak menangis kerana terlalu sukar meneran najis. sembelit. bayi sembelit cara atasi bayi sembelit kanak-kanak sembelit


Antara petua dan cara-cara mengatasi sembelit bayi dan kanak-kanak: sembelit. bayi sembelit cara atasi bayi sembelit kanak-kanak sembelit

1) Pemilihan susu formula rawatan sembelit sembelit masa hamil bayi sembelit

Biasanya sembelit mudah dihidapi dikalangan bayi yang minum susu formula. Ini kerana susu formula lebih sukar untuk dihadam berbanding susu ibu. Jika bayi anda sembelit selepas menukar kepada susu formula, anda mungkin boleh mencuba susu formula jenama lain. Proses memperkenalkan susu formula kepada anak kadangkala rumit kerana ada susu yang menyebabkan anak sembelit atau cirit birit.

2) Pemilihan makanan rawatan sembelit sembelit masa hamil bayi sembelit

Bayi yang sudah makan makanan juga mudah mengalami sembelit. Di Malaysia, bayi boleh diperkenalkan makanan separa pepejal ketika berusia 6 bulan. Jika anak mengalami sembelit, tambahkan air dalam pemakannya. Contoh, jika anda berikan bayi anda lobak. Pastikan ia direbus hingga lembut, dicampur dengan sedikit air dan diblend sehingga ia mudah dihadam. Penggunaan perisa seperti garam dan gula juga harus dielakkan bagi bayi berumur kurang dari setahun.

3) Kandungan air rawatan sembelit sembelit masa hamil bayi sembelit

Rajinkan juga memperkenalkan air masak atau air putih kepada bayi anda yang berusia 4 bulan ke atas (mengikut US). Tapi di Malaysia, disyorkan 6 bulan ke atas. Air akan memudahkan pencernaan. Bayi dan kanak-kanak yang kurang air dalam badan akan mudah menghadapi masalah najis keras; sembelit.

4) Senaman

Dari bayi dilahirkan, ibu bapa digalakkan mengurut bayi. Untuk membantu pergerakan najis dalam usus, baringkan bayi dan gerakkan kaki bayi seperti mengayuh dan menendang bola. Lakukan ini dengan kerap bagi mengatasi sembelit. ubat sembelit ubat sembelit

5) Pemilihan minuman

Ibu bapa juga boleh perkenalkan jus dan buah-buahan kepada anak-anak. Buah-buahan seperti prun, epal hijau, dan betik amat membantu untuk mengatasi sembelit atau kesukaran buang air besar.

6) Penambahan nutrisi

Sembelit boleh juga diatasi dengan menambahkan nutrisi kepada bayi dan kanak-kanak. Di sini saya syorkan Ikids.  cara atasi sembelit punca sembelit punca sembelit anak sembelit
Ikids adalah makanan yang berkonsepkan kolostrum dan kaya dengan immunogolbulin (IgA, IgD, IgG, dan IgM) serta banyak lagi. Biasanya susu formula hanya mengandungi satu atau dua immunoglobulin sama ada IgA atau IgG sahaja. bayi sembelit dan cara mengatasinya

Kandungan Ikids yang baik untuk pembentukan tulang ini juga membantu bayi dan kanak-kanak untuk mengatasi sembelit. Bagaimana Ikids boleh membantu? Sebagaimana saya jelaskan di atas, Ikids berasaskan kolostrum dan bersifat seakan susu ibu dan mudah dihadam. Kandungan kolostum ini yang akan membantu penghadaman dan usus anak-anak serta mengelakkan berlakunya sembelit dan seperti di nyatakan di awal artikel ini, bayi yang mendapat susu ibu lebih sukar untuk mengalami masalah sembelit. bayi sembelit dan cara mengatasinya

Ikids boleh diberi pada bayi (ditumbuk dan letak dalam susu botol/ makanan), dimakan oleh ibu menyusu, dan juga dimakan terus bagi kanak-kanak yang sudah pandai mengunyah. Kanak-kanak yang mengamalkan juga dilihat lebih cerdas dan lebih fokus.


Semoga perkongsian ini bermanfaat dan membantu para ibu bapa dalam memberikan yang terbaik untuk anak-anak.bayi sembelit dan cara mengatasinyabayi sembelit dan cara mengatasinya

Untuk sebarang maklumat atau pertanyaan lanjut, boleh hubungi saya 0139714599.
cara mengatasi sembelit pada anak cara mengatasi sembelit pada anak  cara mengatasi sembelit pada anakcara mengatasi sembelit pada anak cara mengatasi sembelit pada anak



Resepi Homemade Chocolate Chip Cookies Mudah

Sekarang tekak asyik nak makan chocolate chip cookies. Hari-hari mesti nak juga makan satu keping. Apa yang special homemade? Sebab kita boleh control tahap manis dan kuantiti chocolate chip. 

Ada beberapa orang tanya resepi. Jadi saya kongsikan di sini, untuk rujukan saya juga pada masa akan datang. Senang je resepi ni. Bahan yang memang ada di rumah. Cuma chocolate chip je kena beli.


Bahan-bahan

1 1/2 cawan tepung gandum
1      cawan gula (boleh guna juga brown sugar)
1/2    cawan butter
1       biji telur
1/2    sudu teh baking powder
1       sudu teh air panas
1/4      sudu teh garam
1       sudu teh esen vanila
Semi sweet chocolate chip

Cara-cara

1) Pukul gula dengan butter sehingga kembang. Pastikan butter tidak sejuk.
2) Masukkan telur
3) Masukkan esen vanila
4) Campurkan baking powder dengan air panas. Masukkan ke dalam adunan
5) Masukkan garam
6) Masukkan gandum. Kacau hingga sebati.
7) Masukkan chocolate chip. Tapi saya lebih gemar letak chocolate chip kemudian, iaitu sewaktu nak bakar untuk elak ia cair dalam adunan.
8) Bakar suhu 170C

Tips:
- Bakar sehingga hujung biskut bewarna perang. Bila keluar dari oven, biarkan seketika atas aluminium foil tersebut.
- Bakar atas aluminium foil. Biskut akan lembab dan masak sekata.
- Jika mahu biskut berwarna koko, boleh guna brown sugar. Tapi saya guna gula biasa je.
- Saya blend gula, tekstur gula akan lebih ringan dan biskut lebih mudah kembang.
- Gula tu saya kurangkan 2 sudu dari resepi sebab chocolate chip dah manis.


Selamat mencuba!!




Wednesday, December 16, 2015

5 Petua Cara Mengatasi Sembelit

Sembelit boleh dinilai dari 2 keadaan; kekerapan buang air dan keadaan najis. Jika najis keras, ia adalah petanda sembelit. Najis yang sihat perlu lembut, ringan dan berwarna perang. Jika berwarna gelap, dan berat, ia menunjukkan badan kita mengandungi banyak toksin. Cuba bayangkan, jika mengalami sembelit, 5-12kg toksin akan terkumpul di dalam badan. Menakutkan! sembelit. atasi sembelit


Persoalannya, bagaimanakah mahu mengatasi sembelit? Pasti kita mahu merawatnya secara semulajadi, bukan dengan ubatan kimia. Jadi saya akan berkongsi beberapa cara mengatasi sembelit. masalah sembelit masalah sembelit masalah sembelit

1) Minum air secukupnya

Sebaiknya minum air masak atau sebaiknya suam ketika bangun tidur (sebelum gosok gigi). Enzim di dalam mulut ketika itu amat membantu pencernaan. Dalam sehari, air yang diperlukan lebih kurang 8-10 gelas sehari atau 1.5-2liter sehari. Dengan cuaca tropika di Malaysia, air sememangnya perlu diambil dengan lebih kerap bagi mengelakkan dehidrasi. Disamping menghidrasi, air juga dapat menyingkirkan toksin. Malah, air yang secukupnya boleh beri kesan awet muda! Yang ni mesti kaum hawa tertarik. 

Air lemon dicampur dengan air suam juga boleh meningkatkan fungsi sistem pencernaan. Namun, kuantiti pengambilan harus dikawal. Bersederhana. Jangan sampai tak minum air lain pula. cara atasi sembelit 

2) Makan buah-buahan, sayur-sayuran dan makanan berserat atasi sembelit cara-cara

Sembelit juga boleh diatasi dengan mengamalkan pemakanan yang betul. Pemakanan yang berlemak akan mengganggu  proses pencernaan. Statistik di Malaysia memang menunjukkan kanser usus merupakan antara kanser yang paling tinggi dihidapi oleh masyarakat Malaysia. Manakala ketika saya melawat Jepun baru-baru ini, pemakanan mereka kebanyakkan berkonsepkan fresh dan kebanyakkan dimasak secara rebus atau stim. Tak hairanlah ramai wanita tertua di dunia berasal dari Jepun seperti Nabi Tajima (115 tahun).

Antara buah-buahan yang membantu proses penghadaman dan pencernaan adalah betik dan prun. Buah prun mengandungi sorbitol iaitu bahan yang membantu usus untuk proses dengan lebih cepat. kolon usus masalah

3) Bersenam

Elakkan duduk terlalu lama. Banyakkan bergerak dan bersenam. Untuk gaya hidup sihat, dinasihatkan agar bersenam 3 kali seminggu. Tak perlu lama. Sekadar 20 minit pun sudah cukup. Bagi yang berkeluarga, boleh bersenam dengan bermain bersama anak-anak. Sembelit juga dapat dielakkan dengan kerap berjalan kaki.

Jika dilihat, negara luar memang ramai yang mengamalkan berjalan kaki untuk ke mana-mana. Namun, dengan suasana di Malaysia yang agak panas, memang ramai lebih gemar menaiki kenderaan berhawa dingin. Maklumlah, takut sampai ke tempat kerja dalam keadaan berpeluh pula.

4) Penggunaan tandas cangkung

Jika dilihat masyarakat Melayu, kita diajar dengan menggunakan tandas cangkung untuk buang air. Namun, mungkin kini kita ke arah serba moden, terikut dengan cara barat untuk buang air dengan menggunakan tandas duduk. Sedangkan dari segi fisiologi dan fitrah, cangkung itu lebih membantu usus untuk menolak najis keluar. masalah sembelit cara atasi sembelit atasi sembelit 



Cuba kita lihat anak kecil yang berusia 2-3 tahun. Jika mereka mahu membuang air, secara automatik mereka lebih suka berada dalam keadaan mencangkung, duduk diam-diam berseorangan, sambil hidung kembang kempis. masalah sembelit cara atasi sembelit 


 Di sini saya kongsikan kebaikan menggunakan tandas cangkung bagi mengatasi sembelit.


5) Mengambil minuman yang khas untuk membantu sembelit

Ada di antara kita yang mempunyai rutin yang agak padat dan tidak mempunyai masa untuk mengamalkan pemakanan yang seimbang seperti kadar sayur yang cukup. Tetapi najis di dalam perlu disingkir juga, bukan? Antara minuman yang boleh disarankan ialah Greenfit.


Alhamdulillah ramai yang berpuas hati dengan minuman Greenfit. Minuman berperisa epal yang berasaskan bahan semulajadi ini memang membantu melembutkan najis dan merawat sembelit.


Untuk lebih maklumat mengenai Greenfit, boleh klik di sini

Sebarang pertanyaan mengenai post ini, boleh juga whatsapp di +60139714599. 









www.NadhirahAhmad.my

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...